Simptomi gljivične infekcije na nogama i kako je učinkovito liječiti

Gljivične infekcije na nogama

Površinske gljivične infekcije spadaju među najčešće kožne bolesti, nastaju kod milijuna pojedinaca godišnje. Rastući trend pretilosti, starenje populacije i pad imuniteta doprinose rastu njihove učestalosti. Atletsko stopalo naziv je za gljivičnu infekciju koja se pojavljuje na koži, a većinu infekcija uzrokuju dvije vrste gljivica, Trichophyton mentagrophytes i Trichophyton rubrum.

Gljivicama iz roda Trichophyton mentagrophytes čovjek se zaražava preko životinja. One žive na rožnatom dijelu kože, kose i nokta te svojim rastom razgrađuju keratin i uzrokuju upalu. Infekcije se na koži manifestiraju kao kružne, lagano uzdignute promjene s bljedilom u sredini i blažim ljuskanjem te eventualno i mjehurićima na rubovima, a ljuskice se mogu odvojiti te ozlijeđena koža ostaje otečena, vlažna i jarko crvena.

Gljivice iz porodice Trichophyton rubrum uzrokuju infekcije na petama i stopalu koje počinju svrbežom, suhoćom, osjećajem žarenja i potom prelaze u zadebljanu, napuklu ili kožu koja se guli, ovisno o lokaciji na stopalu. Ova vrsta gljivica dugotrajno se nastanjuje na koži, stoga i liječenje traje dugo.

Većina slučajeva atletskog stopala je uzrokovana gljivicama iz roda T. rubrum, a manifestira se suhom, perutavom kožom što često prolazi neotkriveno jer ljudi misle da je riječ o prolaznom stanju na koži. Ponekad se infekcija može proširiti sa strane stopala, no promjene su najčešće ograničene na tabane. Katkada koža postane izrazito zadebljana, tj. hiperkeratotična, a stražnji dijelovi peta suhi uz neprestano perutanje. Infekciju na mekšim dijelovima kože, osobito između prstiju, mogu pratiti crvenilo, ranice, svrbež i pečenje. 

S obzirom na lokalizaciju promjena, dva su najčešća oblika atletskog stopala:

  • Mokasinski tip: promjene najviše zahvaćaju tabane.
  • Interdigitalni tip: zahvaćena su područja između nožnih prstiju.

Sama gljivična infekcija se može prenijeti i na druga područja na tijelu, najčešće na ruke i prepone.

Rastući trend pretilosti i starenje populacije također doprinosi rastu učestalosti infekcije.

Infekcija se i lako prenosi pa treba biti posebno oprezan. Izvor infekcije predstavljaju ljuskice kože koje otpadnu s inficirane osobe, a sadrže infektivne gljivične elemente.

Možete ju dobiti ako dodirnete zaraženo područje kože osobe koja je ima ili ćete je izglednije pokupiti na vlažnim javnim mjestima kao što su bazeni, tuševi ili saune jer gljivicama pogoduje vlažna i topla sredina za razmnožavanje. 

Lijek Exoderil® sadrži djelatnu tvar naftifin i učinkovito djeluje na kožne gljivice, kvasnice i plijesni. Exoderil® je dostupan kao krema i otopina, a uz djelovanje na gljivice posjeduje i antibakterijski te protuupalni učinak smanjujući tako znakove upale, posebno svrbeža.

U liječenju gljivičnih infekcija na stopalima lokalnom terapijom kremama i otopinama, ključno je biti uporan i dosljedan. Exoderil® je dovoljno nanijeti samo jednom dnevno na oboljelo područje što značajno pojednostavljuje liječenje. 

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Sponzorirani članak.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Simptomi gljivične infekcije na nogama i kako je učinkovito liječiti

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.