Saznajte kako smanjiti kolesterol i usporiti proces ateroskleroze

ateroskleroza

Svaka druga osoba doživi infarkt, a tek onda shvati da ima ozbiljno oštećenje krvnih žila. U nastavku članka saznajte kako smanjiti kolesterol i usporiti proces ateroskleroze.

Visoke vrijednosti kolesterola mogu ozbiljno narušiti zdravlje i biti jedan od brojnih rizika za nastanak ateroskleroze i razvoj bolesti srca i krvnih žila.

Ako se ne liječi na ispravan način, vrijednost kolesterola se neprekidno povećava, arterije trpe jer dolazi do zadebljanja krvnih žila. Zbog taloženja masnih naslaga, njihova površina se smanjuje, pa se čak može i potpuno zatvoriti kada dolazi do pojave moždanog ili srčanog udara.

Koji su čimbenici rizika?

LDL ili „loš“ kolesterol smatra se jednim od najvažnijih čimbenika rizika za nastanak kardiovaskularnih bolesti. Višak LDL kolesterola se lijepi duž arterijskih zidova i formira plak, koji otežava protok krvi kroz arteriju uzrokujući bol, infarkt ili moždani udar. 

Zašto se za aterosklerozu kaže da je tihi ubojica?

Simptomi kao što su bol u grudima, umor, malaksalost i sl., obično se javljaju ukoliko je plak suzio krvnu žilu preko 50%.

Ipak ne treba zanemariti činjenicu kako su manji plakovi, koji se teže otkrivaju, izuzetno nestabilni. Zbog toga se za aterosklerozu još kaže da je tihi ubojica. Dok su plakovi mali, prohodnost krvnih žila nije narušena, pa jako dugo nema nikakvih simptoma.

Istraživanja su pokazala kako je srčani udar bio prvi znak bolesti kod 50% ljudi

Kako spriječiti problem?

Ukoliko situacija nije alarmantna, savjetuje se promjena prehrane i uvođenje umjerenih fizičkih aktivnosti. Ipak ispravljanje ovih navika, nije uvijek dovoljno da se problem riješi. Zbog toga se sve više preporučuju dodaci prehrane koji na prirodan način mogu pomoći smanjiti razinu kolesterola i usporiti proces ateroskleroze.

Brojna istraživanja su pokazala kako oktakozanol, sastojak dobiven iz voska šećerne trske, snižava razinu ukupnog i lošeg kolesterola. Oktakozanol sprječava djelovanje enzima koji sintetizira kolesterol.

O namirnicama koje imaju najviše kolesterola pročitajte ovdje.

Autor: Renate Gunci-Todić, dr.med.

Članak objavljen:

Saznajte više o zdravlju srca i kardiovaskularnog sustava u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o kolesterolu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.76 / 5   17

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu