Kako roditelji mogu pomoći djeci na kraju školske godine?

Kraj školske godine kod djece može pobuditi razne emocije

Kraj školske godine kod djece može pobuditi razne emocije. Kako bi olakšala ovaj prijelaz, iskusna školska savjetnica Alissa Greif Ovadia podijelila je 10 savjeta za portal Psychology Today.

Evo kako možete podržati svoje dijete.

Održavajte dosljedne rutine

Rutine pomažu u razvoju samopouzdanja, znatiželje, društvenih vještina, samokontrole i komunikacijskih sposobnosti.

Kako školska godina završava, proslave i projekti mogu poremetiti rasporede. Dajte prioritet održavanju stabilnih rutina spavanja, kako biste pomogli djetetu da upravlja svojim emocijama i prilagodi se promjenama.

Potaknite izradu čestitke za učitelja

Izrada i davanje čestitke učitelju može vašem djetetu omogućiti zatvaranje poglavlja i naučiti ga zahvalnosti. Učitelji cijene to što znaju da se njihov trud cijeni i trebaju podršku roditelja.

Čestitka može imati veliko značenje i za dijete i za učitelja.

Navedite uspjehe

Pomozite svojem djetetu da sastavi popis svojih postignuća u školskoj godini. Pozitivno potkrepljenje, tehnika u kognitivnoj-bihevioralnoj terapiji, osnažuje djecu i jača njihov ponos. Ovaj popis može poslužiti i kao motivacijski alat za nadolazeću školsku godinu.

Razgovarajte sa svojim djetetom

Razgovarajte o njegovim mislima i osjećajima o prijelazu u novi razred. Bez obzira na njegov odgovor, pitanje pokazuje da vam je stalo i da prihvaćate utjecaj promjene razreda ili škole.

Suosjećajte s njime

Potvrdite njegove emocije i normalizirajte njegova iskustva. Djeca mogu izraziti niz osjećaja ili jednostavno reći da se osjećaju “dobro”.

Pomozite svojem djetetu da sastavi popis svojih postignuća u školskoj godini
FOTO: Shutterstock

Podijelite vlastite priče

Razmislite o svojim promjenama iz djetinjstva, dijeleći i pozitivna i izazovna iskustva. Narativna terapija, koja uključuje prepričavanje priča kako bi se istaknuli uspjesi, može pomoći u preoblikovanju djetetovih uvjerenja i perspektiva.

Budite prisutni

Uravnotežite razmišljanje o prošlosti i planiranje budućnosti sa sadašnjošću. Provedite kvalitetno, neometano vrijeme igrajući se i čitajući zajedno, kako biste pokazali brigu i ljubav. Vrijeme spavanja posebno je dobro vrijeme za povezivanje.

Pročitajte članak “10 savjeta kako potaknuti dijete da više čita kod kuće“.

Razgovarajte s učiteljima

Ako nemate ove informacije, pitajte učitelje svojeg djeteta kako podržati njegov akademski i društveni razvoj tijekom ljeta. Potražite savjet ako ste zabrinuti jer su učitelji dio tima za podršku vašem djetetu.

Individualizirajte podršku za svako dijete

Ako imate više od jednog djeteta, prilagodite svoju podršku njihovim jedinstvenim potrebama i reakcijama. Svako dijete može drugačije reagirati na prijelaze u novi razred ili školu.

Proslavite kraj školske godine

Potvrdite ovaj obred prijelaza pitajući svoje dijete kako želi proslaviti prelazak u viši razred.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu