Agresivni crtići za djecu – utjecaj agresivnih animiranih filmova na razvoj djece

Agresivni-crtići-za-djecu

Mediji i dječja televizija su s vremenom počeli oblikovati dječje ponašanje zato što je sve većem broju djece gledanje crtića danas dostupnije nego što je bilo prije nekoliko godina.

Crtići koje smo gledali prije nekoliko godina i oni koje djeca gledaju danas se značajno razlikuju. Osim na televiziji, crtići su lako dostupni i na mobitelima, tabletima, laptopima i računalima. Ono čega roditelji ponekad nisu svjesni jest sadržaj tih crtića. Nevjerojatno je koliko su danas zastupljeni agresivni crtići za djecu te u kojem u postotku ih djeca gledaju.

Crtići
Foto:Unsplash

Agresivni crtići za djecu – kako utječu na dječje ponašanje?

Djeca uče obrasce ponašanja promatrajući svoju okolinu. Većinu toga djeca nauče od svojih roditelja zato što s njima provedu najviše vremena, ali nije neobično da dijete nakon samo jednog dana u vrtiću usvoji od svojih vršnjaka neku novu vrstu ponašanja. Na isti način djeca uče i putem medija, odnosno gledanjem crtića.

Gledajući animirane filmove djeca intenzivnije doživljavaju svijet oko sebe te razvijaju drugačije načine socijalizacije. Jedno istraživanje je pokazalo da dječje televizijske emisije u trajanju od jednoga sata u prosjeku prikazuju 26 scena nasilja.

Učestalost i trajanje agresivnih scena također mogu doprinijeti dječjem razvoju u određenom smjeru zato što je gledanje nasilja na televiziji povezano s gledateljevom spremnosti na agresivnost, ali isto tako mijenja i oblikuje stavove djece prema agresivnosti kao nečemu potpuno prihvatljivom.

Istraživanje iz poznatog znanstvenog časopisa Early Childhood Education Journal ističe kako 39% programa za djecu sadržava nasilne sadržaje. Uz to, smatra se da oko 78% televizijskih programa ne sadrži kaznu ili kajanje zbog agresivnosti.

Zbog toga su djeca koja su izložena većoj količini nasilja na televiziji sklonija većem iskazivanju nasilja u adolescentskoj i odrasloj dobi.

Kako prepoznati agresivno ponašanje u crtićima?

Agresivno ponašanje je definirano kao društveno neprihvatljivo ponašanje s ciljem nanošenja psihičke ili fizičke boli drugima. U objašnjavanju agresivnosti, razlikuju se dvije temeljne kategorije:

 • neprijateljska agresija – proizlazi iz ljutnje i usmjerena je na nanošenje psihičke ili fizičke boli,
 • instrumentalna agresija – nastoji se doći do nekog drugog cilja, a ne nanijeti bol.

Učenje agresivnog ponašanja zbiva se u interakciji pojedinca i socijalne okoline, nerijetko putem socijalnog modeliranja pri kojemu se promatra ponašanje i njegove posljedice kod simboličkih ili stvarnih modela. Ako je agresivno ponašanje uspješno, veća je vjerojatnost ponovnog korištenja tog ponašanja u budućim sličnim situacijama.

Istraživanje iz 2001. godine ističe kako se pozitivnim potkrepljenjem agresivnog ponašanja, odnosno davanjem nagrada za agresivno ponašanje može povećati vjerojatnost za agresivnim ponašanjem, a upravo je to najčešći slučaj u animiranim filmovima.

S druge strane, kazna kao posljedica agresivnog ponašanja smanjuje vjerojatnost određenog ponašanja te može čak umanjiti učinak agresivnog ponašanja na razvoj istog kod djeteta. Pri tome, valja uzeti u obzir i jačinu kazne jer prijetnja blagom kaznom može u većoj mjeri smanjiti agresivno ponašanje, nego što to može učiniti stroga kazna.

Česta vrsta agresije u animiranim filmovima je isprovocirana agresija koja proizlazi iz potrebe pojedinca da uzvrati nakon što ga neka druga osoba isprovocira svojim agresivnim ponašanjem. Međutim, ljudi ne uzvraćaju uvijek kada su isprovocirani jer je stupanj u kojem je provokacija bila namjerna važna odrednica uzvraćanja agresije.

Animirani-filmovi
Foto:Unsplash

Posljedice gledanja agresivnih crtića u djetinjstvu

Mediji i sadržaji animiranih filmova za djecu predstavljaju jedan od značajnijih izvora za razvoj agresivnog ponašanja, a smatra se da može doći i do smanjenja osjećaja na agresivno ponašanje u stvarnom životu svrstavajući takvo ponašanje u društveno prihvatljivo ili čak poželjno.

Istraživanja su pokazala da djeca koja vide veću količinu nasilja na televizijskim programima iskazuju veću količinu nasilja u adolescenciji i odrasloj dobi. Drugim riječima, djeca promatranjem i oponašanjem drugih uče rješavati sukobe agresivnim putem te ukoliko je agresivno ponašanje nagrađeno, dijete ga koristi i u drugim sličnim situacijama.

Problem brojnih današnjih crtića jest činjenica da agresivna ponašanja u takvim animiranim filmovima u većoj mjeri prolaze bez posljedica. Stoga bi bilo dobro da djeca uvijek takve sadržaje gledaju uz nadzor odrasle osobe koja bi ga trebala poticati na kritičko promišljanje o posljedicama postupaka animiranih junaka. Moralni razvoj djece odvija postupno te ona ne mogu samostalno uzeti u obzir nečije namjere prije osme godine života.

Dijete
Foto:Unsplash

Opasnosti agresivnih crtića za djecu

Gledajući agresivno ponašanje i njegove posljedice na televiziji, djeca stvaraju iskrivljenu sliku svijeta koja je otvorena i tolerantna prema nasilju. Pritom uče da primjenjivanje nasilja postaje novi način rješavanja svakodnevnih problema.

Ako uzmete u obzir činjenicu da su dječji crtići dostupni na televiziji vikendom ujutro kada je većina djece u svojim kućama i ispred malih ekrana, svakako si trebate posvijestiti da zadnja istraživanja iz 2015. godine pokazuju da čak jedna trećina takvih crtića sadrži agresivno ponašanje. Pri tome su u periodu od dva sata bile zabilježene 2,42 minute agresivnih scena.

Ono što je svakako zanimljivo, a nije dovoljno istraženo, jest utjecaj takvih crtića s obzirom na spol. Živimo u vremenu u kojem nije neobično čuti da i muškarci i žene jednako okrutno iskazuju različite vrste agresije iako većina smatra da su samo muškarci agresivni.

Prijašnja istraživanja su pokazala da su likovi muškog spola u crtićima obično prikazivani kao nasilni dok su likovi ženskog spola češće prikazivani kao altruistični. To više nije pravilo u novim crtićima što znači da je opasnost jednaka i za dječake i za djevojčice koja se poistovjećuju s takvim animiranim junacima.

Djevojčica
Foto:Unsplash

Agresivni crtići za djecu – savjeti za roditelje

S obzirom na dostupnost crtića u današnje vrijeme, mnoga djeca vrlo rano započnu gledati crtiće. Roditeljima je to ponekad jedini način da ih smire, natjeraju da jedu ili drže na oku dok obavljaju određene kućanske poslove. Nažalost, to nikako nije dobar način zabavljanja djece.

Dosadašnja istraživanja su pokazala da djeca u svoje prve tri godine života imaju više štete nego koristi od malih ekrana, prvenstveno za psihički i fizički razvoj čije posljedice mogu biti ozbiljne (npr. problemi s vidom, problemi s pažnjom i koncentracijom itd.).

Puno korisnije je djecu zabavljati na drugačije načine te svesti gledanje crtića na najmanju moguću razinu. Ako trebate ideje kako zabaviti djecu različitim igrama, na našem portalu možete pronaći zanimljive dječje igre ovdje.

No, ako vaša djeca već gledaju različite crtiće te smatrate da ih ne možete drugačije zabaviti, bilo bi dobro kada biste se onda pridržavali sljedećih savjeta prije nego im dopustite gledanje crtića:
 • provjerite kakav je sadržaj crtića koje vaša djeca gledaju,
 • educirajte se o različitim vrstama agresivnog ponašanja i njihovom utjecaju na razvoj djece,
 • analizirajte sadržaj u crtićima koje vaša djeca gledaju,
 • pronađite crtiće koji promiču altruistična ponašanja i empatiju,
 • pogledajte crtić s djetetom te komentirajte zajedno ponašanja likova u crtiću,
 • potičite djecu na kritičko promišljanje tijekom gledanja crtića,
 • kontrolirajte vrijeme koje vaša djeca provedu ispred malih ekrana,
 • uvedite pravila prilikom gledanja crtića (npr. jedan crtić u tjednu ili određeni vremenski period određen za crtiće),
 • motivirajte djecu na zabavne aktivnosti na svježem zraku umjesto provođenja slobodnog vremena ispred malih ekrana.

Ako nemate vremena pridržavati se ovih savjeta, zamolite neku osobu od povjerenja da vam pomogne u tome i radi s vašim djetetom onda kada vi ne možete (npr. teta, baka). Svakako imajte na umu da su ove stvari važne te da mogu ozbiljno utjecati na razvoj djece.

Iako nije pravilo da sva djeca koja gledaju agresivne crtiće u djetinjstvu kasnije postanu tolerantni na nasilje, činjenica je da će na mnogu djecu ipak takvi sadržaji negativno utjecati. Nikada ne znate tko je u opasnosti, ali svakako bi bilo dobro da potencijalne opasnosti spriječite nego da se kasnije s njima godinama borite.

Članak uređen:

Izvori:

 1. Aronson, E., Wilson, T. D. i Akert, R.M. (2005). Socijalna psihologija. Zagreb: Mate.
 2. Erwin, E. J. i Morton, N. (2008). Exposure to media violence and young children with and without disabilities: Powerful opportunities for family-professional partnerships. Early Childhood Education Journal, 36(2), 105-112.
 3. Fabijanić, I. (2015). Nasilje na televiziji i analiza televizijskih sadržaja za djecu (Završni rad). Filozofski fakultet u Rijeci, Rijeka.
 4. Mummendey, A. (2001). Agresivno ponašanje. U M. Hewstone i W. Stroebe (Ur.), Socijalna psihologija (str. 261-289). Jastrebarsko: Naklada Slap.

Ocijenite članak

5 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Agresivni crtići za djecu – utjecaj agresivnih animiranih filmova na razvoj djece

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.