Pet izazova unutar obitelji za djecu jedince

Djeca jedinci se često suočavaju s posebnim izazovima unutar obitelji

Djeca jedinci se često suočavaju s posebnim nadzorom i izazovima unutar svojih obitelji. Ti su izazovi, za razliku od onih koje doživljavaju djeca s braćom i sestrama, posebno izraženi.

Nedostatak usporedbe

Bez braće i sestara jedinci ne mogu usporediti svoje percepcije obiteljskih događaja ili tražiti podršku. U obiteljima s više djece braća i sestre mogu potvrditi međusobna iskustva i pružiti međusobnu podršku, osobito u stresnim situacijama.

Jedinci se moraju oslanjati na vlastitu prosudbu i odgovore bez ove vrste podrške.

Intenzivnija triangulacija

Jedinci mogu doživjeti intenzivnije osjećaje kada ih roditelji uključe u svoje svađe. Mogu postati jedini posrednici, što je uloga koja ih stavlja u težak i stresan položaj.

Za razliku od djece koja imaju braću i sestre, oni nemaju nikoga tko bi podijelio ovaj teret ili tko bi im pomogao otkloniti dio roditeljskog sukoba.

Roditelji mogu postavljati velika očekivanja od svojeg djeteta jedinca
FOTO: Shutterstock

Visoka očekivanja

Roditelji mogu postavljati velika očekivanja od svojeg djeteta jedinca da se ističe u područjima koja su im važna, što se dobro odražava na obitelj.

To može dovesti do toga da se dijete osjeća pod pritiskom da ispuni ta očekivanja i da se bori da uravnoteži vlastite želje s težnjama svojih roditelja. Kao odrasli, ovoj bi djeci moglo biti teško pomiriti svoje potrebe sa željama roditelja.

Odanost i borba za rješavanje problema djetinjstva

Jedinci mogu imati snažan osjećaj odanosti svojim roditeljima, stvarajući mentalitet “mi protiv svijeta“. Ova lojalnost im može otežati izražavanje bilo kakvog nezadovoljstva svojim odgojem.

Na terapiji se mnogi jedinci osjećaju krivima govoreći o svojim poteškoćama, strahujući da su nelojalni ili se osjećaju izolirano u rješavanju tih problema.

Stres brige za ostarjele roditelje

Kako roditelji stare, odgovornost brige često pada isključivo na djecu jedince. Bez braće i sestara koji dijele posao, jedinci se mogu osjećati preopterećenima dužnostima upravljanja dobrobiti svojih roditelja. Mogli bi osjećati pritisak da ostanu blizu svojih roditelja i teško pronaći dodatnu podršku.

Savjeti

Roditelji jedinaca mogu pomoći tako da vode računa o tome kako funkcionira obiteljska dinamika. Trebali bi izbjegavati uključivanje djeteta u sukobe, poticati dijete na razvoj vlastitog identiteta i izgraditi druge sustave podrške. Jedinci bi trebali otvoreno govoriti o svojem stresu i potrebi za podrškom. Iako su ti izazovi uobičajeni, nisu neizbježni.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Epstein, S. (2024). 5 Unique Family Issues for an Only Child. Psychology Today.
  2. Newman, S. (2024). Growing Up Without Siblings: Adult Only Children Speak Out. Psychology Today
  3. Davis Gardephe, C. (2022). 12 Tips for Raising an Only Child. Parents.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu