Hipnoza – kako funkcionira i zašto se koristi?

hipnoza naslovna

Hipnoza je prirodno stanje naše svijesti u kojem se uglavnom osjećamo ugodno i opušteno. Obilježava je stanje transa, odnosno stanje promijenjene svijesti kada se naša koncentracija usmjerava prema podsvjesnim zbivanjima na koje inače ne obraćamo pažnju. 

U nastavku teksta saznajte nešto više o hipnozi i stanju transa te hipnoterapiji kao psihoterapijskom postupku. 

Hipnoza ili trans – promijenjeno stanje svijesti

Događa li vam se da se ponekad jednostavno izgubite u svojim mislima? Riječ je o transu. Svaka osoba u trans uđe barem desetak puta dnevno.

Transom možemo nazvati trenutak u kojem se osoba bavi svojim unutrašnjim događajima te ne pridaje važnost svojoj okolini, odnosno vanjskom svijetu. 

Stanje transa proživljavamo svi, neovisno o situaciji. Trans možemo opisati kao trenutak u kojem smo odlutali. Prisjećamo se događaja iz prošlosti, razmišljamo o nečemu vezanom za posao ili privatni život, računamo, maštamo…i tada se dogodi podražaj iz vanjskog svijeta koji je dovoljno snažan da nas dozove u ”realnost”.

U stanje transa najčešće zapadamo tijekom vožnje u automobilu ili javnom prijevozu, kada šetamo od posla do kuće i obrnuto, kada smo negdje gdje nam je dosadno i gdje se otvara prostor za ”mentalni bijeg”.

Riječ hipnoza dolazi od grčke riječi hypnosis – „spavanje“. Međutim, hipnoza nije spavanje. EEG snimke spavanja i hipnotičkog transa se razlikuju.

Stručno rečeno, hipnoza je manipulacijska metoda i stanje povišene sugestibilnosti. Hipnoza je stanje izazvano afektivnim smanjenjem prethodno sužene svijesti. Tijekom tog stanja dolazi do povlačenja, odnosno regresije osnovnih funkcija ličnosti te tjelesnih funkcija. 

Tijekom hipnoze osobe najčešće ostaju svjesne svoje reakcije

hipnoza
Foto: Photospin

Može li se svatko podvrgnuti hipnozi? 

Kada je riječ o hipnozi, ljudi često nisu sigurni mogu li joj se podvrgnuti. Pojedinci vjeruju kako je mogućnost da budu hipnotizirani određeni znak slabosti, što je zapravo netočno. Takav stav je u potpunosti pogrešan.

Kako se radi hipnoza i što će mi činiti u stanju hipnoze? Na traženje stručne pomoći vas nitko ne može natjerati, isto tako vas nitko ne može natjerati na oblik terapije kroz koji ne želite prolaziti. 

Ne možete biti hipnotizirani protiv svoje volje, niti vam itko može ”preuzeti” mozak i natjerati vas da se ponašate kao robot.

Hipnoza nije trik niti graniči s paranormalnim aktivnostima koje su namijenjene iskorištavanju pojedinaca. Riječ je o terapijskom postupku koji bi mogao biti aspekt normalnog ljudskog ponašanja

S druge strane, svatko tko želi može ući u stanje transa. Hipnozi možete pristupiti kada ste dovoljno opušteni te imate povjerenje u svojeg terapeuta.

Hoće li hipnoza biti uspješna, uvelike ovisi i o iskustvu psihoterapeuta. Hipnoza neće uspjeti kod osoba koje se boje, odnosno osjećaju strah. Ne ulaze sve osobe u trans jednako uspješno niti lako. Neke osobe u trans ulaze lako i brzo dok je drugima potrebno više vremena. 

Kao što smo već spomenuli, hipnoza nema nikakve veze sa spavanjem. Iz hipnoze možete izaći kada želite, ništa se loše neće dogoditi, riječ je o prirodnom stanju u kojem ste budni, svjesni sebe i svojih osjećaja.

Hipnoza će vam pomoći ako ste dobro motivirani da otkrijete blokade i ograničenja koja vas sprječavaju u postizanju onoga što želite. Hipnoza će vam omogućiti direktniju komunikaciju s podsvjesnim dijelom svojeg uma. 

Vaš terapeut vam neće odmah ponuditi hipnozu kao moguće rješenje svih vaših problema. Za provođenje hipnoze potrebno je međusobno povjerenje i poznavanje.

Besmisleno je potencirati hipnozu kod osoba koje u njezino djelovanje ne vjeruju. Postoji mnogo teorija o tome kako hipnoza djeluje i zašto je toliko učinkovita. Debata će na tom području zasigurno biti još neko vrijeme, ali činjenica da hipnoza zbilja djeluje je neupitna. 

psihologija hipnoza
Foto: Photospin

Kako hipnoza funkcionira?

Korištenje hipnoze bazira se na znanstvenim istraživanjima. Cilj znanstvenih istraživanja je otkriti koje vještine pomažu drugoj osobi da uspješno uđe u stanje transa.

Korištenje hipnoze ne predstavlja opasnost niti su zabilježeni slučajevi u kojima je osoba ”ostala” u transu ili je bila natjerana da učini nešto protiv svoje volje. 

Hipnoza je vrsta ”uvjeravanja” koja se temelji na direktnoj i indirektnoj komunikaciji kao što su metafore, zvukovi, mašta i sl. Velik dio oglasa i zabavnih sadržaja koji nas okružuju bazira se upravo na tim principima te se potrošače nastoji uvjeriti da kupe neki proizvod ili da obrate pažnju na određeni sadržaj. 

U hipnozi vas se neće uvjeravati da kupite neki proizvod. Vaš psiholog će vam pomoći u tome da obratite pozornost na svoj podsvjesni dio. Mentalno i fizički opušteni imat ćete osjećaj da ste odsutni.

Misli možda u početku neće biti. Čut ćete svaku riječ i zvuk, moći ćete govoriti, bit ćete svjesni vremena i prostora, ali će vam pažnja biti usmjerena na sugestiju

Imat ćete punu kontrolu nad onim što pričate, stoga se neće dogoditi da ćete magično izgovoriti ili ispričati nešto što ne želite. Bitno je napomenuti da se hipnoza ne kosi s vašim uvjerenjima. Riječ je isključivo o procesu u kojem biste trebali spoznati loše navike i osloboditi ih se. 

Jeste li kandidat za hipnozu? 

Kandidat za hipnozu može biti svaka osoba koja je podložna stresu i štetnom učinku stresa, međutim hipnoza je najdjelotvornija kod osoba koje se pokušavaju riješiti negativnih navika i obrazaca ponašanja.

Hipnoza se upotrebljava u psihoterapiji za brojna stanja:

 • ovisnost o alkoholu i cigaretama i sl.,
 • održavanje normalne tjelesne težine, 
 • nesanica, 
 • poboljšanje koncentracije, pamćenja i motivacije, 
 • sportska psihologija, 
 • fobije, 
 • izgradnja samopouzdanja,
 • seksualni problemi, 
 • upravljanje bolovima, 
 • mucanje.

U slučaju emocionalnih tegoba najbolje je pristupiti individualnoj hipnozi. U slučaju tretmana mršavljenja ili ovisnosti preporučuje se pokušaj grupne hipnoze koji također može imati svoje prednosti. 

Broj tretmana kojima će se osoba trebati podvrgnuti ovisi o težini problema, ali i o samom karakteru osobe. Ako osoba nije dovoljno motivirana ili ne vjeruje u djelotvornost hipnoze, postoji mogućnost da niti jedan tretman neće biti djelotvoran sve dok osoba zbilja ne učini prvi korak u prihvaćanju ove metode.

Mnogi hipnoterapeuti tijekom terapije odabiru zadaće samohipnoze za svoje klijente u kojima ih potiču da se usmjere na određeni problem zbog kojega dolaze.

Ovim putem se želi poručiti da se hipnoterapija jedino učinkovito može provesti kod osoba koje zaista žele promjenu zbog vlastite želje i volje.

psihoterapija
Foto: Photospin

Dosadašnja znanstvena istraživanja hipnoze su pokazala raznolike rezultate.

Studija objavljena u poznatom znanstvenom časopisu International Journal of Clinical and Experimental Hypnosis podupire djelotvornost hipnotičkih tretmana, ali također naglašava brojna neriješena pitanja o tome kako putem hipnoze dolazi do blagotvornih učinaka.

Pokazalo da niti jedan faktor nije primaran kada je u pitanju učinkovitost hipnoterapije te da različiti čimbenici mogu doprinijeti u različitim reakcijama klijenata.

Stadiji hipnoze i praksa u provođenju

Stadije hipnoze razlikujemo prema dubini hipnoze. S obzirom na dubinu hipnoze, odnosno stanje promijenjene svijesti, razlikujemo četiri stadija: 

 • Somnolencija – blago stanje transa, osjećaj opuštenosti, osoba u ovom stanju može govoriti i odgovarati, EEG pokazuje prisutnost beta valova. 
 • Hipotaksija – stanje djelomične do potpune neosjetljivosti, otvorenost prema emocijama i sjećanju, otvorenost prema sugestijama, EEG pokazuje alfa valove. 
 • Somnambulizam – duboka opuštenost, duboki stadij u prazninama u sjećanju, letargija, obamrlost, nejasno izgovaranje riječi, mogućnost amnezije, mogućnost anestezije, EEG pokazuje theta valove. 
 • Hipnotička koma – disanje usporeno, kompletna anestezija, ignoriranje sugestija, EEG pokazuje delta valove.

Hipnozi se može pristupiti na nekoliko načina. Tradicionalnim i direktnim pristupom u kojem terapeut iznosi direktne i jasne upute te ima autoritativniji stav, a tehnike su standardizirane i jasno definirane.

Određeni terapeuti ipak više podržavaju indirektnu konverzacijsku hipnozu u kojoj je pristup prilagođen klijentu, sugestije su plasirane indirektno i ispod praga svjesne percepcije. Takvim pristupom dozvoljava se više improvizacije, a rezultati su često bolji budući da terapeut pomaže klijentu u otkrivanju njegovih vlastitih resursa. 

Općenito, postupak hipnoterapije otprilike izgleda ovako:

 • korištenje autoriteta – hipnoterapeut daje upute jednostavnim rečenicama (npr. „Dok vam budem govorio, opustit ćete se.“),
 • vizualizacija – hipnoterapeut predlaže i opisuje određene scenarije i situacije pacijentu (npr. „Neka vam um ode na mirno mjesto kako bi mogao promatrati vjetar koji puše kroz stabla i prekrasno cvijeće na livadi.“),
 • uravnotežen govor – hipnoterapeut govori ravnomjerno i uravnoteženo, jednakim ritmom te bez različitih glasovnih promjena; ponekad može koristiti tihu glazbu u pozadini,
 • ponavljanje riječi – hipnoterapeut ponavlja ključne riječi više puta tijekom terapije (npr. „Duboko udahni!“)
 • emocionalni znakovi – hipnoterapeut integrira sve informacije koje je saznao o emocionalnim promjenama klijenta te ih koristi u svrhu ohrabrivanja i poticanja promjene (npr. „Vi imate kontrolu nad situacijom i ispravno ćete odlučiti kako postupiti.“),
 • analogije, metafore i asocijativne izjave – hipnoterapeut koristi usporedbe s poznatim iskustvima ili slikama kako bi pomogao klijentu da postigne tjelesnu relaksaciju (npr. „Osjetite svoje tijelo. Vaše noge su opuštene.“).

Klijenti neće uvijek prihvatiti sugestije koje im daje hipnoterapeut koji je vrlo oprezan na takve negativne reakcije od strane klijenta. To se događa zato što se klijenti ponekad osjećaju pomalo dezorijentirano ili preplašeno.

Je li hipnoza doista promijenjeno stanje svijesti?

Kada promatramo svijest kao spektar stanja od kome ili nesvjestice pa sve do vrlo budnog i opreznog stanja, vjerojatno ćete se složiti da se svakodnevno krećemo po toj ljestvici.

Uživamo u uzbuđenju na popularnim “vlakovima smrti”, ali uživamo i u mirnoći tople, sunčane plaže.

U ovom kontekstu, hipnoza je pomicanje naše svijesti prema stanju spavanja bez da zapravo zaspemo. Ključni faktori su, između ostalog, opuštanje tijela i odvajanje od svega što nas okružuje pa upravo zbog toga neki hipnozu smatraju promijenjenim stanjem svijesti.

Hipnoza – cijena

Cijena hipnoze nije istaknuta na web stranicama centara koji provode hipnoterapiju. Pretpostavljamo kako cijena ovisi o centru, stručnjaku ali i iskustvu stručnjaka te klijentu i vrsti problema.

Prema podacima iznesenim na forumima cijena hipnoterapije se kreće između 400 i 500 kn po seansi. 

Medicinska hipnoza – Zagreb: 

 • Hipnoterapija Dražen Radaković,
 • Zdrava glava d.o.o/Hipnoza, hipnoterapija, samohipnoza,
 • Hipnoterapija Damir Iviček.
Članak objavljen:

Izvori:

 1. Jensen, M. P., Adachi, T., Tomé-Pires, C., Lee, J., Osman, Z. J. i Miró, J. (2015). Mechanisms of hypnosis: toward the development of a biopsychosocial model. International Journal of Clinical and Experimental Hypnosis, 63(1), 34-75.
 2. Oakley, D. A. (2008). Hypnosis, trance and suggestion: Evidence from neuroimaging. The Oxford handbook of hypnosis: Theory, research and practice, 365-392.
 3. Swierzewski, S. J. (2015). Hypnotherapy. Remedy’s HealthCommunities.com.

Ocijenite članak

5 / 5   12

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: hipnoza, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu