Brontofobija – strah od munje i grmljavine

Brontofobija

Brontofobija (astrafobija ili tonitrofobija) je iracionalni strah od munje i grmljavine. Glasno i zapanjujuće odjekivanje grmljavine uz bljesak munje kod osoba s ovim poremećajem izaziva anksioznost i napade panike.

Brontofobija-strah-od-grmljavine

Uzroci i početak javljanja brontofobije

Brontofobiju prvenstveno uzrokuju okolinski uvjeti, odnosno olujno nevrijeme.

Za mnoge ljude, strah od munje i grmljavine počinje u ranoj dobi. Vjerojatno ste se i sami skrivali ispod pokrivača tijekom velikih oluja želeći se tako zaštititi od neugodnih zvukova i svjetlosnih prizora na nebu. To bi značilo da je ova vrsta fobije najčešća kod male djece koja se često osjećaju toliko uplašeno i nemoćno tijekom lošeg vremena.

Iako uglavnom nestaje u adolescenciji, brontofobija se ipak može razviti i u odrasloj dobi. Odrasle osobe koje pate od brontofobije nisu sposobne obavljati niti najjednostavnije zadatke kao što je ostvarivanje interakcije s drugom osobom.  

Neki smatraju da je brontofobija kod odraslih najčešće uzrokovana nekim traumatskim iskustvom povezanim s olujama (npr. preživljavanje uragana).

Strah-od-grmljavine

Simptomi brontofobije

Osobe s brontofobijom doživljavaju snažan strah i tjeskobu tijekom grmljavine koji potpuno blokiraju njihovo ponašanje. Neki od simptoma brontofobije su:

 • anksioznost,
 • plač,
 • znojenje,
 • napad panike,
 • mučnina,
 • drhtanje,
 • ubrzani otkucaji srca,
 • izbjegavanje oluja,
 • traženje sigurnosti od drugih ljudi,
 • osiguravanje dodatnog skloništa od nevremena (skrivanje ispod kreveta ili u ormaru, zaključavanje u prostor gdje se osjećaju sigurnije).

Nadalje, osobe koje pate od brontofobije imaju potrebu pretjeranog provjeravanja vremenske prognoze i opreza prilikom mogućih oluja. To može biti toliko izraženo da osoba ne može izaći van iz kuće prije nego provjeri vremensku prognozu.

Neki se odlučuju za iznenadna putovanja u drugi grad koji možda neće biti pogođen olujom. U ekstremnim slučajevima, brontofobija može dovesti do nastanka agorafobije – straha od ljudi.

Strah-brontofobija

Životinje i brontofobija

Kućni ljubimci (posebno psi i mačke) često pokazuju strah tijekom grmljavinskog nevremena. Skrivanje pod stol ili bježanje u druge prostorije su glavni znak da je životinja uznemirena.

Poznato je da čak 15-30% pasa pokazuje ozbiljnu anksioznost tijekom grmljavine. Istraživanja su pokazala da je u pitanju visoka razina hormona kortizola koji je povezan sa stresom, a utječe na životinje tijekom i poslije grmljavine.

Neke životinje mogu osjetiti dolazak oluje i prije nego što stigne, a neke od njih reagiraju tek na bljeskove munje. Ovo je također povezano s božićnim i novogodišnjim praznicima i petardama koje kod životinja izazivaju intenzivno povišenje kortizola, neopisiv strah i anksioznost

Lijekovi uključuju bihevioralne terapije kao što je desenzitiziranje ili uporabu lijekova protiv anksioznosti. Međutim, pokazalo se ispravnim ponašati normalno u takvim situacijama umjesto pretjerane želje za smirivanjem životinje. Pokazivanje neustrašivosti je čak najbolja metoda za liječenje anksioznosti u ovakvim situacijama. 

Životinje-i-brontofobija

Liječenje brontofobije

Kao i mnoge vrste fobija, brontofobija se najčešće liječi izlaganjem situaciji koja izaziva strah, odnosno putem sustavne desenzitizacije. Naravno, to se događa postepeno kroz mnoge metode te se osobu nikako ne dovodi u situaciju koja joj može naštetiti. Izlaganje pravoj oluji dolazi tek onda kad je osoba smatra da je spremna za to.

Ovakav tretman se najčešće provodi u sklopu kognitivno-bihevioralne terapije, odnosno oblika psihoterapije koji naglašava važnost uloge mišljenja o onome što osjećamo i kako se ponašamo u određenim situacijama.

Također, bilo kakav oblik stručnog savjetovanja svakako može pomoći kod ovakvog poremećaja, a jednostavna metoda samopomoći su i tehnike vježbe disanja kako bi se kontroliralo i smirilo stanje osobe izazvano olujnim nevremenom.

Kako pobijediti brontofobiju? 

Kako biste smanjili strah od grmljavine i munje, pokušajte koristiti neke od sljedećih savjeta:

 • Smirite se ponavljanjem umirujućih fraza tijekom oluje! Možda zvuči glupo, ali mnogi psihoterapeuti koji liječe pacijente s fobijama preporučuju ponavljanje umirujućih rečenica koje vraćaju osobu u stvarnost i prekidaju panične napadaje. Dok se pokušavate smiriti na ovaj način, razmišljajte o ljudima, situacijama ili objektima koji vas čine sretnima i koji vas smiruju.
 • Prakticirajte vježbe disanja! Kontroliranje disanja će pomoći pacijentima s fobijama kako bi ostali smireni što je duže moguće. Ovo je svakako koristan savjet za brontofobiju i situacije kada vas pojave oluja uznemire i ubrzaju vaše disanje. Imajte na umu da morate paziti na pravilno i ujednačeno disanje kako biste se smirili.
 • Zamijenite negativne misli pozitivnima! Pokušajte saznati i shvatiti što obično radite i o čemu razmišljate tijekom oluje. Dobar savjet psihoterapeuta je zapisivanje i pamćenje tih misli i radnji kako biste ih drugi put mogli prepoznati i zamijeniti  pozitivnima i umirujućima.

Iako to nije jednostavno, ostanite mirni prije i tijekom oluje. Trebat ćete neko vrijeme da naučite koristiti sve gore navedene savjete, ali nemojte odustati! To će osposobiti Vaš mozak da prestane reagirati na oluje s prekomjernim strahom, a umjesto toga ćete se osjećati mirno i opušteno pri svakoj pojavi oluje!

Članak objavljen:

Saznajte više o anksioznosti u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.50 / 5   6

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu