Rombergov test – zašto se koristi, indikacije i tehnika

Rombergov test

Rombergov test je neurološki test kojim se provjerava i dijagnosticira poremećaj održavanja ravnoteže te propriocepcije (osjećaj za prostor oko sebe). Pripada u standardni test prilikom neurološkog pregleda kako bi se ispitala funkcija stražnjih kolumni kralježnične moždine.

Prvi put ga je počeo koristiti liječnik Moritz Heinrich von Romberg početkom 19. st. za pacijente koji su bolovali od neurosifilisa.

Propriocepcija je duboka senzacija koja proizlazi iz mišića, ligamenata, tetiva i zglobova koji reagiraju na pritisak, rastezanje i opuštanje te se prenose debelim mijeliniziranim vlaknima. Njihov položaj omogućava osjećaj za prostor oko sebe, svjesnost vlastitoga tijela naspram okoline.

Rombergov test – zašto se koristi?

Održavanje ravnoteže ovisi o vidu, vestibularnom sustavu u unutarnjem uhu i propriocepciji. Smetnje u bilo kojem od ovih mogu se djelomično ili u potpunosti nadomjestiti drugim osjetom.

Rombergov test služi upravo tome kako bi se otkrilo postoji li poremećaj propriocepcije kada se zatvore oči, tj. onemogući osjet vida.

Rombergov test – indikacije

Rombergov test dio je standardnog neurološkog pregleda kojima se ispituje funkcija maloga mozga i vestibularnog sustava.

Rombergov test – tehnika

Pacijentu se najprije objasni što će se raditi kako se ne bi prestrašio počne li gubiti ravnotežu, a u tom slučaju će liječnik biti spreman te nastojati spriječiti pad.

Pacijent stoji skupljenih nogu i raširenih ruku, prvo s otvorenim očima. Promatra se postoji li kakvo klimanje ili gubitak ravnoteže.

Zatim se pacijenta zamoli da zatvori oči i ostane u istoj poziciji dok se njegovo držanje ponovno promatra.

Rombergov test – rezultat

Test može biti negativan ili pozitivan.

Negativan test znači da nema neuroloških deficita i propriocepcija pacijenta je očuvana.

Pozitivan test je kad se pacijent klimata ili u potpunost gubi ravnotežu zatvorenih očiju. Takav rezultat testa može otkriti senzornu ataksiju kao rezultat bolesti neurološkog sustava.

To mogu biti:

Rombergov test – pouzdanost

Problem Rombergova testa je što nije precizan ni osjetljiv, ponekad daje lažno pozitivne rezultate te je stoga potrebno napraviti i druge pretrage.

Članak objavljen:

Izvori:

  1. Khasnis, A, Gokula, R M. Romberg’s test. J Postgrad Med 2003;49:169.
  2. Romberg Test. Physiopedia.
  3. Romberg Test. Neuroexam.
  4. Romberg Test: Physical Exam. Evidence-based Medicine Consult.

Ocijenite članak

4.67 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: test, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu