Oprez! Neispravni dimnjaci i plinska trošila jako su opasni! Evo savjeta policije za sigurniji dom u sezoni grijanja

Neispravni dimnjaci i plinska trošila jako su opasni

S obzirom na nastupajuću sezonu grijanja, iz zagrebačke policije upozoravaju građane da korištenje neispravnih dimnjaka i plinskih trošila može izazvati smrtnu posljedicu za ukućane, pozvavši ih da brigu o sustavu grijanja prepuste stručnim osobama.

Iz policije su u tom smislu građanima uputili ključne savjete i preporuke za sigurniji dom u sezoni grijanja, ističući da zagrijavanje stambenih, poslovnih i gospodarskih prostora sa sobom donosi i opasnost od požara, eksplozija i trovanja ugljičnim monoksidom:

Korištenje neispravnih ili neodrživih plinskih trošila i dimnjaka može imati smrtnu posljedicu za ukućane koji često nisu ni svjesni da se nalaze u životnoj opasnosti.

Građane savjetuju da redovito prozračuju prostorije poput kuhinja, kupaonica, kotlovnica i garaža te sve one gdje koriste razna plinska trošila ili peći za grijanje.

Preporučuju im i da, koriste li plinski bojler, ne zaključavaju kupaonicu kada se idu tuširati, a kako bi im se u slučaju trovanja mogla brzo pružiti pomoć.
Iz policije građane pozivaju da obavezno jednom godišnje angažiraju ovlaštenog dimnjačara da im pregleda dimnjak
FOTO: Shutterstock

Jednom godišnje obavezno zvati dimnjačara

Iz policije građane pozivaju da obavezno jednom godišnje angažiraju ovlaštenog dimnjačara da im pregleda dimnjak, a instalaciju bojlera, peći, štednjaka i ostalih trošila prepuste isključivo ovlaštenim stručnjacima.

Savjetuju ih i da zamijene stara atmosferska plinska trošila za nova, ona kondenzacijska koja su sigurnija za uporabu, da redovito servisiraju svoje kućanske aparate koji rade na plin, nabave detektor ugljičnog monoksida te angažiraju stručnu osobu koja će ga postaviti na za to primjereno mjesto.

Dimnjačara bi svakako trebali pozvati ako dimnjak dobro “ne vuče”, ako se urušava, ako je nešto upalo u njega, kada se u prostoriji vlaže glatke površine (moguće je da se radi o povratu dimnih plinova) i ako se osjećaju neuobičajeni mirisi.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu