Oprez: Antioksidansi mogu potaknuti širenje raka!

antioksidansi

Grupa znanstvenika s Children’s Research Institute at UT Southwestern došla je do otkrića koje sugerira da stanice raka imaju više koristi od antioksidansa u odnosu na normalne stanice. Pokusi su izvođeni na miševima kojima su transplantirane stanice ljudskog melanoma. Kod miševa kojima su davani antioksidansi, rak se proširio brže nego kod miševima kojima nisu davani antioksidansi.

Širenje stanica raka iz jednog dijela tijela na drugi je proces u kojem većina stanica raka koje ulaze u krv ne uspije preživjeti zbog oksidativnog stresa. Davanje antioksidansa miševima je omogućilo većem broju stanica preživljavanje i time povećalo rizik metastaziranja.

antioksidansi

Nedvojbeno je da zdrave osobe koje nemaju rak imaju velike koristi od antioksidansa jer smanjuju štetu oksidativnih molekula nastalih u procesu normalnog metabolizma.

Rezultati ovog ispitivanja još nisu testirani na ljudima, ali ukazuju da  bolesnici s rakom ne bi trebali koristiti velike doze antioksidansa kao dodatak prehrani. Također, otvara se mogućnost ispitivanja primjene pro-oksidansa u liječenju raka.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu