Oprez: Antioksidansi mogu potaknuti širenje raka!

antioksidansi

Grupa znanstvenika s Children’s Research Institute at UT Southwestern došla je do otkrića koje sugerira da stanice raka imaju više koristi od antioksidansa u odnosu na normalne stanice. Pokusi su izvođeni na miševima kojima su transplantirane stanice ljudskog melanoma. Kod miševa kojima su davani antioksidansi, rak se proširio brže nego kod miševima kojima nisu davani antioksidansi.

Širenje stanica raka iz jednog dijela tijela na drugi je proces u kojem većina stanica raka koje ulaze u krv ne uspije preživjeti zbog oksidativnog stresa. Davanje antioksidansa miševima je omogućilo većem broju stanica preživljavanje i time povećalo rizik metastaziranja.

antioksidansi

Nedvojbeno je da zdrave osobe koje nemaju rak imaju velike koristi od antioksidansa jer smanjuju štetu oksidativnih molekula nastalih u procesu normalnog metabolizma.

Rezultati ovog ispitivanja još nisu testirani na ljudima, ali ukazuju da  bolesnici s rakom ne bi trebali koristiti velike doze antioksidansa kao dodatak prehrani. Također, otvara se mogućnost ispitivanja primjene pro-oksidansa u liječenju raka.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Oprez: Antioksidansi mogu potaknuti širenje raka!

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
  1. Antioksidansi uništavaju slobodne radikale koji su odgovorni za sve autoimuine bolesti pa tako i rak. Čudan članak, ne navodi se ništa o vrsti antioksidansa koji su davani pokusnim životinjama. Ukoliko se radilo o farmaceutskim antioksidansima lako je moguće da je članak točan, međutim antioksidansi iz cjelovitih biljnih namirnica štite od raka.