Opasnost vreba iz roštilja

Žičane četke za čišćenje roštilja mogu gubiti čekinje tijekom uporabe. Čekinje mogu zaostati na rešetki roštilja i nakon toga se zalijepiti uz namirnice koje se pripremaju. Ako se čekinja proguta, može izazvati teške ozljede koje ponekad zahtijevaju kiruršku intervenciju.

Istraživanje, objavljeno u travanjskom broju časopisa Otolaryngology-Head and Neck Surgery pokazuje da nehotično gutanje čekinja žičane četke uopće nije rijetka pojava u sezoni roštiljanja. Nedostatak svijesti o opasnost može prouzročiti kasno uspostavljanje dijagnoze i nepravovremenu intervenciju.

Istraživači su pronašli 1698 takvih slučajeva evidentiranih u bolničkim jedinicama za pružanje hitne pomoći u SAD. Procjenjuje se da je ta brojka višestruko veća jer ne uključuje slučajeve obrađene u izvanbolničkim ustanovama.

Uobičajena mjesta ozljede su usna šupljina i ždrijelo. U pretraženoj evidenciji češće su ozljede jednjaka, glave i vrata od ozljeda u području abdomena.

Autori studije upozoravaju konzumente da obrate veliku pozornost kod čišćenja roštilja žičanom četkom. Prije svakog čišćenja i odlaganja četke potrebno je dobro provjeriti da čekinje nisu popustile.

Alternativne metode čišćenja roštilja su abrazivna (primjerice pijesak) i kemijska sredstva, strugalice, kuhinjska spužva i soda bikarbona.

Članak objavljen:

Saznajte više o sodi bikarboni u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu