Miofascijalna terapija – individualna terapija za rješavanje raznih vrsta boli

Medivia - miofascijalna terapija - glavna

Bolnost određenog dijela tijela donedavno se tretirala fokusiranjem terapije na mišiće, živčani sustav, krvožilni sustav i druge sustave koristeći različite medicinske aparate, a nerijetko i farmakoterapiju. Danas znamo kako tijelo treba gledati kao cjelinu, stoga je cilj terapije riješiti i uzrok i posljedicu nastalog problema.

Upravo na toj ideji počiva miofascijalna terapija. Miofascijalna terapija ili tehnika miofascijalnog oslobađanja, skraćeno MRF (Myofascial Release), manualna je tehnika koja se primjenjuje na bolni ili napeti dio tijela. Ova tehnika izvodi se uz pomoć stručnog fizioterapeuta te na relaksirajući način u samo petnaestak minuta otpušta bol i pozitivno djeluje na um i tijelo. 

Medivia - miofascijalna terapija 1
Foto: Medivia

Što točno znači miofascijalna terapija?

Kad koristimo termin miofascijalna terapija, “mio” je naziv za mišić, a “fascija” je naziv za elastični omotač vezivnog tkiva koji se grana duž cijelog tijela.

Fascija je gusta, bjeličasta mreža koja prožima cijelo tijelo i u kojem su sva vlakna međusobno povezana i utječu jedna na druge. Ne postoji segment tijela koji ne sadrži fasciju. Ona obavija sve mišiće, tkiva, organe, kosti, ligamente i živce, pri čemu ih drži odvojenima i dozvoljava im neovisno kretanje. U idealnom stanju, fascija je glatka, mekana i lagano klizi dozvoljavajući pokret i istezanje u punoj dužini te se svaki put vrati u normalno stanje. Snažna je i kontrahira se neovisno o mišiću kojeg okružuje, osjeća i stvara otpor pri istezanju i ponaša se kao anatomska kočnica za uzbunu od oštećenja.

Mišići i fascija čine jedno, ”rade” zajedno i samo u njihovom skladu tijelo funkcionira na pravilan i zdrav način. Uslijed bilo kakvih trauma u ili na tijelu, fascija postaje neelastična – pokušajte zamisliti nit koja se izvukla iz pulovera. Neelastičnost fascije zateže mišiće te uzrokuje bol, stres i ograničenost pokreta.

Miofascijalna terapija je namijenjena opuštanju skupljene fascije i njenom vraćanju u normalno stanje.

Medivia - miofascijalna terapija 2
Foto: Medivia

Kako djeluje miofascijalna terapija?

Možemo reći da se zdravlje osobe velikim dijelom odražava kao stanje na fascijama. Loše stanje fascija uzrokuje promjene posture i kroničnu bol koja može biti otklonjena i onda kada mnogi uobičajeni, višegodišnji pristupi ne mogu dovesti do vidljivih promjena.

Tehnika miofascijalnog oslobađanja djeluje na:

 • smanjenje boli,
 • otpuštanje fascijalne napetosti,
 • poticanje normalnog osjeta,
 • povećanje opsega pokreta,
 • poboljšanje protoka krvi i limfe.

Indikacije za miofascijalnu terapiju:

 • bol u leđima i vratu (lumbalni i cervikalni sindrom),
 • bol u ekstremitetima (smrznuto rame, teniski lakat, sindrom karpalnog kanala…),
 • glavobolja,
 • trzajna ozljeda glave,
 • bol u zdjelici (nakon upala i ginekoloških operacija),
 • problemi sa začećem,
 • problemi s probavom,
 • problemi s disanjem: bronhitis i astma,
 • sportske povrede,
 • ožiljci i adhezije – priraslice nakon kirurških intervencija,
 • kronični bolovi,
 • neurološki poremećaji,
 • fibromijalgija,
 • osjećaj konstantnog premora i zamora,
 • anksiozna i depresivna stanja,
 • traumatske ozljede pri porodu,
 • tortikolis,
 • bruksizam (škripanje zubima).

Miofascijalna terapija može biti od velike pomoći osobama koje pate od: vrtoglavica i malaksalosti, glavobolja, postoperativnih bolova, kroničnog umora, bolnih ožiljaka, ali i kod anksioznih i depresivnih stanja. Ove vrste boli često su pogrešno dijagnosticirane ili pogrešno liječene, što za rezultat ostavlja bol s kojom su ljudi natjerani živjeti, stvarajući neželjenu naviku upotrebe raznih i većih količina analgetika (lijekova protiv boli).

Medivia - miofascijalna terapija 3
Foto: Medivia

Kako izgleda miofascijalna terapija?

Temelj miofascijalne terapije je, kao i kod ostalih kvalitetnih tehnika, činjenica da terapeut treba raditi S pacijentom, a ne NA pacijentu. Svaki tretman je drugačiji i planira se prema komunikaciji korisnika i terapeuta. Pritisak ruku terapeuta je blag i konstantan, svega 3 – 5 grama po cm2 površine tijela pacijenta. 

Tretman se može raditi preko odjeće, premda se najbolji rezultati dobivaju direktnim kontaktom dlanova s kožom. Izvodi se u ležećem položaju, a sve što klijent treba raditi jest – opustiti se i osluškivati svoje tijelo. Tretmani su veoma opuštajući, mogli bismo reći i meditativni, do točke na kojoj većina klijenata utone u san.

Sam tretman traje otprilike sat vremena i poželjno ga je ponoviti nekoliko puta, sve dok bol ne prestane. Program tretmana se mijenja i napreduje u skladu s povratnom informacijom klijenata. Miofascijalna terapija u konačnici dovodi do miofascijalne relaksacije, odnosno opuštanja skupljene fascije i njenog vraćanja u normalno stanje.

Medivia - miofascijalna terapija 4
Foto: Medivia

Kako se ponašati nakon tretmana?

Nakon tretmana savjetuje se unošenje većih količina vode i odmor kako bi se olakšalo fascijalno klizanje.

Možda najbitnije za reći je kako se većina pacijenata nakon terapije osjeća opušteno i potpuno oslobođeno od boli. Međutim, postoje i pacijenti kod kojih se neko vrijeme javlja pojačan intenzitet boli, koja rijetko traje duže od jednog dana, a nakon toga uglavnom nestaje.

Postoje i oni koji prijavljuju promjenu emocionalnog stanja (uglavnom u pozitivnom smislu), pošto se smanjuje stres uzrokovan boli. Obično je potrebno nekoliko tretmana da bi bol potpuno nestala, a ako se tretmani preskaču, bol se može vratiti. Zbog toga se terapeut fokusira na povratnu informaciju koju dobiva od pacijenta preko fizičke reakcije na terapiju ili kroz verbalnu komunikaciju. 

Ako Vas zanima više informacija o pojedinoj terapiji, budite slobodni direktno nas kontaktirati u MEDIVIA Centar pozivom na broj telefona 072 121 212 i 0800 78 78 ili putem e-maila info@medivia.hr.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.33 / 5   9

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu