Žene trebaju više sna od muškaraca

zene trebaju vise sna

Znanost kaže da žene trebaju više sna od muškaraca – otprilike oko 20 minuta više po noći, prema novom istraživanju.

Zašto? Zato što ženski mozak radi više nego muški, žene zahtijevaju dodatne minute sna za pravilan odmor i oporavak tijela. Tako kaže Jim Horne, neuroznanstvenik i nedavno umirovljeni ravnatelj Centra za istraživanje sna Sveučilišta Loughborough.

Horne je nedavno izjavio za Daily Mail da ženske sive tvari rade prekovremeno zbog sklonosti da žene rade na više frontova odjednom, na poslu i kod kuće. Dodajte još majčinstvo u igru i dobar san je rijetkost.

“Žene imaju tendenciju da multitaskaju – rade više stvari odjednom i fleksibilne su i tako one koriste više mozga od muškaraca”, rekao je Horne. “Zbog toga je njihova potreba za snom veća.”

Žene trebaju više sna od muškaraca

Istraživači su analizirali navike spavanja 210 sredovječnih žena i muškaraca.

Horne je također rekao da muškarci koji rade komplicirane poslove i koji zahtijevaju “puno odlučivanja i lateralnog razmišljanja” trebaju više sna od prosječnog muškarca, iako “Vjerojatno ne toliko koliko žene”.

Šest sati sna dnevno je “vjerojatno u redu za većinu ljudi”, prema Horneu. No, opće zdravstveno stanje onih koji su kronično neispavani često nije u redu. Ne dobivanje dovoljno sna povećava rizik od srčanih bolesti, pretilosti, depresije i drugih zdravstvenih komplikacija.

Žene često doživljavaju višu razinu negativnih emocija kao što su ljutnja, depresija i agresija zbog nedostatka sna. Kod muškaraca takve nuspojave nekvalitetnog sna nisu zamijećene, kazao je Horne.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu