Koulrofobija – iracionalni strah od klauna

Koulrofobija

Koulrofobija predstavlja iracionalni strah od klauna. Osobe koje pate od ove vrste fobije osjećaju anksioznost i nelagodu pri samoj pomisli na klaunove.

Strah-od-klaunova

Jedno britansko istraživanje je pokazalo da je čak i 250 djece izvijestilo da je ukrašavanje dječjih odjela sa slikama klaunova potpuno bespotrebno, te da im se uopće ne sviđa.

Međutim, nisu samo djeca skupina koja pokazuje simptome koulrofobije. Mnogi ljudi koji imaju ovaj specifičan strah su sredovječne odrasle osobe.

Koulrofobija kroz povijest

Klaunovi su dio drevne i tajnovite povijesti koja ih karakterizira kao one koji su izgledali čudno, nosili smiješnu odjeću, govorili o svemu onome o čemu se baš i nije smjelo govoriti, a pritom izazivali smijeh. Klaunovi su bili poznati i u drevnom Egiptu gdje su zabavljali faraone i careve carske Kine.

Često su nazivani „ludama“, a poznati su i neki zapisi o smiješnom klaunu Stupidusu koji se pojavljuje u rimskoj povijesti.

Međutim, povijest iz koje potječu prožeta je manijakalnim ponašanjima, ubojstvima, samoubojstvima i nevjerom, a nerijetko su klaunovi bili upetljani u takve postupke. Charles Dickens je, u svojoj knjizi „The Pickwick Papers“, predstavio biografiju Josepha Grimaldija, popularnog britanskog klauna čiji je život bio mračan, depresivan i bolan.

Ubrzo nakon predstavljanja Dickensove knjige, jedan poznati francuski klaun imena Jean-Gaspard Deburau je ubio dječaka na ulici svojim štapom za hodanje nakon što ga je dječak isprovocirao.

Strah-od-klauna

Uzroci koulrofobije

Glavni uzroci ove vrste fobije su svakako mediji koji su odigrali ključnu ulogu u nastanku ekstremnog straha od klaunova stvarajući uznemirenost i anksioznost ljudima diljem svijeta. Naime, mediji, romani i razni filmovi su terorizirali američke građane svojim sadržajima o strašnim klaunovima, te su postali glavni faktori koji su doprinijeli masovnoj histeriji i strahu od klaunova.

Najpoznatija je horor novela Stephena Kinga naziva „It“ koja prenosi priču o klaunu imena Pennywise koji terorizira i zlostavlja sedmero djece kako bi ulovio svoj plijen. Pennywise se skriva u gradskoj kanalizaciji i odvodnim kanalima, a djeci se javlja kroz odvode umivaonika i kada, te ih plaši i ucjenjuje.

Čak je snimljen i film po ovoj priči, što je dodatno potaknulo širenje koulrofobije. Neki kritičari smatraju da je ideja Kingove novele potekla iz njegovog vlastitog životnog straha od klaunova.

Neki stručnjaci smatraju da je, kao i u slučaju drugih specifičnih fobija, strah od klaunova uzrokovan neugodnim iskustvima u djetinjstvu. Naime, djeca mlađa od 4 godine uglavnom negativno reagiraju na nepoznata lica koja nisu u skladu s onima koja inače viđaju.

Izobličeno lice klaunova može za djecu predstavljati ili izvor smijeha ili ekstremni strah. Zbog toga je vrlo moguće da je ovaj strah ukorijenjen u djetinjstvu, a kasnije se samo još više pogoršava.

Simptomi koulrofobije

Kao i u slučaju mnogih drugih fobija, koulrofobija ima mnoge tjelesne, mentalne i emocionalne simptome koji se mogu pojaviti pri samoj pomisli na klauna, a neki od njih su:

Klaun

Dijagnoza i liječenje koulrofobije

Osoba koja osjeti iracionalni strah od klauna najčešće sama potraži pomoć ukoliko joj strah otežava svakodnevno funkcioniranje. Srećom, rijetko tko svaki dan sretne klauna, a situacije u kojima se fobija može pogoršati (cirkusi, rođendanske zabave, filmovi itd.) se uspješno mogu izbjeći.

Stoga je liječenje ove vrste fobije potrebno samo ako je strah toliko ekstreman da su i same misli o klaunovima toliko ugrožavajuće za osobu. U tom slučaju, fobija može utjecati na osobni ili profesionalni život osobe, te je zato najbolje potražiti psihoterapijsko savjetovanje.

Strah od klaunova se tretira na isti način kao i druge fobije.

Osobe postupno dolaze u dodir s objektom straha uz razne edukacije i kognitivno-bihevioralne metode promjene mišljenja kako bi mogli kontrolirati reakciju na taj objekt, odnosno klaunove. Takav postupak postepenog izlaganja objektu straha se naziva sustavna desenzitizacija, a često se provodi u sklopu kognitivno-bihevioralne terapije koja nastoji promijeniti cijelokupno razmišljanje osobe.

Fobije – popis

Popis različitih vrsta fobija svakodnevno raste, a o nekima od njih se možete informirati i na našem portalu:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu