1 sat sna popodne za bolje kognitivne sposobnosti starijih

popodnevni-san

Očuvanje sposobnosti pamćenja, jasnog razmišljanja i donošenja odluka, ključni je cilj u procesu starenja. Koja je uloga popodnevnog sna u pomoći starijim osobama da zadrže zdrave mentalne funkcije?

Rezultati istraživanja, provedenog u Kini na gotovo 3.000 odraslih osoba u dobi od 65 ili više godina, o utjecaju popodnevnog odmora na mentalno zdravlje, objavljeni su u stručnom časopisu the Journal of the American Geriatrics Society.

Gotovo 60% ispitanika je potvrdilo da odrijema poslije ručka. Njihov san je trajao između 30 i više od 90 minuta, prosječno 63 minute.

Popodnevni san i mentalno stanje

Sudionici su podvrgnuti testovima za procjenu mentalnog stanja. Odgovarali su na jednostavna pitanja primjerice o datumu i godišnjem dobu, rješavali neke osnovne matematičke probleme, zamoljeni su zapamtiti i sjetiti se nekih riječi, kopirati crteže jednostavnih geometrijskih likova. Rezultati ovih testova su uspoređivani s navikama popodnevnog drijemanja i noćnog spavanja.

Jedan sat poslije ručka

Prema rezultatima istraživanja, osobe koje običavaju odspavati sat vremena poslije ručka, bolje su rješavale testove u odnosu na ljude bez te navike.

starija-zena-i-abak

Također, ispitanici čiji popodnevni san traje sat vremena, pokazuju bolje rezultate od onih koji se odmaraju kraće ili dulje.

Uz 60-minutnu siestu, pet godina mlađi

Kod osoba koje ne spavaju popodne, te onih koje kratko ili dugo spavaju nakon ručka zabilježene su  četiri do šest puta slabije mentalne sposobnosti u odnosu na one koji to čine jedan sat, odnosno, njihove sposobnosti odgovaraju pet godina starijim osobama.

Nije nam poznato jesu li provedena istraživanja kako popodnevni san utječe na mentalne sposobnosti mlađe populacije. U mediteranskim zemljama običaj sieste omogućava popodnevni odmor i radno aktivnim osobama.

Zastarjeli “Kućni red”

Na neka prohujala lijepa vremena još uvijek podsjećaju panoi s “Kućnim redom” obješeni u stubištima starih zgrada. U njima se od stanara traži poštivanje reda i mira od 14 do 17 sati, kako bi susjedi mogli mirno spavati nakon ručka.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.67 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu