Javlja se kod 15 – 20 % žena: Psihoterapeutkinja i ginekologinja otkrivaju kada je suha rodnica problem psihe, a kada fizičke prirode

kada je suha rodnica problem psihe, a kada fizičke prirode

Suha rodnica problem je s kojim se susreće mnogo žena, ali često ga zbog intimnih razloga prešućuju svojoj okolini. Riječ je o bolnom simptomu koji utječe na kvalitetu života osobe – može izazvati bol ili nelagodu tijekom sjedenja, vježbanja, mokrenja i spolnog odnosa.

Vaginalna suhoća javlja se kod čak 15 – 20 % žena reproduktivne dobi i u više od 50 % žena u menopauzi, a pacijentice sa suhoćom rodnice zastupljene su u raznim dobnim skupinama.

Ono što je karakteristično za ovo uobičajeno stanje je to da mu uzrok nije nužno fizičke prirode, već ponekad to mogu biti i određene “kočnice” u psihi. Primjerice, suhoća rodnice može biti posljedica seksualne prirode, a zanimljiv je podatak da će jedna trećina svih žena u svojem životu imati neku od seksualnih smetnji.

S obzirom na to da ovu pojavu možemo promatrati iz dva zdravstvena aspekta, u suradnji s Lactogynom odlučili smo istražiti problem suhe rodnice iz dvije perspektive. O tome kada je suha rodnica problem psihe za naš portal govorila je Nataša Barolin Belić, magistra gestalt psihoterapije i seksualna psihoterapeutkinja, dok je dr. med. spec. gin. Lea Rukavina Kralj, specijalistica ginekologije i porodništva, objasnila kada je riječ o posljedicama fizičke prirode.

Suhoća rodnice – pad razine estrogena

Suhoća rodnice je vrlo nelagodno stanje koje najčešće uzrokuje pad razine hormona, primarno estrogena. Zbog toga se vaginalna sluznica stanjuje i smanjuje se njezina lubrikacija. To posljedično dovodi do poremećaja biofilma, odnosno bakterija koje inače postoje u rodnici kako bi sprječavale infekciju.

dr. med. spec. gin. Lea Rukavina Kralj, specijalistica ginekologije i porodništva
FOTO: Nova Studio/Tibor Marochini

Koja su to stanja koja dovode do niže razine estrogena?

Dr. med. spec. gin. Lea Rukavina Kralj, specijalistica ginekologije i porodništva, je rekla:

To nije nešto neobično i događa se u životu žene u raznim periodima – u djetinjstvu, pa onda kasnije za vrijeme poroda i za vrijeme dojenja, u nekom periodu života kada žena uzima peroralnu kontracepciju, ali i kasnije, već oko 40. godine, kada krenu hormonalne promjene te u menopauzi kada to postane stalno stanje. No, to nije jedina situacija kada može doći do smanjene vlažnosti, odnosno suhoće rodnice. Često uzrok mogu biti i situacije stresa koji može biti kratkotrajan, ali i kroničan. Tada je ta suhoća rodnice posebno izražena.

Ginekologinja navodi da manjak estrogena i suhoću rodnice mogu izazvati i određene bolesti (poput Sjögrenovog sindroma ili šećerne bolesti), uzimanje lijekova koji djeluju antiestrogeno (lijekovi za liječenje mioma maternice ili endometrioze), pojedinih antidepresiva i lijekova protiv alergija.

Rukavina Kralj dodaje:

Tu postoji i još jedan faktor, a to je kada uzimamo antibiotsku terapiju. Tada dolazi do smanjene koncentracije laktobacila. To su tzv. dobre bakterije koje u rodnici luče mliječnu kiselinu, odnosno stvaraju mliječnu kiselinu iz glikogena i samim time doprinose snižavanju pH rodnice. Taj pH rodnice, osim njezine vlažnosti, je izrazito bitan za prevenciju suhoće rodnice.

Naime, laktobacili, tzv. dobre bakterije koje se nalaze u rodnici, razgrađuju glikogen iz stijenke rodnice i dovode do stvaranja mliječne kiseline. Ta mliječna kiselina snižava pH rodnice i stvara prividno kiselo stanje, odnosno okoliš koji ne odgovara drugim patogenim bakterijama ili bakterijama koje se normalno nalaze u debelom crijevu pa prolaskom kroz debelo crijevo dolaze i u rodnicu.

Ako imamo dovoljnu koncentraciju laktobacila, dovoljno nizak pH i dovoljno vlažnu rodnicu, onda će u rodnici postojati balans. Bakterije će se ispirati, neće se nastanjivati u rodnici i neće dolaziti do naknadnih infekcija koje, isto kao i sama suhoća, mogu uzrokovati određene smetnje.

No, postoji i još jedan faktor koji uzrokuje suhoću rodnice, a to je prekomjerno pranje.

Rukavina Kralj je istaknula:

Ako se žena prečesto pere, pogotovo sapunima koji nisu namijenjeni intimnoj njezi, koji nemaju odgovarajući pH, oni dovode do poremećaja balansa u vaginalnoj mikroflori.

Zašto je važan pH rodnice?

Rukavina Kralj ističe da je pH rodnice važan zato što čini idealnu mikrookolinu za optimalan balans bakterija i mikroorganizama u rodnici. U rodnici postoji više od 50 raznih mikroorganizama, a od toga je vrlo važno da prevladavaju laktobacili kako bi u rodnici bilo čim manje smetnji:

Ako taj pH u rodnici raste, a to se događa kod određenih situacija gdje pada razina spolnih hormona, onda vrlo često dolazi i do prekomjernog razmnožavanja bakterija koje uzrokuju infekciju. Idealno je održavati pH ispod 4.5, a u određenim situacijama gdje on fiziološki raste (u djetinjstvu, u perimenopauzi ili za vrijeme dojenja) važno je doprinijeti tome stavljanjem vaginaleta koje taj pH snižavaju.
simptomi suhe rodnice
FOTO: Shutterstock

Koji su simptomi suhe rodnice?

Simptomi suhe rodnice su:

  • osjećaj nelagode
  • bol
  • svrbež
  • nerijetko nakon spolnog odnosa i krvarenje.

Ovi simptomi ne ukazuju nužno na infekciju, ali veći problemi se javljaju ako vaginalna suhoća traje dulje vrijeme.

Nakon nekog vremena mogu se razviti i simptomi urinarne ili inkontinencije ili urgencije, odnosno učestalog nagona na mokrenjem koji ne mora nužno biti provociran infekcijom mokraćnog sustava. Nažalost, ako vaginalna suhoća traje dulje, onda će se bakterije vrlo često popeti i u mokraćni sustav pa u konačnici zaista uzrokovati učestale infekcije mokraćnog sustava

Bolan spolni odnos

Ako vaginalna suhoća traje dulje vrijeme i ako je žena zapostavlja jer joj ne radi prevelike smetnje, već stvara samo nelagodu, posljedično može nastati i suhoća vanjskog dijela spolovila (vulve).

Kao posljedica toga mogu nastati i određena kronična upalna stanja vulve, autoimune bolesti i sl., ali isto tako u mlađoj životnoj dob može nastati i averzija prema intimnom kontaktu.

Suhoća rodnice tako uzrokuje bolan spolni odnos i žene se svjesno ili podsvjesno povlače od intimnog kontakta, što rezultira problemima, kako samoj ženi, tako i u odnosu s partnerom. Bol tijekom spolnog odnosa naziva se dispareunija.

Nataša Barolin Belić, magistra gestalt psihoterapije i seksualna psihoterapeutkinja, je objasnila:

Ako žena osjeća bol ili peckanje za vrijeme seksualnog odnosa, pokušat će izbjegavati seksualne odnose. Ako je izbjegnut jedan ili dva seksualna odnosa, nije tako strašno, ali ako se radi o periodu od nekoliko tjedana, mjeseci ili godina, onda možete misliti koliku to frustraciju može unijeti i ženi i muškarcu u njihov odnos.

Kako se tretira suha rodnica?

Stanje vaginalne suhoće ne mora trajati dugo ako žena reagira na vrijeme. Naravno, najvažnije je ukloniti uzrok vaginalne suhoće ako ga poznajemo.

Rukavina Kralj je istaknula:

To se može spriječiti pravovremenom primjenom određenih sredstava, odnosno vaginalnom primjenom vaginaleta koje sadržavaju nekoliko određenih tvari.

Vaginalete, kao što su Lactogyn vagitoriji, sadrže tvari za vlaženje rodnice koje su obično bazirane na temelju hijaluronske kiseline, ali isto tako sadrže i mliječnu kiselinu koja snižava pH rodnice i samim time radi milje nepogodan za razvoj patogenih bakterija.

Vaginalnu floru žene mogu povremeno održavati i peroralnim putem. Neki proizvodi kao što su Lactogyn oralne kapsule sadrže laktobacile koji prolaskom kroz probavni kanal dolaze u rodnicu i zapravo doprinose održavanju balansa te sprječavaju suhoću rodnice i nastanak različitih bakterija koje se u njoj mogu pojaviti. 

Osim toga da se unosi dovoljna količina laktobacila, koji prolaskom kroz probavni sustav prolaze i u rodnicu, koloniziraju je te samim time doprinose lučenju, odnosno stvaranju mliječne kiseline i sprječavaju nastanak određenih infekcija, Rukavina Kralj je dodala i sljedeće načine prevencije suhoće rodnice:

Ako se radi o stresu ili stresnom životu, tu već žena može napraviti puno na način da se primarno redovito bavi tjelesnom aktivnošću (15 – 20 minuta svakodnevno). To je nešto što ne samo da smanjuje razinu stresa, nego i postiže balans hormona u cijelom organizmu, pa tako i spolnih hormona. Također, savjetujem žene da pripaze na higijenu rodnice – da ne isušuju rodnicu prekomjernim pranjem, nego da se peru umjereno običnom vodom ili sredstvima za intimnu njegu koji zapravo čuvaju taj optimalni pH koji je između 4 i 4.5.

Sredstva za intimnu njegu, poput Lactogyn intimnog sapuna, puno su bolja opcija za održavanje higijene rodnice od običnog sapuna jer čuvaju prirodnu genitalnu floru i optimalni kiseli pH.

Uz navedene načine prevencije Rukavina Kralj ističe i prehranu kao važan faktor sprječavanja ovog stanja.

Ugljikohidrati su nešto što nikada ne doprinosi vaginalnoj vlažnosti. Zbog njih učestalije nastaju gljivične infekcije.
Nataša Barolin Belić, magistra geštalt psihoterapije i seksualna psihoterapeutkinja
FOTO: Nova Studio/Tibor Marochini

Vaginalna suhoća kao problem psihičke prirode

Vrlo često se problemi psihičke prirode prelijevaju u fizičko stanje. Za takve slučajeve postoji posebna grana medicine koja se zove psihosomatska medicina.

Povremeno čista fizička primjena, odnosno kriva fizička primjena, kao što je prekomjerno korištenje sapuna, može dovesti do poremećaja balansa u rodnici i samim time posljedično suhoće rodnice. Također, ponekad je suhoća rodnice isključivo hormonalno uzrokovana.

No, u velikom broju slučajeva zapravo je psiha ta koja podsvjesno dovodi do promjene u cijelom organizmu.

Seksualne smetnje kod žena

Nataša Barolin Belić, magistra gestalt psihoterapije i seksualna psihoterapeutkinja, ističe tri najčešće seksualne smetnje kod žena:

  • smanjena seksualna želja
  • smetnje s orgazmom
  • bol tijekom snošaja.

Barolin Belić dodaje:

Puno je različitih razloga zašto može doći do suhoće vagine. Najčešća sekusalna smetnja je smanjena seksualna želja. Kod smanjene seksualne želje imamo različite uzroke – egzistencijalne brige, brige na poslu, neslaganje partnera, neprivlačnost partnera, ljutnja, tužno raspoloženje – sve što sam nabrojila mogu biti uzroci smanjenje seksualne želje.

Kada se radi o smanjenoj seksualnoj želji, žensko tijelo neće odreagirati u tom trenutku onako kako bi žena htjela. Bez obzira na adekvatnu stimulaciju, neće biti onoliko opuštena, pripremljena i navlažena kao u situacijama kada joj seksualna želja nije smanjena, odnosno kada nema tih problema.

Međutim, postoje i žene koje, iako osjećaju suhoću, bol i peckanje, svejedno ulaze u seksualne odnose jer misle da trebaju. Barolin Belić je komentirala:

U tom slučaju javljaju se puno veći podražaj, puno veće smetnje i ponekad peckanje kod mokrenja te su veće šanse da će žena izbjegavati spolni odnos, biti nezadovoljna što ne može imati adekvatne odnose i što ne može uživati. Tu se onda može ponovno, pogotovo ako je nekakva anksiozna struktura, u tim mislima samo zapetljati i može joj biti još teže.

Svakodnevne obaveze i stres kao uzrok

Kao što smo već naveli, stres može biti uzrok pada estrogena i suhoće rodnice. Barolin Belić je objasnila:

Svaka žena koja radi, ima djecu, održava domaćinstvo, a uz to možda još ima i brigu oko svojih roditelja koji su onemoćali, obično navečer, u vrijeme kada postane intimnija s partnerom i kada se maze nakon takvog dana, osjeća da joj je tijelo već umorno, zbog čega spolni odnos tada nije najmudriji izbor. Nije rijetkost da se žene muče s tim, da im nedostaje ona želja koju su imale na početku i ako uz to povežemo povremenu bol koja se tada počne anticipirati, onda to može stvoriti probleme.
Kako tretirati suhoću rodnice psihoterapijom
FOTO: Shutterstock

Kako tretirati suhoću rodnice psihoterapijom?

Prvo je važno otkriti koji bi bili uzroci smanjene seksualne želje ili bolnog snošaja. Ako je uzrok psihološke prirode, tada se preporučuje razgovor sa psihologom.

Barolin Belić je opisala proces:

Par u tom slučaju na psihoterapiju dođe zajedno. Preporučim im vježbice za opuštanje, načine kako će žena samu sebe stimulirati ili kako bi je partner trebao stimulirati. Nakon toga oni doma vježbaju pa ponovno dolaze na terapiju i pratimo napredak. Ono što je cilj mojeg rada s takvim ženama je da dođe do veće opuštenosti i do učenja klijentice i njezinog partnera ili partnerice na koji način će se bolje stimulirati da bi se dogodila bolja opuštenost, napaljenost i vlažnost i sve što je potrebno da bi žena mogla uživati u odnosu.  

Za kraj je dodala:

Svakoj ženi koja ima smetnju preporučujem da se što prije se javi psihoterapeutkinji ili psihologinji jer to je smetnja koja se može lijepo ukloniti.
Nova StudioSadržaj napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom JGL po najvišim profesionalnim standardima.
Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Nova Studio/Tibor Marochini/Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu