Besplatna psihološka pomoć 0-24

Besplatna-psihološka-pomoć

S obzirom na neobične i neizvjesne okolnosti u Hrvatskoj i svijetu u posljednjih nekoliko mjeseci, psihološka pomoć sve više prestaje biti tabu tema. Dosadašnja istraživanja su pokazala da veliki postotak ljudi, koji sumnjaju na pojavu psihičkih smetnji u svojemu životu, ne traži psihološku pomoć zbog straha od stigmatizacije.

Nažalost, zbog toga postaje teško prevenirati teže psihičke poteškoće, ali važno je naglasiti da nikad nije kasno započeti s radom na sebi. Kao i kod svih vrsta problema, ako se započne na vrijeme, prognoza je povoljnija, no to ne znači da treba dignuti ruke od sebe kada vam se čini da je situacija bezizlazna.

Savjetovanje
Foto: Photosecrets

Besplatna psihološka pomoć u Hrvatskoj

U posljednjih nekoliko mjeseci, sve je veća potreba za nekim oblikom psihološke pomoći u Hrvatskoj. Posljedice karantene, pandemije koronavirusa i potresa u glavnom hrvatskom gradu su prouzročili velike psihičke promjene u ljudima. Još ćemo mjesecima poslije takvih snažnih stresora osjećati promjene kako u društvu, tako i u vlastitom ponašanju.

Više nismo toliko slobodni fizički pristupiti drugim ljudima, osjećamo nelagodu pokraj ljudi koji su nam blizu zbog straha od zaraze, a na pomisao potresa postajemo svjesniji da nikad nećemo biti spremni prihvatiti činjenicu da sigurnost kakvu priželjkujemo više ne postoji.

No, kako vrijeme dalje ide, shvaćamo da ipak postoji nešto u onoj poznatoj izreci „svako zlo za neko dobro“. Psiholozi diljem svijeta su se udružili u ovim kriznim vremenima i omogućili besplatnu psihološku pomoć putem brojnih telefonskih linija za sva područja Lijepe naše. Povodom toga su se organizirale i brojne edukacije koje su stručnjacima poslužile kao pomoć u pristupu ljudima na ispravan način u ovom teškom periodu.

Hrvatska psihološka komora, Nastavni zavod za javno zdravstvo i Hrvatski crveni križ su organizirali službe za mentalno zdravlje putem telefonskih linija za pružanje psihosocijalne podrške, a svi telefonski brojevi, mjesta savjetovanja i ostale informacije su jasno navedene na stranici Hrvatske psihološke komore koju možete pronaći ovdje.

Što se postiže psihološkim savjetovanjem?

Psihološko savjetovanje se definira kao proces tijekom kojega se ljudima pokušava pomoći da se promijene, postignu svoje ciljeve te da općenito bolje funkcioniraju u svojim svakodnevnim obvezama. Tijekom savjetovanja, koristi se niz različitih kognitivnih, emocionalnih i bihevioralnih strategija, a sve s ciljem povećanja kvalitete života klijenta te u svrhu njegovog osobnog rasta i dobrobiti. Više o psihološkom savjetovanju potražite ovdje.

Kao što i samo ime kaže, psihološko savjetovanje može provoditi psiholog, ali kada se misli općenito na savjetovanje oko bilo kakvih psihosocijalnih problema, savjetovanje može provoditi svatko tko je tijekom svojega studija ili dodatnog usavršavanja usvojio osnovne tehnike savjetovanja. Nažalost, do prije nekoliko mjeseci su mnogi smatrali da psihološko savjetovanje trebaju samo oni koji pate od teških psihičkih poremećaja. Međutim, to je daleko od istine.

Psihološko savjetovanje može potražiti bilo tko tko osjeća da trenutni okolinski stresori i pritisci nadilaze njegove psihičke kapacitete nošenja sa situacijom. U vremenu smo u kojemu malo tko od nas može sa sigurnošću potvrditi koji je ispravan obrazac ponašanja za bolje prilagođavanje novonastaloj situaciji. Svima nam je ovo novo i još uvijek tapkamo u mraku, nastojeći metodom pokušaj-pogreška doći do nekih smislenih zaključaka.

Psihološko-savjetovanje
Foto: Photosecrets

Hitna psihološka pomoć

Hitna psihološka pomoć uglavnom podrazumijeva odlazak na hitni prijem u psihijatrijske bolnice (npr. Psihijatrijska bolnica za djecu i mladež u Kukuljevićevoj u Zagrebu ili bilo koja druga najbliža psihijatrija koja postoji u mjestu u kojemu se nalazite). Kada je u pitanju hitna psihološka pomoć, najčešće je riječ o krajnje teškim slučajevima opasnima po život (npr. zloupotreba psihoaktivnih supstanci, pokušaj samoubojstva i sl.). U tom slučaju je potreban cijeli tim liječnika, odnosno psihijatra, psihologa i drugog medicinskog osoblja koji u vrlo kratkom vremenskom roku mora pružiti najbolji oblik terapije za teško psihičko stanje osobe.

Kada su u pitanju djeca i mladi, psihijatrijska bolnica u Kukuljevićevoj u Zagrebu je jedina koja ima hitnu ambulantu za dječju i adolescentnu psihijatriju u Hrvatskoj. Više informacija možete saznati ovdje.

Članak objavljen:

Izvori:

  1. Cherry, K. (2020). Counseling Psychology Careers and Training. Verywell mind.
  2. Hrvatska psihološka komora (2020). Telefonski brojevi za pružanje psihološke pomoći.
  3. Joseph, S. (2019). Is There a Difference Between Counselling and Psychotherapy? Psychology Today.

Ocijenite članak

5 / 5   5

Foto: Photosecrets

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu