Lijek za pomlađivanje – divovski iskorak znanosti

lijek-za-pomladivanje

Otkriće znanstvenika bi moglo dovesti do revolucionarnog lijeka koji će poništavati procese starenja, poboljšavati popravak oštećene DNA i pomoći stručnjacima NASA-e u osvajanju Marsa.

Profesor David Sinclair s australskog sveučilišta University of New South Wales, ujedno i harvardski profesor,  jedan je od vodećih znanstvenika u području nalaženja lijeka za pomlađivanje.

Pilula mladosti na tržištu već za tri godine?

U časopisu Science  objavljen je rad Prof. Sinclaira u kojem njegov tim identificira ključni korak u molekularnom procesu  omogućavanja stanicama popravka oštećene DNA.

Znanstvenici su otkrili da metabolit NAD+, prirodni sastojak svake stanice našeg tijela, ima ključnu ulogu regulatora interakcije bjelančevina koje kontroliraju popravak DNA.

Vrlo smo blizu otkrića sigurnog i učinkovitog lijeka za pomlađivanje – budu li se naša istraživanja i dalje dobro odvijala, možda nas samo tri do pet godina dijeli od izlaska na tržište” rekao je Prof. Sinclair.

sinclair-i-tim

Što to znači za astronaute, oboljele od raka i sve nas?

Rad je pobudio zanimanje stručnjaka NASA-e koji su suočeni s problemom kako održati astronaute zdrave za vrijeme četverogodišnje misije na Marsu.

Čak i za vrijeme kraćih putovanja svemirom, astronauti doživljavaju ubrzano starenje uslijed kozmičkog zračenja. Po povratku s misija u svemiru, pate od slabosti mišića, slabljenja pamćenja i ostalih simptoma starenja. Putovanje na Mars bi izazvalo umiranje pet posto stanica u organizmu astronauta, a opasnost obolijevanja od raka bi dosegla gotovo 100 posto.

Kozmičko zračenje nije samo problem astronauta. Osoblje i putnici u zrakoplovima su također izloženi radijaciji,  primjerice, jedno povratno interkontinentalno putovanje može ozračiti poput rentgenskog snimanja pluća.

Za sada samo teoretski, novi lijek bi mogao ublažiti učinke oštećenja DNA osobama koje često lete zrakoplovom.

Korist za osobe koje su u djetinjstvu preživjele rak

Druga skupina kojoj bi novi lijek mogao koristiti su osobe liječene u djetinjstvu od nekog oblika raka.

Dr. Wu, koautor rada, kaže da 96 posto preživjelih od raka u djetinjstvu razvije neku od kroničnih bolesti do dobi od 45 godina, uključujući kardiovaskularne bolesti, dijabetes tipa 2, Alzheimerovu bolest ili neki oblik raka nepovezan s izvornim. “Poražavajuća je činjenica da se sve ovo događa uslijed ubrzanog starenja. Mislimo da  smo našim otkrićem na tragu pomoći tim ljudima”

Profesor Sinclair i Dr. Wu rade već četiri godine na tome da svoje otkriće preoblikuju u lijek. Dosadašnja ispitivanja su rađena na laboratorijskim miševima, a pokusi na ljudima će započeti još ove godine u Brigham and Women’s bolnici u Bostonu.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu