Koliko je kontracepcija doista dostupna u Hrvatskoj? Uključite se u anketu

dostupnost kontracepcije u Hrvatskoj

U Hrvatskoj pitanje kontracepcije nije samo puka medicinska tema, već pravi labirint pod utjecajem širokog spektra čimbenika, uključujući kulturološke norme, vjerska uvjerenja, dostupnost zdravstvenih usluga te, naravno, one zakonske. Iako je kontracepcija općenito prihvaćena i naširoko se koristi, još uvijek postoje prepreke i izazovi s kojima se suočavamo u pristupu i korištenju kontracepcijskih metoda.

Jedna od primarnih prepreka je utjecaj konzervativnih stavova, posebice vjerskih institucija koje promiču prirodne metode planiranja obitelji. To stvara stigmu oko upotrebe kontracepcije, osobito među konzervativnijim zajednicama, utječe na javni diskurs i politike u vezi s reproduktivnim zdravljem.

Nedostatak sveobuhvatnog seksualnog obrazovanja također predstavlja izazov. Dok bi spolni odgoj trebao biti ključna komponenta obrazovnog sustava, a njega nemamo, to ostavlja praznine u znanju mladih o kontracepciji i njezinoj primjeni. Osim toga, pristup uslugama kontracepcije je ograničen u ruralnim područjima, što dodatno komplicira pristup reproduktivnoj zdravstvenoj skrbi.

Nedostatak sveobuhvatnog seksualnog obrazovanja
IZVOR: Udruga Sofija

Zakonska regulativa također igra ulogu u oblikovanju pristupa kontracepciji u Hrvatskoj. Iako je kontracepcija legalna i dostupna, postoje određena ograničenja i zahtjevi. Primjerice, maloljetnici mlađi od 18 godina moraju imati pristanak roditelja za pristup kontracepciji, što može predstavljati prepreku za neke pojedince, posebno one u zlostavljačkim ili disfunkcionalnim obiteljskim situacijama.

Osim toga, određene vrste kontracepcije, kao što je hitna kontracepcija, mogu biti dostupne samo uz recept, što ograničava pravovremeni pristup. Zakoni, pravilnici i etički kodeksi omogućuju svim zdravstvenim radnicima priziv savjesti. U ljekarni se to odnosi na izdavanje kontracepcije ili hitne kontracepcije, neovisno o tome je li je propisao ginekolog ili se kupuje bez recepta.

Također, Hrvatska ne pokriva troškove kontracepcije za mlade osobe ni za ranjive skupine poput nezaposlenih ili osoba niskih primanja.

22 zemlje (46 %) pokrivaju kontracepcijska sredstva u svojim nacionalnim okvirima zdravstvenog sustava i uključuju dugotrajne reverzibilne kontraceptive ili LARC-ove (long acting reversible contraception), tj. najučinkovitije metode kontrole – bakrenu spiralu i hormonski (progesteronski) Mirena IUD Intrauterini uložak.

Gdje je Hrvatska na Atlasu kontracepcije?

Atlas kontracepcije je alat koji je razvio Europski parlamentarni forum za seksualna i reproduktivna prava (EPF), koji procjenjuje i uspoređuje dostupnost kontracepcijskih metoda u europskim zemljama, uključujući i Hrvatsku.

Pruža podatke o nizu čimbenika, kao što su dostupnost različitih kontracepcijskih metoda, osiguranje i zakonski propisi, omogućujući kreatorima politika, pružateljima zdravstvenih usluga i skupinama za zagovaranje da identificiraju područja za poboljšanje i zagovaraju bolji pristup kontracepciji.

Hrvatska se ove godine nalazi na 37. mjestu od ukupno 47 zemalja, a spada u svijetlo crvenu kategoriju Atlasa za 2024. s ukupnom ocjenom od 47,3 %. Hrvatska s četiri milijuna stanovnika ima nisku stopu nataliteta u adolescenata (8/1.000 djevojaka 15 – 19 godina), a stopa prevalencije suvremene kontracepcije niska je u usporedbi s drugim europskim zemljama (36 % žena 15 – 49 godina).

Ono što je zabrinjavajuće je da Hrvatska od 2020. godine ima pad s 59,3 % na sadašnjih 47,3 %.
dostupnost kontracepcije u Hrvatskoj
FOTO: Udruga Sofija

Istraživanje Udruge Sofija

S obzirom da nemamo seksualni ni građanski odgoj te je sve veća problematika mladih i informacija koje su im na raspolaganju, Udruga Sofija napravila je veliko istraživanje u cijeloj Hrvatskoj. Suočavamo se s važnim pitanjem – koliko je kontracepcija doista dostupna u Hrvatskoj?

Cilj je prikupiti dokaze potrebne za zagovaranje univerzalnog pristupa kontracepcijskim sredstvima i metodama, posebno s naglaskom na ranjive skupine i mlade. Projekt će pružiti uvid u trenutno stanje i potaknuti promjene koje će omogućiti svima pristup modernoj, učinkovitoj i pristupačnoj kontracepciji.

Kroz istraživanje i zagovaranje Udruga se nada stvaranju okruženja u kojem će kontracepcija biti ne samo dostupna, već i prihvaćena i podržana kao ključni element reproduktivnog zdravlja i prava. I zato je bitno da se svi uključe u ispunjavanje ankete: https://forms.gle/k653xyjZyQTqWbGv6.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Medijsko priopćenje Udruge Sofija.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu