Kašalj u zimskim mjesecima ne mora biti vaša svakodnevica: Donosimo tri učinkovita načina čišćenja dišnih puteva

Kašalj u zimskim mjesecima ne mora biti vaša svakodnevica

Ako ste skloni kašlju, zimski su mjeseci vrijeme u godini kada ga vjerojatno nećete moći izbjeći. Sve dok kašalj nije praćen drugim simptomima, ne narušava vašu kvalitetu života i ne remeti san, nije nužno tražiti liječničku pomoć, ali puno bi pomoglo kada biste sami poduzeli važne korake u održavanju dišnih puteva čistima. Na taj način biste mogli izbjeći moguće komplikacije i održati imunitet koji zimi neminovno opada, ali i olakšati si svakodnevicu.

Nije svaki kašalj ozbiljna bolest, ali je simptom koji bi trebalo rješavati. Dobra je vijest što si u slučaju kašlja odmah možete pomoći i sami, bez odlaska u liječničku ordinaciju. Ako govorimo o mokrom kašlju, to znači da se u plućima nakuplja povećana količina sluzi koju je potrebno izbaciti iz organizma, tj. iskašljati kako bi dišni putevi ostali čisti. Liječenje kašlja je važno ne samo za zdravlje vašeg organizma, nego i za okolinu koja se kapljičnim putem izlaže virusima koje osoba koja kašlje nosi u sebi.

Jedna od osnovnih podjela kašlja je prema količini stvaranja sluzi jer se i njihovo liječenje prema tome bitno razlikuje. Tako razlikujemo mokri (produktivni) i suhi (neproduktivni) kašalj. Kod mokrog (produktivnog) kašlja dolazi do stvaranja prekomjerne količine sluzi koja se nakuplja u dišnim putevima, što otežava disanje, te je organizam nastoji izbaciti van prirodnim mehanizmom iskašljavanja, definicija je to kojom se u publikacijama, objavljenim od strane vodećih medicinskih ustanova poput Nacionalne knjižnice medicine SAD-a, opisuje mokri kašalj.

Nakupljena sluz izrazito je plodno tlo za razvoj bakterija i virusa
FOTO: Getty Images

Nakupljanje sluzi u plućima važno je zaustaviti što prije jer, iako vam možda takav mokri kašalj ne remeti san i svakodnevno funkcioniranje, nakupljena sluz izrazito je plodno tlo za razvoj bakterija i virusa, što posljedično može dovesti do komplikacija.

Kako možete sami očistiti dišne puteve?

U nastavku vam donosimo nekoliko metoda s kojima si možete sami pomoći.

1. Obilna hidracija vodom ili čajevima

Bez obzira o kojoj se vrsti kašlja radi, suhom ili mokrom, obilna hidracija može povoljno djelovati. Unos tekućine, poput vode, omogućit će onima koji se suočavaju sa suhim kašljem da se sluznica dišnih puteva navlaži i zaustavi taj iritantni refleks. Kod mokrog kašlja unos vode znači da će voda razrijediti nakupljenu sluz koja je često gusta i teško ju je iskašljati. Razrjeđivanjem sluzi lakše ćete istu izbaciti iz organizma. Osim vode, na umirivanje i čišćenje dišnih puteva povoljno djeluje i unos tople tekućine kao što su čaj ili juha.

Recept za čaj kod suhog kašlja

Islandski lišaj, eukaliptus i trputac najčešći su sastojci čajeva koji se daju osobama koje se nose sa suhim kašljem. Jedna od opcija je i uzgajati biljku kadulju koja pouzdano uspijeva i u kućnim uvjetima te od njezinih listova samostalno pripremiti čaj.

Čaj od kadulje
FOTO: Getty Images

Jušnu žlicu osušenih listova kadulje prelijte prokuhanom vodom i ostavite poklopljeno 10-ak minuta. Nakon toga čaj je spreman za konzumaciju. Čaj od kadulje može se piti, ali u malim količinama. Kadulja blagotvorno djeluje na organizam, antioksidans je i ima protuupalno djelovanje, a daje i potporu imunitetu zbog svojih vitamina i minerala, među kojima su magnezij i vitamin K.

Čaj od kadulje pomaže i kod mokrog kašlja, ali je bolji za suhi kašalj koji nastaje nadraživanjem u gornjim dišnim putevima pa se ovaj čaj može i grgljati, odnosno njime se može ispirati grlo. Popularni su čajevi za suhi kašalj i čaj od bijelog sljeza te čaj od majčine dušice, pa je dobra ideja kombinirati te tri vrste čaja sve do prestanka simptoma.

Recept za čaj kod mokrog kašlja

Važno je znati da se čajevi za mokri kašalj ne smiju piti ako imate suhi kašalj jer su čajevi za mokri kašalj čajevi u funkciji iskašljavanja. Ako pijete čajeve za iskašljavanje, a zapravo kašljete suho, možete se dovesti u situaciju da ćete nepotrebno dodatno nadražiti grlo i time usporiti oporavak. Čajevi za mokri kašalj mogu biti potpuno prirodni i možete ih sami pripremiti. Najdjelotvorniji su čaj od luka i čaj od đumbira.

Kako biste napravili čaj od luka, u litri vode sa 100 g smeđeg šećera skuhajte oprani luk u ljusci. Nakon vrenja pustite da se kuha još oko 15 minuta. Pričekajte da čaj postane mlak pa dodajte med (najbolje bagremov). Pijte ga gutljaj po gutljaj. Čaj od luka preporučuje se i kod bronhitisa, a njegova konzumacija nije neugodna jer šećer neutralizira miris i okus luka.

Čaj od đumbira
FOTO: Getty Images

Čaj od đumbira je također jednostavno napraviti. Ogulite korijen đumbira i sitno ga nasjeckajte. Ubacite ga u jednu litru vode nakon vrenja i kuhajte oko 20 minuta. Procijedite ga i, kada se ohladi, možete dodati med i limun. Zbog svoje prirodne ljutine izuzetno djeluje na gusti sekret te ga čini rjeđim i pospješuje iskašljavanje.

2. Hrana koja može pomoći plućima

Uhvati li vas kašalj koji traje danima, ne bi bilo loše, osim vodom i čajevima, poraditi i na dnevnim menijima. U zimskim mjesecima važno je podupirati imunitet svim prirodnim mehanizmima koji su na raspolaganju, pa bi smirivanju kašlja svakako od pomoći mogle biti namirnice poput grejpa, mrkve, luka, oraščića bogatih vitaminom E te naravno đumbir, limun i češnjak.

Ove su namirnice bogate antioksidansima i djeluju protuupalno, a to može pomoći i u obrani naših pluća, koja imaju izuzetno važan zadatak da našem organizmu osiguraju dovoljno kisika. “Čista” pluća trebala bi biti važna svima (i onima bez kašlja) jer danas više nego ikad imamo onečišćen zrak.

3. Kratkotrajno uzimanje lijekova koji sadrže acetilcistein

Osim potpuno prirodnih metoda za smirivanje kašlja ili olakšavanje iskašljavanja, uz njih, britanski Nacionalni institut za zdravstvo (NICE) preporučuje uzimanje lijekova koji se izdaju bez recepta kao prvu liniju obrane od kašlja.

Jedan od lijekova za iskašljavanje sluzi kod mokrog kašlja je i onaj koji sadrži acetilcistein, molekulu odgovornu za rastapanje guste, obilne sluzi nakupljene u dišnim putevima. Fluimukan je klasični mukolitik koji sadrži djelatnu tvar acetilcistein. Dakle, razrjeđuje sluz te tako olakšava iskašljavanje i smiruje nadražene dišne puteve. No, acetilcistein ima i dodatni antioksidativni te protuupalni učinak, čime štiti pluća od oksidativnog stresa i dodatnih infekcija.

Fluimukan
FOTO: Sandoz

Treba napomenuti da ako vam se simptomi ne poboljšaju ili se pogoršaju unutar 4 – 5 dana, trebate potražiti savjet liječnika, a ako uzimate oralne antibiotike, trebate ih popiti odvojeno i to u razmaku od najmanje dva sata.

U zimskim mjesecima posebno je važno često provjetravati zatvorene i grijane prostore kako bi se izbjeglo širenje zaraze, unositi namirnice koje čine imunitet jačim i djelovati na prvu pojavu simptoma kako ne bi došlo do komplikacija. U slučaju pojave dugotrajnog i iscrpljujućeg kašlja na koji ne djeluju navedene metode potrebno je potražiti liječničku pomoć.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svojeg liječnika ili ljekarnika.

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s farmaceutskom tvrtkom Sandoz.

Nova StudioSadržaj napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Sandoz po najvišim profesionalnim standardima.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.75 / 5   4

Foto: Getty Images

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: Fluimukan za suhi kašalj, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu