Kako vitamin D utječe na rak dojke?

Rak dojke

Žene s višim razinama vitamina D u krvi nakon dijagnoze raka dojke mogu očekivati značajno bolji ishod bolesti.

Vitamin D je najpoznatiji po svojoj ulozi u održavanju zdravlja kostiju.  Manje je poznato da se njegov nedostatak povezuje s povećanim rizikom od nekoliko vrsta raka.

Uobičajeni izvori vitamina D su izlaganje suncu (uz rizik dobivanja raka kože), riblje ulje, vitaminski dodaci prehrani, obogaćena mlijeka i žitarice.

Nije utvrđen točan mehanizam djelovanja vitamina D na ishod raka dojke. Znanstvenici su mišljenja da bi to moglo biti povezano s njegovom ulogom u promicanju razvoja zdravih stanica mliječnih žlijezda i zaustavljanjem razmnožavanja stanica raka te njihovim uništavanjem.

30% viša vjerojatnost preživljavanja raka dojke

Otkrili smo da žene s najvišim razinama vitamina D imaju oko 30% višu vjerojatnost preživljavanja od žena s najnižim razinama“ rekao je Dr. Lawrence H. Kushi, vodeći istraživač američkog instituta Kaiser Permanente. „Što više znamo o vitaminu D, sve više shvaćamo koliko važnu ulogu može odigrati u prevenciji raka i boljoj prognozi ishoda. Ova studija dodaje dokaze koliko je vitamin D važan u prehrani.“

suncanje

Kolika  doza vitamina D je potrebna?

Ispitivanje nije obuhvatilo usporedbu unosa vitamina D redovnom prehranom u odnosu na unos dodacima prehrani. Kushi je istaknuo da podržava preporučene dnevne doze vitamina D: 600 i.j. za osobe do 70 godina  a 800 i.j. za starije osobe.

Uloga dojenja, društvenih kontakata i punomasnog mlijeka

Institut Kaiser Permanente sudjeluje u petogodišnjem projektu suzbijanja raka za koji su odobrena sredstva od 10 milijuna dolara. Njihova ranija otkrića pokazuju bolju prognozu ishoda raka dojke kod žena koje su dojile, manju smrtnost kod žena s boljim društvenim kontaktima, a veću kod onih koje su konzumirale punomasne mliječne proizvode.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.75 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu