Kako izgledaju vaša crijeva nakon terapije antibioticima? Stručnjak otkriva njihov utjecaj na probavni trakt i kako očuvati njihovo zdravlje

Neki od antibiotika mogu ostaviti poremećaj mikrobiote i do godinu dana nakon terapije

U području zdravstvene zaštite koje se stalno razvija razumijevanje ključne uloge probiotika u našem zdravlju postalo je presudnije nego ikad. Doc. dr. sc. Krešimir Gjuračić, znanstveni direktor Probiotic Exellence Centra Abela Pharme, u ovom članku otkriva važnost odabira pravih probiotika, osobito u kombinaciji s upotrebom antibiotika, te nudi preporuke temeljene na studijama i smjernicama.

Gjuračić će u nastavku također objasniti kako izgledaju vaša crijeva nakon terapije antibioticima.

Terapija antibioticima najčešće dovodi do imbalansa mikrobiote
FOTO: Shutterstock

Terapija antibioticima i posljedice za probavni trakt

Terapija antibioticima najčešće dovodi do disbioze mikrobioma, što znači da se smanjuje raznolikost bakterijskih vrsta prirodno prisutnih u našem gastrointestinalnom traktu koje omogućavaju njegovo normalno funkcioniranje i generalno pridonose zdravlju ljudi.

Doc. dr. sc. Gjuračić objašnjava:

Zbog tih poremećaja u sastavu mikrobiote najčešće dolazi do ozbiljnih epizoda dijareje, koja može potrajati i duže vrijeme, te lakše kolonizacije gasrointestilanog trakta nepoželjnim patogenim bakterijama.

Rizici postoje ponajviše u populaciji koja koristi antibiotike nekontrolirano i na taj način konstantno utječu na poremećaj zdrave mikrobiote. Osim prije spomenute dijareje, može doći i do ozbiljnijih komplikacija kao što su ulcerativna stanja te poremećaji rada jetre. Ti rizici se mogu spriječiti kontroliranim korištenjem propisanih antibiotika od strane liječnika i korištenjem probiotika.

Različiti antibiotici utječu različito na smanjenje pojedinih bakterijskih vrsta crijevne mikrobiote u gastrointestinalnom traktu
FOTO: Shutterstock

Oporavak nakon terapije antibioticima

Različiti antibiotici utječu različito na smanjenje pojedinih bakterijskih vrsta crijevne mikrobiote u gastrointestinalnom traktu, od smanjivanja broja samo nekih vrsta, odnosno rodova bakterija, do gotovo potpune eradikacije korisnih bakterija u našoj mikrobioti, kao što su Bifidobacterium, Lactobacillus i Bacteriodaceae, zbog čega i varira dužina oporavka iste.

Neki od antibiotika mogu ostaviti poremećaj mikrobiote i do godinu dana nakon terapije. Razdoblje oporavka mikrobiote uvelike se može skratiti upotrebom ciljanih probiotičkih sojeva.

Kao što je spomenuto, postoje antibiotici koji mogu dugoročno promijeniti raznolikost mikrobiote. Doc. dr. sc. Gjuračić pojašnjava:

Primjerice, postoji studija 10-odnevne terapije antibiotikom Ciprofloxacinom, koja je drastično smanjila broj prije spomenutih rodova korisnih bakterija naše mikrobiote. Zdravi nivo roda Bifidobacterium uspostavio se tek nakon godinu dana nakon prestanka tretmana i značajno utjecao na zdravlje tretiranih pacijenata. Korištenje probiotika pokazalo se vrlo učinkovitim u očuvanju crijevne mikrobiote i kraćeg oporavka nakon antibiotskog tretmana, u brojnim kliničkim studijama s raznim vrstama antibiotika.

Što se tiče potencijalnih razlika u ishodima zdravlja crijeva između antibiotika širokog i uskog spektra, doc. dr. sc. Gjuračić komentira:

Iako mi nisu poznate komparativne kliničke studije s dva tipa antibiotika, vjerujem da se može pretpostaviti da će antibiotici uskog spektra imati manji utjecaj na crijevnu mikrobiotu jer specifično inhibiraju rast ili gram-pozitivnih ili gram-negativnih bakterija.
prebiotička prehrana
FOTO: Shutterstock

Smjernice za korištenje probiotika i prebiotička prehrana

Probiotic Exellence Center (znanstveno-istraživački centar) jedan je od najkvalificiranijih proizvođača probiotika u Europi, s GMP certifikatom. Multidisciplirarni tim stručnjaka doktora znanosti, doktora medicine i zdravstvenih djelatnika u centru bavi se razvojem probiotika i istraživanjem kombinacija sojeva za primjenu u terapeutskim područjima te razvojem probiotika sljedeće generacije i tehnološkim inovacijama.

Doc. dr. sc. Gjuračić ističe:

Postoji čitav niz pretkliničkih i kliničkih istraživanja koja su završena i publicirana, i koja su u tijeku, kako bi se još bolje objasnio utjecaj pojedinih antibiotika na zdravlje crijeva, odnosno crijevne mikrobiote. Najčešće su u te studije uključeni prebiotički i probiotički preparati i njihov utjecaj na uspostavljanje zdrave mikrobiote, uključujući i studije Probiotic Exellence centra Abela Pharme.

Postoje točno propisane smjernice korištenja probiotičkih preparata, kako tijekom terapije antibiotikom, tako i nakon terapije. Doc. dr. sc. Gjuračić ovdje ističe:

Klinička ispitivanje naše tvrtke Abela Pharm i Probiotic Exellence Centra uvelike su pridonijele stvaranju tih smjernica i već se primjenjuju prilikom liječenja. Zbog toga bi bilo najbolje posavjetovati se sa svojim liječnikom ili specijalistom, ako za to postoji razlog.

Prehrana također igra ulogu u obnavljanju crijevnog mikrobioma nakon terapije antibioticima i postoje pojedine namirnice i hranjive tvari koje su posebno korisne.

Oporavak crijevne mikrobiote nakon tretmana antibioticima se može definitivno ubrzati korištenjem tzv. prebiotičke hrane koja pogoduje djelovanju probiotika te ponovnom naseljavanju korisnih bakterijskih vrsta. Najčešće se tu radi o hrani bogatoj vlaknima, koju inače nije preporučljivo jesti tijekom tretmana jer može absorbirati antibiotik. Fermentirana hrana te hrana koja sadrži polifenole isto tako može pridonijeti bržoj uspostavi zdrave mikrobiote.
Probiotik Bulardi
FOTO: Shutterstock

Saccharomyces boulardii – probiotički soj rezistentan na antibiotike

Dodatak prehrani Bulardi sadrži Saccharomyces boulardii koji je jedinstveni probiotički soj kvasca, za razliku od ostalih probiotika koji su bakterije i zbog toga je rezistentan na antibiotike.

Doc. dr. sc. Gjuračić objašnjava:

Taj soj se pokazao učinkovitim u tretmanu niza patologija gastrointestinalnog trakta upravo djelujući na očuvanje i oporavak crijevne mikrobiote.

Osnovni mehanizmi kojima S. boulardii pridonosi uspostavljanju zdrave mikrobiote su ciljano vezanje patogenih bakterija i njihovu eradikaciju, antimikrobno djelovanje na patogene bakterije i razgradnja njihovih toksina, pozitivno djelovanje na imunološko sustav te tzv. trofički efekti koji pomažu uspostavljanju barijere crijevnog epitela i sprječavanju prolaza patogenih bakterija.

Za više informacija o probioticima posjetite internetsku stranicu www.probiotic.hr, Facebook stranicu ili Instagram profil Probiotic Excellence Centra Abela Pharme.

Saccharomyces boulardii
FOTO: Shutterstock
Nova StudioSadržaj napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Abela Pharm po najvišim profesionalnim standardima.
Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu