Ima li karcinogena u vašem automobilu? Ovo trebate znati

karcinogeni u automobilu

Većina automobila u SAD-u ugrađuje usporivače plamena u svoje pjene za sjedala, presvlake i druge komponente kabine, slijedeći Savezni sigurnosni standard motornih vozila FMVSS 302.

Usporivač plamena je tvar ili materijal koji je dizajniran da uspori ili spriječi širenje vatre. Ovi se spojevi obično koriste u raznim proizvodima, kao što su tekstil, plastika i građevinski materijali, kako bi se smanjio rizik od nesreća povezanih s požarom.

Usporivači plamena djeluju tako da fizički blokiraju proces izgaranja, kemijski prekidaju reakciju ili ispuštaju vodu ili druge plinove koji sprječavaju požar kada su izloženi visokim temperaturama.

Njihova je učinkovitost presudna u poboljšanju standarda zaštite od požara u stambenim i industrijskim okruženjima jer značajno smanjuju mogućnost katastrofalnih požara i minimiziraju štetu na imovini i gubitak života.

Međutim, postoji sve veća kontrola utjecaja određenih usporivača plamena na okoliš i zdravlje, što je dovelo do nastojanja da se razviju sigurnije alternative.

Ovi usporivači plamena povezuju se sa zdravstvenim problemima poput neuroloških poremećaja, hormonske neravnoteže i raka.

zrak unutar nekih automobila proizvedenih 2015. ili kasnije sadrži povišene razine usporivača plamena
FOTO: Shutterstock

Rezultati istraživanja

Nedavna studija objavljena u časopisu Environmental Science & Technology otkrila je da zrak unutar nekih automobila proizvedenih 2015. ili kasnije sadrži povišene razine usporivača plamena.

Istraživači sa Sveučilišta Duke i Instituta za politiku zelene znanosti otkrili su da su koncentracije usporivača gorenja veće tijekom ljetnih mjeseci nego zimi.

Kako bi proveli studiju, 101 vlasnik automobila s vozilima iz 2015. ili novijim na tjedan dana objesio je silikonske pasivne uzorkivače na svoje retrovizore.

Ovi uzorkivači mogu otkriti različite zagađivače, uključujući bromirane i organofosfatne usporivače plamena. Organofosfatni esteri (OPE) bili su najčešće otkriveni usporivači plamena, s tris(1-klor-izopropil) fosfatom (TCIPP) koji je prevladavao.

TCIPP, usporivač plamena koji se nalazi u pjeni za automobilska sjedala, povezan je s potencijalnom karcinogenošću i neurološkim učincima.

Studija je otkrila značajno veće koncentracije TCIPP-a unutar automobila ljeti, što se pripisuje povećanim stopama emisije iz plastike na višim temperaturama.

štitnik za sunce u automobilu
FOTO: Shutterstock

Komentari stručnjaka

Heather M. Stapleton, voditeljica istraživanja, naglasila je važnost smanjenja izloženosti ovim kemikalijama provjetravanjem automobila, osobito po vrućem vremenu, parkiranjem u hladu i korištenjem štitnika za sunce. Osim toga, pokretanje automobila s uključenim klima uređajem prije vožnje može pomoći u smanjenju izloženosti.

Douglas A. Miller, medicinski stručnjak s kojim je razgovarano o studiji za Medical News Today, predložio je izbjegavanje značajke recirkulacije zraka u vozilima kako bi se smanjila izloženost. Naglasio je potrebu za ažuriranim propisima o materijalima za vozila kako bi se ublažili potencijalni zdravstveni rizici povezani s usporivačima plamena.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Pelc, C. (2024). Are carcinogens inside your cars? What to know. Medical News Today.
  2. Stampleton, H. M. i sur. (2024). Flame Retardant Exposure in Vehicles Is Influenced by Use in Seat Foam and Temperature. Environ. Sci. Technol., acs.est.3c10440.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu