Eutanazija i potpomognuto samoubojstvo u porastu

U SAD-u, Kanadi i europskim državama sve više se legalizira eutanazija i potpomognuto samoubojstvo, a pretežito se odnosi na pacijente koji imaju rak.

Etika i legalnost postupaka eutanazije i potpomognutog samoubojstva (physician-assisted-suicide PAS) i dalje su kontroverzni. Početkom 20. stoljeća, mnogi pokušaji legalizacije nisu prošli. U zadnje vrijeme, nekoliko država je legaliziralo ove postupke, a u nekima se još razmatraju.

Temu je istražio tim Dr. Ezekiel J. Emanuela s Medicinskog fakulteta Perelman Sveučilišta u Pennsylvaniji i svoj rad objavio u uglednom časopisu The Journal of the American Medical Association (JAMA) 5. srpnja.

Eutanazija i PAS su trenutno dozvoljeni u Nizozemskoj, Belgiji, Luksemburgu, Kolumbiji i Kanadi (od lipnja 2016. u svim pokrajinama).

Potpomognuto samoubojstvo (PAS), bez eutanazije, legalno je u 5 američkih država (Oregon, Washington, Montana, Vermont, Kalifornija) i Švicarskoj. Javna podrška eutanaziji i PAS-u u SAD je stabilna od 1990-ih (47%-69%). U zapadnoeuropskim državama podrška snažno raste, a u srednjoj i istočnoj Europi pada.

Eutanazija

Bol nije glavni motiv

U državama gdje je to legalno, između 0,3% i 4,6% svih smrti registrirano je kao eutanazija ili PAS. Nakon legalizacije, frekvencija takvih intervencija raste.

Više od 70% slučajeva su bolesnici oboljeli od raka. Kod navođenja razloga, bol nije primarni motiv osoba koje traže eutanaziju ili PAS. Kao glavni motivi pojavljuju se psihološki razlozi, strah od gubitka autonomije, nemogućnosti životnih aktivnosti i drugih psihičkih tegoba. Mnogi pacijenti koji su zatražili liječničku pomoć pri samoubojstvu u Oregonu, Washingtonu i Belgiji su bili korisnici institucija hospicija i palijativne skrbi.

Problemi i komplikacije u postupku eutanazije ili PAS, primjerice ne-umiranje, buđenje iz kome i konvulzije se događaju, ali iz dostupnih podataka je teško utvrditi njihovu učestalost, iako su češći kod PAS nego kod eutanazije.

U Nizozemskoj odobreno 60% zahtjeva

U SAD-u, manje od 20% liječnika je imalo zahtjeve za eutanazijom ili PAS, a nešto manje od 5% je prihvatilo. U Nizozemskoj i Belgiji više od polovice liječnika se susrelo s takvim zahtjevom, a holandski liječnici su ih odobrili oko 60%.

U Hrvatskoj samo eutanazija životinja

U Hrvatskoj pravo na eutanaziju imaju samo životinje. “Uspavljivanje” je rutinski postupak svake veterinarske prakse. Eutanazija ljudi i pomoć pri izvršenju samoubojstva su sankcionirane Kaznenim zakonom. Nema podataka, a ni pretpostavki o broju ilegalno provedenih postupaka.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu