Epidemija Zika virusom bi se mogla “ugasiti” u roku od 2-3 godine

Časopis Science objavljuje rad znanstvenika s londonskog Imperial Collegea koji zaključuje da se epidemija Zika virusa ne može zaustaviti do sada poznatim sredstvima. Međutim, ona će gotovo nestati u sljedeće 2-3 godine, izbijati povremeno u manjim navratima, a sljedeću raširenu pojavu epidemije možemo očekivati najranije za 10-ak godina.

Evo što kaže voditelj istraživanja, Prof. Neil Ferguson: “Ova studija koristi sve raspoložive podatke kako bi omogućila razumijevanje budućeg razvoja bolesti i pružila nam uvid u prijetnje neposredne budućnosti.

Tim profesora Fergusona je prikupio podatke o širenju Zike u Južnoj Americi. Dobivene podatke je usporedio sa sličnima za druge vrste virusa, primjerice Dengue te izgradio matematički model koji pokazuje sadašnje stanje epidemije i predviđa buduće valove prijenosa.

Matematički model predskazuje budućnost

Matematički model je pokazao da će sadašnja epidemija završiti u roku od dvije ili tri godine, zahvaljujući činjenici da se ista osoba ne može dva puta zaraziti Zika virusom.

Prof. Ferguson to objašnjava riječima: “Sadašnja eksplozivna epidemija će naprosto izgorjeti zbog fenomena zvanog imunitet stada. Budući da virus ne može zaraziti istu osobu dva puta – zahvaljujući imunološkom sustavu koji stvara antitijela – epidemija dosegne stadij gdje ima premalo ljudi bez imuniteta, nužnih za prijenos zaraze.

Prof. Ferguson dalje govori: “Koristeći naš model, možemo predvidjeti da se prijenos velikih razmjera ne može ponovno pokrenuti još barem deset godina – sve dok ne stasa nova generacija osoba koje nisu bile izložene Zika virusu. Ovo je odraz ispitivanja ranijih epidemija, primjerice Chikungunia – virusa sličnoga Zika virusu – gdje smo svjedočili eksplozivnoj epidemiji, nakon koje su slijedili dugi periodi s rijetkim novim slučajevima.

Prijenosnik Zika virusa je komarac Aedes aegypti. Prof. Ferguson upozorava da bi državni programi širokih razmjera s ciljem uništavanja komaraca imali samo ograničeni doseg. Usporavanje širenja virusa bi de facto moglo produljiti sadašnju epidemiju.

Usporavanje prijenosa među ljudima bi značilo da će populaciji trebati više vremena za postizanje imuniteta stada, potrebnog za zaustavljanje epidemije. To bi ujedno moglo značiti i skraćivanje perioda između izbijanja epidemija, čije smo trajanje predvidjeli na više od jedne decenije.

Cjepivo protiv Zika virusa

A što je s razvojem cjepiva? Prof. Ferguson je skeptičan: “Ako su naše projekcije ispravne, broj oboljelih će se naglo smanjiti krajem sljedeće godine, ako ne i ranije. To znači, u vrijeme kada bi cjepivo protiv virusa Zika moglo biti spremno za klinička ispitivanja, možda više nećemo imati dovoljno slučajeva za provjeru učinkovitosti.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu