Dob početka korištenja e-cigareta u Hrvatskoj je za dječake 16, a za djevojčice samo osam godina! Stručnjaci otkrivaju što je ključ prevencije

Dob početka korištenja e-cigareta

Prema podacima istraživanja Eurostata iz 2019., koje je obuhvatilo sve zemlje Europske unije, u odnosu na europski prosjek od 18,4 % ljudi koji konzumiraju cigarete na dnevnoj bazi, u Hrvatskoj je taj postotak 21,8 %, od čega gotovo 12 % njih konzumira više od jedne kutije cigareta dnevno. U usporedbi sa susjednim zemljama, u Sloveniji je taj prosjek 16,6 %, dok je u Italiji 16,5 %.

Povodom Svjetskog dana nepušenja koji se u svijetu obilježava 31. svibnja i poražavajuće statistike u Hrvatskoj, program Mission: Oxygen pokrenuo je razgovor unutar stručne zajednice o stvaranju sigurnog okruženja za djecu i mlade. Organiziran je okrugli stol s relevantnim institucijama, produciran u suradnji s Novom TV, koji će od 1. lipnja biti dostupan na portalima dnevnik.hr i krenizdravo.hr.

okrugli stol
FOTO: Kreni Zdravo

Prof. Momir Karin, ravnatelj Uprave za potporu i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja Ministarstva znanosti i obrazovanja je tom prilikom poručio:

Svi mi u sustavu obrazovanja moramo djelovati u više smjerova na više načina, a to je da kroz svoje zakonodavne aktivnosti moramo jasno dati do znanja da je pušenje neprihvatljivo.

Anita Galić, izvršna direktorica Health Huba, think tank platforme za zdravstvo i zdravstvenu industriju je rekla:

Ovaj problem zahtijeva osvještavanje zdravstvene politike. Pandemija je više no ikad stvorila priliku, koliko god to paradoksalno zvučalo, da se zdravstvo i preventiva gledaju kao investicija u društvo, u dugoročno zdravlje nacije, a time i zdravstvena pismenost.

Zabrinjavajući podaci

Kada je riječ o upotrebi e-cigareta, čak 28 % ispitanika u Hrvatskoj tvrdi da je koristilo taj proizvod u posljednjih godinu dana. Podatak koji je posebno alarmantan odnosi se na dob početka korištenja e-cigareta u Hrvatskoj – za dječake je to 16, dok je za djevojčice samo osam godina!

e-cigarete
FOTO: PR

Dr. med. Dijana Mayer, specijalistica epidemiologije i voditeljica Odjela za praćenje i unaprjeđenje zdravlja školske djece i mladih Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo upozorava:

Nema zdravog načina i e-cigarete nisu zdrave. E-cigarete su možda “manje zlo”. Ali, ako gledamo u kontekstu djece, treba biti nulta tolerancija na e-cigarete.

Marija Lalić, viša analitičarka medija u Agenciji za elektroničke medije kaže da su medijska i zdravstvena pismenost u današnjem društvu krucijalne s obzirom na to da živimo u vremenu interneta. Svatko od nas mora znati pristupiti informacijama koje želi, i isto tako ocijeniti o kakvom se izvoru radi, analizirati te informacije, vrednovati ih i kreirati vlastite sadržaje.

Lalić dodaje i kako je poznata činjenica da se ne produciraju zdravstveni sadržaji za mlade te zaključuje:

Ne postoje nikakve vrste informativnih emisija gdje se oni mogu informirati o tekućim događajima, a sadržaj koji je kreiran za odrasle mladi mogu često krivo interpretirati, budući da ne poznaju kontekst.
Mission-Oxygen
FOTO: PR

Budući da je najučinkovitiji model prevencije ovisnosti povećanje razine zdravstvene, medijske i digitalne pismenosti, u Hrvatskoj je pokrenut četverogodišnji program Mission: Oxygen fokusiran upravo na ove “nove pismenosti” kod djece i mladih, a kojem su ciljevi promicanje formiranja zdravih životnih navika i prevencija pušenja. Misija programa je doprijeti do djece u dobi od 10 – 14 godina i doprinijeti njihovom informiranju o štetnim posljedicama konzumacije duhana, duhanskih i srodnih proizvoda za pušenje, te ponuditi kredibilne, kreativne alternative. Program provodi europska organizacija Propulsion u suradnji s kompanijom AstraZeneca.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: PR

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu