Daleko više od službenih podataka: Pandemija odnijela do 17 milijuna života u svijetu do kraja 2021.

Daleko više od službenih podataka Pandemija odnijela do 17 milijuna života u svijetu do kraja 2021.

Pandemija COVID-19 odnijela je do kraja 2021. godine 13 do 17 milijuna ljudskih života u svijetu, daleko više od službenih podataka, po novoj procjeni Svjetske zdravstvene organizacije (WHO)

Ti željno očekivani podaci daju realniju sliku o posljedicama, uključujući neizravne, najgore pandemije u stotinu godina koja i dalje odnosi tisuće ljudskih života svaki tjedan.

WHO je priopćio:

Nove procjene Svjetske zdravstvene organizacije pokazuju da je ukupna bilanca izravno ili neizravno povezana s pandemijom COVID-19 od 1. siječnja 2020. do 31. prosinca 2021. godine oko 14,9 milijuna umrlih (raspon od 13,3 do 16,5 milijuna). 

Od početka pandemije podaci država članica koje je prikupio WHO pokazuju da je u istom tom razdoblju umrlo 5,4 milijuna ljudi, ali WHO već dugo upozorava da su ti podaci podcijenjeni. 

Glavni direktor WHO-a, Tedros Adhanom Ghebreyesus, je rekao:

Ti podaci, koji potiču na razmišljanje, naglašavaju ne samo utjecaj pandemije, nego i potrebu da sve zemlje ulažu u otpornije zdravstvene sustave koji mogu podržavati zdravstvene usluge, nužne u krizama, uključujući solidnije sustave zdravstvenih informacija.
Uključeni i slučajevi koji nisu izravno povezani s bolešću COVID-19
FOTO: Shutterstock

Uključeni i slučajevi koji nisu izravno povezani s bolešću COVID-19

Podaci WHO-a uključuju smrtne slučajeve izravno povezane s bolešću, kao i one koji su neizravno povezani zbog utjecaja pandemije na zdravstvene sustave i društvo općenito.

Neizravni razlozi mogu biti na primjer posljedica preopterećenosti zdravstvenih sustava, zbog čega su morali biti odgođeni kirurški zahvati ili kemoterapije.

Većina viška smrtnih slučajeva (84 %) zabilježena je u jugoistočnoj Aziji, Europi i Americi. 68 % od tog viška smrtnosti otpada na 10-ak zemalja, dodaje WHO.

U pandemiji je umrlo više muškaraca od žena – 57 % u odnosu prema 43 %. 

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Medijsko priopćenje Hrvatske izvještajne novinske agencije (HINA).

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu