Čine čuda za miran san: Trikovi uz koje ćete se svako jutro buditi odmorni

Čine čuda za miran san

Dobar san utječe na naše raspoloženje tijekom dana, koncentraciju i pažnju. No mnogi od nas rijetko se uspijevaju dobro naspavati. Zato smo razgovarali s gestalt psihoterapeutkinjom Anom Žele i Lovorkom Pupić, Store managericom iz JYSKove trgovine u Karlovcu, koje su s nama podijelile nekoliko savjeta uz koje ćemo se svako jutro buditi odmorni i puni elana za dan pred sobom.

Ana Žele savjetovala je:

Zdrav razum nekako kaže da bismo uvijek trebalo ići spavati u slično vrijeme i da to ne bude baš prekasno. Zatim da izbjegavamo jako svjetlo i zvukove prije spavanja jer oni razbuđuju, što bi značilo i izbjegavanje elektroničkih uređaja koji emitiraju plavo svjetlo u spavaćoj sobi.
miran san
FOTO: gettyimages

Korištenje ekrana loše utječe na kvalitetu sna jer ekrani emitiraju plavo svjetlo, a plavo svjetlo loše utječe na mehanizam izlučivanja hormona melatonina, koji ima važnu ulogu u regulaciji sna.

Zato se preporučuje dva sata prije odlaska u krevet ostaviti elektroničke uređaje negdje sa strane, jer bilo kakvo svjetlo signalizira organizmu da još nije vrijeme za spavanje.

S time se slaže i psihoterapeutkinja, koja uvijek daje prednost prirodnim stvarima nad tehnološkim.

Žele rekla je:

Zgodno je i provjetriti prostoriju zbog kisika i važno je možda napraviti neko opuštanje pred spavanje, dakle da ne idemo u krevet odmah nakon kućanskih poslova ili nečeg drugog što smatramo obvezom, nego da ipak izdvojimo vrijeme u kojem gdje ćemo se opustiti, zabaviti s lijepim mislima i zapravo pripremiti tijelo za san.
Madrac i jastuk
FOTO: gettyimages

S obzirom na to da trećinu života provedemo spavajući, za kvalitetan san bitno je imati i odgovarajući madrac i jastuk koji će pružiti kralježnici potporu i osigurati da se ujutro probudimo s osmijehom na licu umjesto s bolovima u leđima. Na potrebe kupaca posebno paze u JYSKu, gdje nam je stručnjakinja za proizvode za spavanje Lovorka Pupić objasnila čime se trebamo voditi prilikom odabira jastuka i madraca.

jastuk
FOTO: PR

Pupić objašnjava:

Jastuk ponajprije treba odabrati prema položaju u kojem spavamo. Ako spavamo na boku, trebalo bi izabrati visoki jastuk kako bi vrat u odnosu na leđa bio u ravnini i bez opterećenja. Ako pričamo o tome da kupac spava na leđima, što je ustvari i anatomski najispravniji položaj, najbolje je odabrati anatomski jastuk jer pruža najbolju potporu u ramenima i leđima i stavlja u neutralan položaj.

Ako kupac spava na trbuhu, što se u mojoj praksi pokazalo kao najdraži položaj za spavanje kod mnogih, kupcu tada predlažemo najniži jastuk jer ćemo tako staviti kralježnicu u ispravan položaj.

I dok odabir jastuka ovisi o položaju u kojem spavamo, postoji i mali trik za odabir kvalitetnog madraca kojim se u JYSKu uvijek služe kako bi pomogli svojim kupcima.

Pupić je dodala:

Ako kupac ne može sam odrediti tvrdoću madraca, tu smo mi prvi da mu pomognemo i odredimo koji bi mu madrac po tvrdoći najbolje odgovarao. Kupca je najbolje zamoliti da legne na leđa i tada testiramo madrac stavljanjem ruke ispod križa. Ako ruka prelagano prolazi ispod križa, znači da je madrac pretvrd. Ako teško guramo ruku, madrac je premekan za kupca, izazvao bi mu bolove u kralježnici i ne bi imao ugodan san. Najbolje je kada je pritisak s leđa i s madraca na ruku jednak.
madrac
FOTO: PR

U potragu za novim madracem i jastukom prvenstveno dolazimo kada se budimo s bolovima u leđima, ukočenošću i generalno loše spavamo. Razlog tome može biti i istrošenost madraca i jastuka na kojem spavamo pa ih s vremena na vrijeme treba i zamijeniti.

Pupić je istaknula:

Jastuk bi trebalo mijenjati svake dvije godine, no madrac bi mogao trajati 7 – 9 godina ako smo izabrali dobar. S time da ako koristite kvalitetnu zaštitnu navlaku za madrac, time produljujete vijek trajanja svojeg madraca i do tri godine.
tjelovježba
FOTO: PR

Iako mnogi od nas misle kako je vježbanje navečer dobro i da ćemo na taj način svoje tijelo izmoriti i pripremiti za dobar i kvalitetan san, to ustvari nije točno.

Tjelovježbom dižemo temperaturu tijela, koja bi prije negoli legnemo u krevet trebala biti niska.

Žele je objasnila:

Tjelovježba svakako da, ali preko dana. Tjelovježba jest poželjna, no trebamo je odraditi najmanje tri sata prije spavanja. Neposredno prije spavanja nije najsjajnije rješenje. Također, trebamo imati čim manje sjedećih aktivnosti, a čim više fizičkih tako da se tijelo prirodno izmori jer ćemo sigurno teže zaspati ako cijeli dan sjedimo.
spavanje
FOTO: gettyimages

Mnogi od nas spavanje doživljavaju kao ometajuću aktivnost ili prepreku zbog koje neće imati vremena odraditi neki posao do kraja ili se pak posvetiti hobijima i stvarima koje volimo. Zbog takvog razmišljanja odlazimo u krevet kasnije nego što bismo trebali i često ne stignemo odspavati punih osam sati koje liječnici preporučuju. 

Psihoterapeutkinja je zaključila:

Na san treba gledati kao na pozitivnu aktivnost, na normalan fiziološki proces koji nam omogućuje odmor, dobro raspoloženje, dobar imunitet i kvalitetan život. Spavanju se treba radovati, a ne ga smatrati nužnim zlom.

Ovi mali savjeti za kvalitetu spavanja omogućit će nam da se svakog jutra probudimo odmorni, bolje volje i spremni za nove radne pobjede koje nam donosi novi dan.

Za više savjeta oko odabira proizvoda i higijene spavanja posjetite JYSK školu spavanja.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

2.80 / 5   5

Foto: gettyimages

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu