Budite spremni za sezonu proljeva – upoznajte pametni lijek koji će vam u tome pomoći!

Pametni lijek za proljev

Pripremite svoju kućnu ljekarnu za sezonu nepredvidivih infektivnih proljeva! Upoznajte  pametni lijek koji brzo uklanja simptome proljeva – smanjuje broj i količinu stolica, ublažava simptome proljeva i dehidraciju.

Ususret sezoni proljeva važno je informirati se o uzrocima, posljedicama te prevenciji i terapijskim metodama za liječenje ove nepredvidive i neugodne tegobe. Nema osobe kojoj barem jednom u životu probavne smetnje nisu poremetile planove ili izazvale neugodnosti.  

Dr. sc. Ivan Kurelac, dr. med. spec. infektolog pojašnjava: “Proljev je jedna od najčešćih zdravstvenih tegoba, a definiran je kao prisutnost tri ili više vodenastih stolica u 24 sata. U većini slučajeva uzročnik je virus ili bakterija. Ovakav infektivni proljev obično je posljedica unosa onečišćene hrane ili vode u organizam, a može biti i rezultat infekcije fekalno-oralnim putem, primjerice prljavim rukama! Kod zdravih osoba proljev se uz odgovarajuću terapiju obično smiruje kroz nekoliko dana.

Spas u pravi čas – liječenje 

Dugotrajne i stroge dijete više se rutinski ne preporučuju. Osnovna mjera u liječenju počinje nadoknadom tekućine koja se prvenstveno vrši na usta, otopinama koje sadrže vodu, soli (elektrolite) i glukozu. Čaj od šipka, slani štapići i juhe mogu biti prva linija prehrambenih proizvoda u blago bolesnih osoba.  

U liječenju simptoma akutnog proljeva, sprječavanju dehidracije i normalizaciji stolice koristi se i ‘pametni’ lijek Hidrasec® Effect 100 mg tvrde kapsule koji djeluje brzo, smanjuje broj i količinu stolica, a pritom ne usporava peristaltiku crijeva pa omogućava da toksini koji uzrokuju proljev iziđu iz organizma! 

Hidrasec® Effect 100 mg tvrde kapsule sadrži aktivnu tvar racekadotril – supstancu koja ima antisekrecijsko djelovanje na crijevo te smanjuje prekomjerno lučenje vode i elektrolita u crijevu te tako ublažava simptome proljeva i dehidrataciju. 

Liječenje lijekom Hidrasec® Effect 100 mg tvrde kapsule nije zamjena za rehidrataciju koja se svakako treba provoditi i za vrijeme uzimanja lijeka. Liječenje kod odraslih počinje jednom kapsulom od 100mg i nastavlja se istom dozom tri puta dnevno, obično prije obroka, sve dok se ne postignu dvije formirane stolice. Liječenje lijekom Hidrasec® Effect 100 mg tvrde kapsule ne smije trajati dulje od sedam dana. 

Hidrasec® Effect

Higijena prije svega – prevencija

Pranje ruku vodom i sapunom učinkovita je mjera za prevenciju infektivnih proljeva, kao i dezinfekcija alkoholnim sredstvima. Provoditi ih treba prije i poslije pripremanja hrane, nakon promjene dječjih pelena, baratanja otpadom i slično. 

Dr. Kurelac dodaje: “Prevencija uključuje i izbjegavanje konzumiranja nepasteriziranog mlijeka, pranje sirovog voća, držanje sirovog mesa i ribe odvojeno od ostale hrane, pranje ruku i pribora nakon obrade sirove hrane. Hranu životinjskog porijekla potrebno je dobro prokuhati baš kao i morske plodove te jaja, a kuhanu hranu na sobnoj temperaturi ne treba ostavljati dulje od dva sata.” 

Proljev kao simptom ozbiljnije bolesti  

Liječnički pregled potreban je kod težih slučajeva proljeva te kod kroničnih bolesnika smanjene imunosti. Kod težih slučajeva, kada je prisutna trajno povišena temperatura, krv u stolici, značajna bol u trbuhu, znakovi dehidratacije kao što su suhe sluznice, oskudnije mokrenje, tamniji urin, niži krvni tlak, pa i poremećaj stanja svijesti, potrebno se obratiti liječniku! 

Hidrasec® Effect 100 mg tvrde kapsule dostupan je u ljekarnama bez recepta po pristupačnoj cijeni, a svakako ga je dobro imati u svojoj kućnoj ljekarni kako biste bezbrižno uživali u ljetnim danima i izbjegli nelagode izazvane probavnim smetnjama.  

PRIJE UPOTREBE PAŽLJIVO PROČITAJTE UPUTU O LIJEKU, A O RIZICIMA I NUSPOJAVAMA UPITAJTE  SVOG LIJEČNIKA ILI LJEKARNIKA. 

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Budite spremni za sezonu proljeva – upoznajte pametni lijek koji će vam u tome pomoći!

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.