Brzi test na Zika virus

zika-virus

Na Sveučilištu Pennsylvania razvijen je brz, pouzdan i jeftin genetski test za virus Zika. Uređaj za testiranje, veličine limenke piva, ne zahtijeva priključak struje ni tehničkog iskustva. Ispitanik jednostavno nanese uzorak sline, a promjena boje papira na poklopcu u plavu, detektira prisutnost virusa.

Brza i pouzdana dijagnoza Zika virusa koji se prenosi ubodom komarca ili spolnim odnosom, osobito je važna za trudnice. Zaraza ovom bolešću se povezuje s mikrocefalijom, vrlo ozbiljnim defektom ploda koji izaziva deformaciju mozga.

Uređaj u fazi koncepta

Mali uređaj, veličine limenke piva, još je u fazi koncepta. Cijena bi mu trebala iznositi 15-ak kuna, a rezultati bi bili poznati u roku od 40 minuta.

uređaj za zika virus

Trenutno jedini odobreni postupak otkrivanja prisutnosti Zika virusa iziskuje vrlo osjetljivu i skupu laboratorijsku opremu.

Profesor Haim Bau s Fakulteta inženjerstva i primijenjene znanost Sveučilišta u Pennsylvaniji kaže: “Prije nego što se ovaj test odobri za medicinsku uporabu, još moramo provesti ispitivanja s uzorcima pacijenata kako bi bili sigurni da naš test i sustav rade pouzdano te da mogu predstavljati zlatni standard u otkrivanju infekcije Zika virusom“.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Brzi test na Zika virus

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.