Zarazna žutica hara zagrebačkim školama: Epidemiološke mjere na snazi

Zarazna žutica hara zagrebačkim školama

U Zagrebu već dva mjeseca vlada epidemija hepatitisa A ili zarazne žutice, a najveći broj oboljelih su srednjoškolci, piše Jutarnji list.

Od početka ožujka dosad zabilježeno je 57 slučajeva hepatitisa A, uglavnom među srednjoškolcima. Kao uzročnik je identificiran virus hepatitis A koji se prenosi feko-oralnim putem, odnosno unošenjem kontaminirane vode ili hrane stolicom zaražene osobe ili rukama onečišćenim stolicom zaražene osobe.

Bolest je zabilježena među učenicima triju škola te njihovim kućnim kontaktima. No, epidemija je potpuno pod kontrolom, a oko 45 pacijenata je već ozdravilo. Moguće je da u konačnici broj zaraženih bude veći jer je period inkubacije kod hepatitisa A mjesec dana, u nekim slučajevima čak i dva mjeseca – rekao je Branko Kolarić, ravnatelj Nastavnog zavoda “Dr. Andrija Štampar” u Zagrebu.

Škole su dobile upute koje su prenijele roditeljima i djeci. No, apelirao bih na sve građane da održavaju higijenu ruku, naglasio je Kolarić.

Higijena ruku
FOTO: Getty Images

Nema obroka ni vježbi

Kako je objavio portal Direktno, epidemija hepatitisa A počela je u Ugostiteljsko-turističkom učilištu, gdje je kuhar, ne znajući da je zaražen hepatitisom A, djeci pripremao obroke.

To je za portal Direktno potvrdio Mladen Smodlaka, ravnatelj Ugostiteljsko-turističkog učilišta:

Da, to je točna informacija. Za vrijeme praznika počeli su se događati slučajevi hepatitisa. Najprije je bila riječ o jednom sporadičnom slučaju, a onda mi je kolegica u nedjelju javila da se pojavio još jedan. Nakon toga sam odmah kontaktirao dežurnog epidemiologa i donijeli smo brojne mjere.

Inspekcija je poduzela sve potrebne mjere, sve je dezinficirano, uzeti su brisovi ovih dana, pa ćemo vidjeti kakvi su rezultati. S hranom ne radimo više ništa, dok ne prođe opasnost. Djeca nemaju čak ni vježbe u školi. One se sada provode online, a teorijska se nastava provodi uz visoke epidemijske mjere.

Hepatitis A ili zarazna žutica akutna je zarazna bolest jetre koju uzrokuje virus hepatitisa A. Često se naziva i bolest “prljavih ruku” jer se najčešće prenosi neopranim rukama, kontaminiranom hranom ili vodom te bliskim kontaktima sa zaraženom osobom, uključujući i seksualnim putem, piše novinarka Jutarnjeg lista Tanja Rudež.

Više o zaraznoj žutici pročitajte u članku “Hepatitis A (infektivni hepatitis) – uzrok, simptomi i liječenje“.

Članak objavljen:
  1. Medijsko priopćenje Hrvatske izvještajne novinske agencije (HINA).

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Getty Images

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu