Tumor na laktu – uzroci, simptomi i liječenje

Tumor u laktu

Koštani tumor u području lakta rijetka je dijagnoza s učestalošću pojave od otprilike 1%. Nije često opisivan u stručnoj literaturi, iako je zadnjih desetljeća učinjen značajan napredak u dijagnozi i terapiji pacijenata s tumorom kosti lakta.

Ključni faktori u ispravnoj pravovremenoj dijagnozi su fizikalni pregled i detaljno ispitana anamneza bolesnika nakon kojih slijedi slikovno snimanje gdje magnetska rezonancija predstavlja bitnu kariku u prikupljanju informacija o lokaciji, veličini i karakteristikama tkiva novotvorevine te okolnih neurovaskularnih struktura.

Anamneza
Foto: Photo Secrets

Za potvrdu dijagnoze može se učiniti biopsija iglom pod kontrolom CT-a ili ultrazvuka.
Usprkos tome, zbog izuzetno rijetke pojave tumora na kostima koje čine zglob lakta, i dalje dolazi do kasnog postavljanja dijagnoze.

Dobroćudni tumori učestaliji su od zloćudnih i pogađaju gornji dio podlaktične kosti (proksimalnu ulnu i radijus).

Tumor na laktu – simptomi

  • kontinuirana, neobjašnjiva bol u laktu,
  • oteklina mekog tkiva,
  • tvorba (tvrda kvržica) koja se lako pipa i promjena u njenoj veličini tijekom vremena,
  • povišena tjelesna temperatura,
  • noćno znojenje,
  • zimica.

Bol u laktu
Foto: Photo Secrets

Uzroci – vrste tumora

Osteoid osteom

Dobroćudni tumor koji se uobičajeno pojavi kod osoba starosti između 7 i 30 godina, ali se njegova pojava ne smije isključiti ni kod starijih.

Simptomi mogu trajati tjednima ili godinama prije dijagnoze (prosjek postavljanja ispravne dijagnoze je do dvije godine). Javlja se bol prvenstveno tijekom noći koja se može ublažiti nesteroidnim protuupalnim lijekovima ili aspirinom. Veličina tumora je otprilike 1,5 do 2 cm.

Gigantocelularni tumor

Dobroćudna vrsta koštanog tumora koju karakterizira agresivno ponašanje jer se nalazi na koštanim epifizama, ali često se širi na zglobnu hrskavicu te nakon operacije ima tendenciju ponovne pojave.

Zahvaća odrasle osobe sa zrelim kostima u 3. ili 4. desetljeću života.

Aneurizmalna koštana cista

Još jedna dobroćudna tvorba lakta koja uzrokuje bol i oteklinu najčešće kod osoba mlađih od 20 godina. Karakteristična je po spužvastim prostorima ispunjenim krvlju ili krvnim serumom nastalih zbog krvožilnih malformacija. Pacijenti se mogu javiti čak zbog fraktura u području lakta.

Fibrozna displazija

Rijetka bolest koja se češće javlja u kostima kralježnice, rebara ili lubanje, ali pronalazi se i u kostima lakta obično u adolescenata i mlađih odraslih osoba.

Može biti monostotička ili polistotička (zahvaćati jednu ili više kosti). Većina lezija je bez simptoma i otkriju se slučajno rendgenskim snimanjem zbog nekog drugog razloga ili frakture, iako se 67% pacijenata požali na bol u jednom trenutku. Nastaje zbog prekomjerne proliferacije fibroznog tkiva unutar koštane srži.

Ewingov sarkom

Većina slučajeva Ewingova sarkoma posljedica su translokacije EWS gena s 22. na 11. kromosom. To je zloćudni (maligni) koštani tumor s pojavom jake boli, perioda s i bez vrućice, anemije te drugih simptoma upale cijelog organizma.

Prognoza se drastično promijenila zadnjih godina gdje 40 do 75% pacijenata preživi.

Osteosarkom

Također zloćudni tumor lakta s prosječnom stopom preživjelih od 70 do 90%.

Simptomi mogu trajati dugo prije nego se bolest otkrije, karakteristična je bol koja se pogoršava s fizičkom aktivnošću te oteklina područja. Obično pacijenti imaju prethodno neki traumatski udarac u to područje pa se iz tog razloga često previdi bolest jer se misli da će bol proći sama od sebe.

Hondrosarkom

Vrlo rijedak zloćudni tumor kosti lakta koji se razvija iz hrskavičnog tkiva. Često se kasno dijagnosticira zbog sporog rasta kad već metastazira u pluća.

Tumor u laktu – liječenje

Terapija koštanih tumora razlikuje se ovisno jesu li dobroćudni ili zloćudni.

Kod dobroćudnih tumora upotrebljava se radiofrekventna termalna ablacija kao minimalno invazivna metoda kojom se radiofrekventnim valovima toplinski zagrije i uništi strano tijelo. Nadalje, za aneurizmalnu koštanu cistu metoda izbora jest kiretaža ciste, a fibroznu displaziju nesteroidni protuupalni lijekovi, opioidi i bisfosfonati.

Za većinu drugih slučajeva, pogotovo zloćudnih tumora, kirurški zahvati su jedina opcija koji budu izuzetno zahtjevni zbog anatomske pozicije tumora u zglobu lakta. Iz tog razloga pokuša se izbjeći potencijalna amputacija uda te učiniti široka ekscizija tumora uz primjenu kemoterapije. Obično je potrebna rekonstrukcija mekog tkiva kao i kompletna artroplastika lakta kod oboljelih s velikim defektima.

Terapijske strategije donose se u multidisciplinarnom timu ciljano za svakog pacijenta i njegov slučaj kako bi se donijela najbolja moguća odluka i daljnji plan liječenja.

Članak uređen:

Izvori:

  1. Savvidou OD, Koutsouradis P, Chloros GD, Papanastasiou I, Sarlikiotis T, Kaspiris A, et al. Bone tumours around the elbow: A rare entity. EFORT Open Rev. 2019 Apr 1;4(4):133–42.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: Bol u laktu rak, Izraslina na laktu, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Tumor na laktu – uzroci, simptomi i liječenje

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.