Svjetski dan KOPB-a od kojeg obolijeva 10 % stanovištva: Glavni uzrok pušenje, a zagađenje zraka izaziva sve veću zabrinutost

Kronična opstruktivna bolest pluća (KOPB) jedna je od najčešćih bolesti pluća kojoj je glavni uzrok pušenje

Kronična opstruktivna bolest pluća (KOPB) jedna je od najčešćih bolesti pluća kojoj je glavni uzrok pušenje, a od nje obolijeva oko 10 % stanovništva, ističu stručnjaci povodom Svjetskog dana KOPB-a koji se ove godine obilježava 16. studenog.

Bolest karakteriziraju teško disanje uslijed smanjenog protoka zraka kroz dišne puteve, umor i kašalj s iskašljavanjem. Riječ je o progresivnoj bolesti koja se može spriječiti i liječiti, a obilježava je trajno smanjenje protoka zraka kroz dišne puteve.

Uslijed bolesti dolazi do promjene u dišnim putovima i samim plućima koje nastaju kao posljedica dugotrajnog udisanja štetnih čestica, što dovodi do trajnih i nepopravljivih oštećenja. 

KOPB je na trećem mjestu među uzrocima smrti u svijetu, odmah iza kardiovaskularnih i cerebrovaskularnih bolesti
FOTO: Shutterstock

Pulmologinja Andrea Vukić Dugac iz Klinike za plućne bolesti Jordanovac KBC-a Zagreb ističe:

S obzirom na sve veće zagađenje zraka, ne samo u gradskim, već i u ruralnim područjima, očekuje se da će u budućnosti upravo zagađenje zraka biti najčešći uzrok KOPB-a.

Pročitajte i članke:

U 2020. je oboljelo 3.235, a umrlo 2.986 osoba

Simptomi bolesti razvijaju se postepeno, od pojačanog zamaranja kod većeg fizičkog napora uz kronični kašalj i iskašljavanje do značajne ograničenosti i u obavljanju svakodnevnih kućanskih poslova ili održavanja higijene kod teškog KOPB-a. Ukoliko se ne prepozna i ne počne liječiti, bolest može dovesti do smrti, upozorava pulmologinja. 

KOPB je na trećem mjestu među uzrocima smrti u svijetu, odmah iza kardiovaskularnih i cerebrovaskularnih bolesti.

Neki od najtežih plućnih bolesnika kandidati su za transplantaciju pluća. Bolesnici su odlazili na transplantaciju u Beč, no 2021. obavljena je prva transplantacija pluća u Hrvatskoj te je dosad transplantirano 15 bolesnika.

Uz KOPB, pušenje je i glavni uzrok pojave karcinoma pluća
FOTO: Shutterstock

Uz KOPB, pušenje je i glavni uzrok pojave karcinoma pluća, koji je u Hrvatskoj treći uzročnik smrti. U 2020. od njega je oboljelo 3.235 osoba, a umrlo 2.986 osoba.

Od listopada 2020. provodi se Nacionalni program ranog otkrivanja i probira raka pluća u sklopu kojeg je pregledano 10.000 osoba te otkriveno 100-tinjak karcinoma. Kod dijela njih dijagnoze su postavljene u ranoj fazi, pa su bolesnici bili operativno liječeni i izliječeni.

Rak pluća najčešći je u osoba između 55. i 65. godina, a u 90 % slučajeva pojava se povezuje s pušenjem.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu