Svaki 10. slučaj raka u Europi povezan s vanjskim faktorima! Evo što sve predstavlja rizik

Svaki 10. slučaj raka u Europi povezan s vanjskim faktorima

Otprilike svaki 10. slučaj raka u Europi može se pripisati vanjskim faktorima poput onečišćenja, navodi se u izvješću Europske agencije za okoliš (EEA). Dalje stoji:

Izloženost onečišćenju zraka, kancerogenim kemikalijama, radonu, UV zračenju i pasivnom pušenju zajedno mogu uzrokovati više od 10 % slučajeva raka u Europi.

Pušenje, konzumacija alkohola i prehrambene navike nisu uključene u analizu agencije Europske unije sa sjedištem u Kopenhagenu.

Rizici dobivanja raka povezani s okolišem i radnim mjestom mogu se smanjiti borbom protiv onečišćenja i promjenom navika, navodi EEA:

Rizici dobivanja raka povezani s okolišem i radnim mjestom mogu se spriječiti, a njihovo smanjenje ključno je da se ublaži teret raka u Europi. 
Na Europu otpada 23 % novih slučajeva raka u svijetu
FOTO: Shutterstock

Na Europu otpada 23 % novih slučajeva raka u svijetu

S gotovo 2,7 milijuna novih slučajeva i 1,3 milijuna smrti godišnje Europska unija je teže pogođena tim problemom od drugih svjetskih regija, pokazuju podaci EEA-e:

Iako Europa predstavlja manje od 10 % svjetske populacije, na nju otpada gotovo 23 % novih slučajeva raka i 20 % smrtnih slučajeva od raka u svijetu.

EEA u izvješću poziva na donošenje propisa i odgovarajućih sredstava kako bi se spriječilo izlaganje onečišćenju i smanjilo isto, uz napomenu da će vjerojatno biti potrebne godine da se vide rezultati.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu