Prvi autistični vodič o autizmu: Savršeno ljetno štivo! Jednostavnim jezikom autistične osobe opisuju kako izgleda njihov doživljaj svijeta

autistični vodič o autizmu

Tražite savršeno ljetno štivo? Želite li pročitati nešto lagano i jednostavno, a uz to obogatiti svoje znanje i pogled na svijet? Udruga ASK objavila je vodič O autizmu koji su napisale same autistične osobe i u njemu su kroz jednostavan jezik i konkretne primjere opisani autizam i autistični doživljaj svijeta.

Vodič je namijenjen svima – samim autističnim osobama koje žele naučiti što znači biti autističan, kao i njihovim skrbnicima, roditeljima i svima koji rade s autističnim osobama ili im žele biti prijatelji.

Sam pojam “medicinska dijagnoza” zvuči strašno i komplicirano, ali medicinske dijagnoze se mogu pojednostaviti i opisati osobama u skladu s njihovim poimanjem svijeta i načinom na koji percipiraju i obrađuju informacije.

Udruga ASK objavila je vodič O autizmu
IZVOR: Udruga ASK

Autizam i autistični doživljaj svijeta

Udruga ASK, koja je vodič prvi put službeno predstavila u ožujku na prvoj međunarodnoj stručnoj konferenciji održanoj u Hrvatskoj na temu “Autizam i mentalno zdravlje”, poručuje:

Stranica “O autizmu” kroz jednostavan jezik i primjere opisuje autizam autističnim osobama, ali još važnije roditeljima, skrbnicima i onima koji s nama rade – kako bi nas same mogli objasniti nama i svijetu.

Vodič “Dobro došli u zajednicu autističnih osoba” sadrži devet poglavlja. Ako ne znate mnogo o autizmu, steći ćete dobar uvid u tu temu čitajući poglavlja jedno za drugim, a možete i odabrati poglavlja koja vas posebno zanimaju i pročitati samo njih.

Svako poglavlje sadrži nekoliko odlomaka. Na kraju svakog od njih nalazi se stranica “Riječi koje biste trebali znati”.

Vodič je dostupan na poveznici https://www.atipicni.hr/o-autizmu/.

Udruga ASK za autizam i ostale neurodivergentnosti, samozastupanje i kulturu različitosti izrasla je iz inicijative ASK i prva je udruga u Hrvatskoj koju su osnovale i vode autistične osobe s ciljem rušenja stereotipa o autizmu koji prevladavaju u društvu, mijenjanja narativa kroz prizmu kulture različitosti i poboljšanja kvalitete života autističnih osoba.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Medijsko priopćenje Udruge ASK.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Udruga ASK

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu