Pagetova bolest kostiju – uzroci, simptomi i liječenje

Pagetova bolest kostiju

Pagetova bolest kostiju, poznata pod nazivom i osteitis deformans, poremećaj je u koštanom metabolizmu koji se javlja starenjem. Karakteristike su ubrzano remodeliranje kosti što rezultira koštanim nepravilnostima na jednom ili multiplim mjestima kostura čime se narušava integritet pogođene kosti. Najčešće su pogođene kosti lubanje, kralježnice, zdjelice i duge kosti nogu.

Bolest je relativno česta u starijoj dobi, s incidencijom koja varira od 2 do 9% i tipično zahvaća odrasle osobe iznad 55 godina, nešto više muškarce, u Engleskoj, Škotskoj i centralnoj Europi, rijetko je zabilježena u skandinavskim i azijskim zemljama.

Bitno je ne zamijeniti je s Pagetovom bolesti dojke koja nema nikakve povezanosti s Pagetovom bolesti kostiju.

Pagetova bolest kostiju – uzroci

Uzrok nastanka Pagetove bolesti nije poznat. Osoba može imati genetsku predispoziciju za razvoj bolesti, dok neki virusi ili okolišni faktori mogu biti pokretači.

Mehanizam oštećenja leži u osteklastima, koštanim stanicama zaduženima za razgradnju kosti. Normalna uloga osteoklasta u Pagetovoj bolesti je narušena te dolazi do preraštanja kostiju na nekim mjestima i gubitka integriteta.

Pagetova bolest kostiju – simptomi

Većina pacijenata ne prezentira se s ikakvim simptomima. Kada se simptomi ipak jave, obično je to zbog preraštanja i deformiteta pogođene kosti:

  • bol,
  • znakovi artritisa: slabost, trnci,
  • deformiteti kosti,
  • frakture,
  • tumori kosti,
  • gubitak sluha (ukoliko su pogođene slušne košćice u srednjem uhu).

Pagetova bolest kostiju – dijagnoza

Kreće od nalaza krvnih testova. Povišena razina enzima alkalne fosfataze uobičajena je kod osoba oboljelih od Pagetove bolesti.

Radiološke metode slikanja kostiju mogu se koristiti u identificiranju koje su kosti pogođene bolešću. Rendgenska snimka i scintigrafija kostiju te CT i MR mogu biti od koristi u uspostavljanju konačne dijagnoze i isključivanju drugih bolesti poput tumora.

Terapija Pagetove bolesti kostiju

Pagetova bolest kostiju lijekovi
Foto: Pexels

S obzirom da mnogi oboljeli nemaju razvijene simptome, ne zahtijevaju ni liječenje. No svejedno je preporučeno korištenje određenih lijekova kako bi se spriječio nastanak komplikacija u budućnosti.

Lijekovi izbora su iz skupine bisfosfonata: alendronat, risedronat, pamidronat i zolendronatna kiselina. Navedeni lijekovi utječu na poremećenu aktivnost osteoklasta. Važno je istovremeno uzimati preparate kalcija i vitamina D u količinama koje je propisao liječnik.

Za ublažavanje tegoba, liječnik može prepisati lijekove protiv bolova (ibuprofen) ili fizikalnu terapiju. U težim slučajevima ponekad je potreban kirurški zahvat zamjene kuka ili koljena koji budu toliko oštećeni da nema više drugih mogućnosti liječenja.

Preporučuje se pravilna prehrana bogata kalcijem i vitaminom D te umjerena fizička aktivnost koja pomaže jačanju kostiju. U savjetovanju s liječnikom dogovaraju se vježbe koje je pacijent u mogućnosti raditi.

Članak objavljen:

Izvori:

  1. Whyte MP. Paget’s Disease of Bone. N Engl J Med. 2006 Aug 10;355(6):593–600.
  2. Seton M, Moses AM, Bode RK, Schwartz C. Paget’s disease of bone: The skeletal distribution, complications and quality of life as perceived by patients. Bone. 2011 Feb 1;48(2):281–5

Ocijenite članak

4 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu