Ova zgrada je svojim stanovnicima dala rak!

Ova zgrada je svojim stanovnicima dala rak!

Prije više od godinu dana oglasila su se zvona za uzbunu nakon što je rudarska tvrtka u Australiji zagubila sićušni radioaktivni cilindar negdje duž rute isporuke. Počela je intenzivna potraga i tim je uspio povratiti materijale, što su stručnjaci usporedili s pronalaskom “igle u plastu sijena”.

Tih nekoliko dana bilo je na snazi ​​zdravstveno upozorenje i ogromna grupa službenika hodala je dugim dionicama ceste u očajničkom pokušaju da ga pronađe. Povijest nas je naučila da se te stvari ne smiju shvaćati olako.

Radiološka nesreća u Kramatorsku

U kasnim 1970-ima kamenolom u regiji Donetsk u Sovjetskom Savezu, sada dijelu Ukrajine, povećao je proizvodnju kako bi zadovoljio zahtjeve za Olimpijske igre 1980. godine. Sovjetski Savez je imao za cilj prikazati prosperitet komunizma brzom izgradnjom udobnih stanova, za koje su bile potrebne ogromne količine građevinskog materijala.

Mjerači razine radijacije koji sadrže visoko radioaktivni cezij-137 korišteni su u kamenolomu za mjerenje gustoće materijala. Ovi mjerači predstavljali su ozbiljne rizike, budući da je kratki kontakt s izotopom mogao uzrokovati ozbiljne opekline radijacijom. Usred žurbe za proizvodnjom materijala kamenolom je izgubio trag ceziju-137, koji je nesvjesno završio u nekom šljunku.

Zgrada broj 7

Stanari zgrade broj 7 uživali su u modernim pogodnostima, poput tople vode i lifta, zbog čega su njihovi stanovi djelovali luksuzno u odnosu na druge u to vrijeme. U stanu 85 tijekom 1980-ih živjele su dvije obitelji, no njihovo je veselje bilo kratkog vijeka.

Jedna 18-godišnja žena oboljela je od leukemije i umrla za nekoliko mjeseci. Sljedeće godine njezin je 16-godišnji brat također umro od leukemije, a potom i njihova majka. Te su se tragedije u početku pripisivale lošoj sreći ili genetskim čimbenicima, unatoč sve većem praznovjerju o stanu.

Tijekom 1980-ih doselila se nova obitelj, ali i njih je zadesila nesreća.

Godine 1987. pokopali su svojeg sina tinejdžera, dok je drugi sin bio hospitaliziran s leukemijom. Uznemiren, otac je pogurao službenu istragu.

Radiološka nesreća u Kramatorsku
FOTO: Shutterstock

Ekstremno visoke razine zračenja u dječjoj sobi

Tek 1989. stručnjaci su stigli na mjesto događaja naoružani mjeračima radijacije i ušli u sobu u kojoj su djeca boravila neposredno prije smrti. Otkrili su razine radijacije koje su bile izvan granica, više nego dovoljne za isporuku smrtonosnih doza gama zraka. Soba je rastavljena i veliki komad zida je otpremljen u Kijevski institut za nuklearna istraživanja, gdje su pronašli bočicu s cezijem-137.

Ovaj sićušni cilindar emitirao je smrtonosne doze zračenja za četiri stanovnika i niže doze za 17 drugih, ispuštajući oko 1.800 rentgena godišnje. Cilindar je bio zabijen u zid u blizini dječjih kreveta, uzrokujući tragične smrti.

Zgrada 7 još uvijek stoji, ali je kontaminirani zid uklonjen. Radiološka nesreća u Kramatorsku naglašava kritičnu potrebu za strogim sigurnosnim propisima za radioaktivne materijale i brzu istragu neobičnih uzoraka smrti.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu