Novi lijek prepolovljuje rizik od smrti od česte vrste raka! Ova bolest uzrokuje oko 1,8 milijuna smrtnih slučajeva godišnje

Novi lijek prepolovljuje rizik od smrti od česte vrste raka

Prema rezultatima kliničkog ispitivanja, pokazalo se da lijek osimertinib prepolovljuje rizik od smrti od najčešće vrste raka pluća ako se uzima svakodnevno nakon operacije uklanjanja tumora.

Rezultati su objavljeni u Chicagu na najvećoj godišnjoj konferenciji specijalista za rak, čiji je domaćin Američko društvo za kliničku onkologiju (ASCO).

Rak pluća je oblik bolesti koji uzrokuje najviše smrti, s otprilike 1,8 milijuna smrtnih slučajeva svake godine u svijetu.

Lijek koji je razvila farmaceutska grupacija AstraZeneca zove se osimertinib. Cilja na rak pluća kod pacijenata koji boluju od takozvanog raka ne-malih stanica, najčešćeg tipa koji pokazuje određenu vrstu mutacije.

Te mutacije, na takozvanom receptoru epidermalnog faktora rasta ili EGFR, pogađaju 10 – 25 % pacijenata s rakom pluća u SAD-u i Europi, te 30 – 40 % u Aziji.

Rak pluća
FOTO: Shutterstock

Što je pokazalo istraživanje?

Kliničko ispitivanje uključilo je 680 sudionika u ranoj fazi bolesti (stadije 1b do 3a), u više od 20 zemalja. Morali su prvo biti operirani kako bi se uklonio tumor, zatim je polovica pacijenata svakodnevno uzimala lijek, a druga placebo.

Rezultat je pokazao da je uzimanje tablete rezultiralo 51 %-tnim smanjenjem rizika od smrti za liječene pacijente, u usporedbi s placebom.

Nakon pet godina, 88 % pacijenata koji su uzimali terapiju bilo je još uvijek živo u usporedbi sa 78 % pacijenata koji su uzimali placebo.

Ovi podaci su “impresivni”, rekao je Roy Herbst sa Sveučilišta Yale koji ih je predstavio u Chicagu. Lijek pomaže spriječiti širenje raka na mozak, jetru, kosti, dodao je na konferenciji za novinare. Otprilike trećina slučajeva raka ne-malih stanica može se operirati kada se otkrije, rekao je.

Nathan Pennell iz Cleveland Clinic Foundation, koji nije sudjelovao u istraživanjima, na konferenciji za novinare je rekao:

Mislim da mi je teško dočarati koliko je ovo otkriće važno. Počeli smo ulaziti u eru personalizirane terapije za pacijente u ranom stadiju. Trebamo čvrsto zatvoriti vrata nepersonaliziranom liječenju za sve osobe s rakom ne-malih stanica pluća.

Osimertinib je već odobren u desecima zemalja za različite indikacije, a već ga je primilo oko 700.000 ljudi, navodi se u priopćenju AstraZenece.

Herbst je naglasio potrebu pregleda pacijenata kako bi se otkrilo imaju li EGFR mutaciju. Inače, rekao je, ne možemo koristiti ovaj novi tretman.

Osimertinib, koji cilja na receptor, uzrokuje nuspojave koje uključuju jak umor, osip na koži ili proljev.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu