Stručno odobrava

,

Hemangiom kod beba – uzroci, simptomi i liječenje

hemangiom

Hemangiom je dobroćudna jarko crvena oteklina ili izraslina građena od endotelnih stanica koje oblažu krvne žile.

Najčešće se pojavljuje tijekom prve godine života, a nakon toga se s vremenom povlači. Dijete koje je imalo hemangiom tijekom djetinjstva, obično ima malo vidljiv trag istog do 10. godine života. Češći su kod djevojčica, nedonoščadi i djece niske porođajne težine.

Hemangiom se može pojaviti bilo gdje na tijelu, ali se najčešće pojavljuje na licu, vlasištu, prsima ili leđima. Njegovo liječenje obično nije potrebno, osim ako ometa vid ili disanje – u tom slučaju se liječi kortikosteroidima. Kirurški zahvat nije preporučljiv.

Hemangiom se sastoji od abnormalno guste nakupine krvnih žila. Nije sasvim jasno što ga uzrokuje, iako postoji sumnja na nasljednu komponentu.

Manji broj hemangioma od svog nastanka ne mijenja veličinu i sklon je relativno brzom spontanom nestanku. Većina hemangioma nakon pojave nastavi s rastom, a povećava se zahvaćanjem veće površine kože ili svojim volumenom – rastući iznad razine kože ili u dubinu kože (ovisno o tipu hemangioma).

Hemangiom se može javiti kod bolesti unutarnjih organa ili zbog pretjerane izloženosti suncu. Simptomi su jednaki i kod djece i kod odraslih. Iako se hemangiom uglavnom manifestira u prvim godinama života, on se može javiti i kod odraslih osoba.

hemangiom na licu

Hemangiom na licu

Simptomi hemangioma

Hemangiom može biti prisutan pri rođenju, ali češće se pojavljuje tijekom prvih nekoliko mjeseci života. Javlja se kao ravna, crvena oznaka bilo gdje na tijelu, a najčešće, kao što je spomenuto, na glavi ili na trupu.

Tijekom prve godine djetetova života, crvena oznaka brzo raste i postaje spužvasta masa koja viri iz kože. Hemangiom zatim ulazi u fazu odmora i na kraju, počinje polako nestajati.

Polovica svih hemangioma nestaje do 5. godine života, a gotovo svi do 10. godine. Iako se hemangiom povuče, promjena boje kože ili ožiljak mogu ostati.

Svojim izgledom hemangiomi mogu biti:

  • površni (kapilarni),
  • duboki (kavernozni) ili
  • mješoviti (kapilarno-kavernozni).

Ako je hemangiom blizu površine kože, naziva se površinskim hemangiomom, ako raste u nižim slojevima kože ili u mišiću, onda je dubinski ili kada ima elemente i površinskih i dubinskih lezija, naziva se kombiniranim.

Površinske promjene su svijetlocrvene boje, dok dublje poprimaju plavkastu boju.

Prilikom bilo kakve ozljede hemangiom može početi krvariti, a vrijedovi mogu postati bolni.

Osim na koži, može se nalaziti i na unutarnjim organima i sluznicama (pluća, mozak, jetra, jezik, usna šupljina).

Liječnik vašeg djeteta će pratiti stanje i promjene hemangioma tijekom rutinskih pregleda. Međutim, u slučaju krvarenja hemangioma ili ako vam se čini da je došlo do upale ili zaraze, obavezno posjetite liječnika.

  • Hemangiom na području lica ili orofarinksa – može ometati vid ili pritisnuti dišni put.
  • Hemangiom blizu ureteralnog ušća ili anusa – može ometati mokrenje ili obavljanje velike nužde.
  • Periokularni hemangiom – zahtijeva hitnu liječničku pomoć jer čak i nekoliko dana ometanja vida može dovesti do trajnog oštećenja vida.
  • Lumbosakralni hemangiom, odnosno ”hemangiom na kralježnici” – može biti znak neuroloških ili genitourinarnih anomalija.
periokularni hemangiom

Periokularni hemangiom

Hemangiom – dijagnoza

Dijagnoza se postavlja kliničkom slikom i detaljnim pregledom. Pregled liječnika obično je dovoljan.

Ponekad tkivo izgleda ”neobično” te liječnika može asocirati na nešto drugo – tada se za definitivno postavljanje dijagnoze koristi histopatološki pregled uzorka dobivenog biopsijom.

Provođenje biopsije zadnja je opcija, koju liječnici izbjegavaju, jer kod uzimanja tkiva može doći do ozbiljnog krvarenja iz ”promjene” na koži.

Kada se hemangiom nalazi na organu, dijagnostika se izvršava ultrazvukom i magnetskom rezonancom, uz dodatnu angiografiju. Koriste se za procjenu proširenosti lezije, postotka zahvaćenosti dubokih struktura i uvid u krvne opskrbe.

Hemangiom – liječenje

Liječenje hemangioma ima više teorija – ovisno o tome kako hemangiom izgleda, liječnik će preporučiti najbolju moguću metodu. Ako mislite da je hemangiom problematičan i da se pogoršava – ne libite se potražiti drugo mišljenje.

Važno je napomenuti da se najveći broj hemangioma unutar spomenutog razdoblja do 10. godine života djeteta spontano potpuno povuče, bez ikakve terapije. Provodi se redovno praćenje od strane pedijatra, dermatologa i dječjeg kirurga. U ovom slučaju, hemangiom ne zahtijeva liječenje.

Mnogi liječnici promjene liječe odmah na početku, kako bi se spriječile komplikacije ili nastajanje ožiljka, dok drugi liječnici ne poduzimaju ništa, osim ako hemangiom ne ugrožava neku funkciju. I jedna i druga metoda imaju svoje prednosti i mane. Koja će se od te dvije metode primijeniti ovisi o smještaju, proširenosti i brzini rasta promjene. 

Neki roditelji smatraju da je liječenje neophodno jer tragovi hemangioma mogu izazvati sociološke i psihološke probleme. Liječnici, međutim, mogu biti neodlučni kada je u pitanju liječenje hemangioma koji ne uzrokuje fizičke probleme jer hemangiom najčešće nestaje postupno i bez liječenja, a samo liječenje može uzrokovati nuspojave.

Ako hemangiom ometa pravilan rast i razvoj vašeg djeteta ili uzrokuje druge probleme, mogućnosti liječenja mogu uključivati:

  • Kortikosteroidi – daju se oralno ili se nanose na kožu u obliku kreme. Nuspojave mogu uključivati slab rast, visok šećer u krvi te visoki tlak. Liječenje prednizonom obično traje dva tjedna 1 – 3mg/kg 2 ili 3 puta na dan. Ako započne proces povlačenja, dozu lijeka treba smanjiti. U slučaju da bilo kakvo povlačenje izostane – primjenu treba prekinuti.
  • Ulcerirane promjene – zahtijevaju lokalno liječenje i njegu rane. Zaštitna krema ili metronidazol ili pak primjena komprese.
  • Laserska kirurgija – laseri mogu zaustaviti rast hemangioma. Mogu se koristiti za njegovo uklanjanje ili liječenje rana koje na njemu neće zacijeliti. Nuspojave uključuju bol, infekciju, krvarenje, ožiljke i promjene u boji kože.

Osim ako komplikacije ne ugrožavaju život, kirurške metode kao i liječenje drugim agresivnim metodama treba izbjegavati.

Kirurška terapija indicirana je u slučajevima kada kavernozni ili kapilarno-kavernozni hemangiom nastavlja s rastom i nakon 9. mjeseca života, kada rastom utječe na neke životne funkcije, kada krvari ili kada ulcerira i ne cijeli.

Kirurško liječenje može se provesti na više načina, jedan od njih je podvezivanje opskrbnih krvnih žila i smanjenje volumena hemangioma kirurškim šavovima te operacijsko potpuno odstranjenje.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.54 / 5   13

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: hemangiom na kicmi, hemangiom kod odraslih, hemangiom kod beba, sta je hemangiom na kicmi, hemangiomi, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu