Farmakološko, nefarmakološko ili biološko – kako različite vrste liječenja pomažu kod psorijatičnog artritisa?

Farmakološko, nefarmakološko ili biološko - kako različite vrste liječenja pomažu kod psorijatičnog artritisa

Olakšati život oboljelima od psorijatičnog artritisa zajednička je misija pacijenata i liječnika. Psorijatični artritis je kronična upalna reumatska bolest i ne može se izliječiti, no danas se uspješno stavlja u remisiju, odnosno stanje mirovanja.

Pristup svakom pacijentu je individualan. Na nove terapijske mogućnosti u Hrvatskoj, koje itekako poboljšavaju kvalitetu života, ukazuje Hrvatsko reumatološko društvo Hrvatskog liječničkog zbora, koje okuplja reumatologe i druge stručnjake na polju dijagnostike i liječenja reumatskih bolesti.

Pri odabiru vrste liječenja u obzir treba uzeti opće stanje bolesnika, komorbiditete, aktivnost bolesti, lijekove koje uzima, postojanje upale perifernih zglobova i/ili kralježnice, prisutnost upale na hvatištima tetiva za kost (tzv. entezitis) te prisutnost izvanzglobnih manifestacija.

Postoje tri glavne vrste liječenja psorijatičnog artritisa, a to su farmakološko i nefarmakološko konzervativno liječenje te kirurško liječenje. Glavni ciljevi liječenja reumatoloških bolesnika, uključujući i psorijatični artritis, su kontrola simptoma i progresije bolesti te smanjenje utjecaja bolesti na funkcionalne mogućnosti, psihičko i socijalno zdravlje, kvalitetu života, kao i radni status oboljele osobe.

Nesteroidni antireumatici (NSAR) su lijekovi koji imaju simptomatsko djelovanje u smislu smanjenja bolova i upale, a koji se često koriste i za liječenje brojnih drugih bolnih stanja. U slučaju njihove nepodnošljivosti ili nedovoljne učinkovitosti ponekad se koriste neopioidni analgetici (paracetamol) i slabi opioidni analgetici (tramadol). Neki od tih lijekova se mogu koristiti i u kombinacijama.

Nijedan od lijekova iz tih grupa ne djeluje na kožnu bolest, psorijazu. Specifični lijekovi za liječenje psorijatičnog artritisa uključuju prije svega konvencionalne sintetske antireumatike, koji usporavaju tijek bolesti i mogu biti uspješni kod zahvaćenosti perifernih zglobova, ali ne i kralježnice i zglobova na stražnjoj strani zdjelice.

Fizikalna terapija obuhvaća i termoterapiju, elektroterapiju, elektromagnetoterapiju, terapijski ultrazvuk, laser itd. Navedeni oblici fizikalne terapije koriste se s ciljem da se postigne priprema za što bolji učinak kineziterapije.

Terapijske vježbe pomažu u jačanju mišića, pridonose boljem opsegu pokreta zglobova i općenito poboljšanju performansi kako bi se održao funkcionalni kapacitet lokomotornog sustava. Tijekom provođenja vježbi, koje su individualno prilagođene, u osnovi dolazi do bolje pokretljivosti, jačanja mišića i koordinacije pokreta.

U nefarmakološko liječenje spada i operacijsko liječenje, koje se prvenstveno odnosi na zamjenu zgloba umjetnim zglobom u slučaju značajnih strukturnih promjena.

Pacijenti kojima se preporučuje farmakološko liječenje i pacijenti kojima se preporučuje nefarmakološko liječenje

Nove terapijske mogućnosti su nova nada za oboljele, a kojim pacijentima odgovara koja vrsta liječenja otkrio nam je prof. dr. sc. Srđan Novak, dr. med.

Nove terapijske mogućnosti su nova nada za oboljele, a kojim pacijentima odgovara koja vrsta liječenja otkrio nam je prof. dr. sc. Srđan Novak, dr. med.
FOTO: Hrvatsko reumatološko društvo/Nova Studio

Većini bolesnika sa psorijatičnim artritisom preporučuje se farmakološko liječenje. U početku bolesti i kod blažih oblika, kada je npr. otečen i bolan samo jedan zglob, kao i kod izolirane križobolje i upale ležišta tetive dovoljan je nesteroidni protuupalni lijek, ali ako pacijent ima više bolnih i otečenih zglobova te mu to remeti funkcioniranje i kvalitetu života, uključuje se csDMARD (metotreksat, sulfsalazin ili leflunomid).

Ako govorimo o fizikalnoj terapiji, odnosno kineziterapiji, većini bolesnika se ona preporučuje uz farmakološku terapiju. Manjem broju bolesnika ta terapija može biti dovoljna i za suzbijanje upalnih simptoma, ali to su onda bolesnici s najlakšim oblikom bolesti.
Kirurško pak liječenje, odnosno zamjena velikih zglobova (kuk, koljeno) preporučuje se bolesnicima kojima je navedeni zglob potpuno izgubio funkciju i to je danas, otkad postoji učinkovita farmakološka terapija, vrlo rijetko.

Biološki lijekovi po svojem sastavu su rekombinantni proteini usmjereni na različite molekule koje sudjeluju u upalnom procesu. Prvi lijekovi iz ove skupine bili su inhibitori jednog malog proteina (citokina). U Hrvatskoj su se počeli primjenjivati prije malo više od 15 godina.

Danas je lepeza terapijskih opcija šira. U bolesnika sa psorijatičnim artritisom dokazan je učinak inhibitora koji djeluju na citokin interleukin-17 (IL-17) te su danas u primjeni dva takva lijeka (sekukinumab i iksekizumab). Tu je inhibitor interleukina-12/23 (IL-12/23)-ustekinumab, koji se ipak češće koristi u psorijazi, a rjeđe u kombinaciji s artritisom. 

Odnedavno je za liječenje psorijatičnog artritisa na raspolaganju i lijek koji inhibira interleukin-23 (IL-23)-guselkumab, koji se također primjenjuje u obliku potkožnih injekcija. Biološki lijekovi se primjenjuju u potkožnim injekcijama ili infuzijama, u razmacima ovisno o kojem se lijeku radi, od jedanput tjedno do jedanput svaka dva mjeseca, pa i duže. 

Pacijenti kojima se preporučuje biološko liječenje

Što se pacijenata kojima se preporučuje biološko liječenje tiče, prof. dr. sc. Srđan Novak, dr. med. kaže sljedeće:

To su pacijenti koji usprkos liječenju csDMARD-om i dalje imaju bolne i otečene zglobove ili izrazitu upalnu križobolju ili značajnije entezitise. Nerijetko imaju i prisustvo upalnih pokazatelja u krvi. Po smjernicama HZZO-a, tu terapiju započinjemo kad bolesnik ima tri ili više bolnih i otečenih zglobova usprkos liječenju s dva csDMARD-a ili jako zahvaćanje askijalnog skleteta temeljem BASDAI upitnika. Naravno, nije isto ako bolesnik ima tri blago bolna i otečena mala zgloba šake ili su zahvaćeni zglobovi funkcionalno onesposobljeni te preporuka za biološki lijek mora doći od reumatologa.
 
Farmakološke terapije danas su toliko napredovale da je cilj liječenja da naši bolesnici nemaju bolnih/otečenih zglobova. Nekad se to postigne već adekvatnom dozom metotreksata, a nekad biološkim lijekovima ili malim molekulama. S obzirom na to da pacijenti često imaju i zahvaćenu kožu i nokte, uspješnim lijekovima se smatraju oni koji djeluju na sve aspekte psorijatične bolesti.

Što pacijenti mogu sami činiti kako bi pospješili uspješnost u liječenju svim vrstama terapije?

Prof. dr. sc. Srđan Novak, dr. med. daje odgovor i na to pitanje:

Važno je pridržavati se redovitog uzimanja lijekova bez obzira na to o kojoj je terapiji riječ. S druge strane, također je bitno da pacijent upozori liječnika ako primijeti neku nuspojavu ili se jave neki drugi simptomi kako bi se u dogovoru s liječnikom pauzirala ili promijenila terapija. Važno je pridržavati se zdravog načina života, što podrazumijeva zdravu prehranu, održavanje idealne tjelesne težine, tjelovježbu i fizičku aktivnost te dovoljan odmor.

Otkad je Hrvatska članica Europske unije, ističe profesor Novak, lijekove vrlo brzo, obično unutar godinu dana nakon odobrenja Europske medicinske agencije, odobrava i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, pa je pacijentima dostupna sva potrebna terapija.

Nova StudioSadržaj napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Hrvatsko reumatološko društvo po najvišim profesionalnim standardima.
Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.50 / 5   6

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu