Epidemiolozi najavljuju postblagdanski porast respiratornih infekcija: Hitni prijem je već opterećen zbog gripe, COVID-a i sincicijskog virusa

Epidemiologinja najavljuje postblagdanski porast respiratornih infekcija

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) u Hrvatskoj je ove sezone dosad zabilježeno 1.759 slučajeva gripe, a u Klinici za dječje bolesti Zagreb se doznaje da su u porastu i druge respiratorne infekcije, zbog čega je pojačana opterećenost hitnog prijema.

Za ovu sezonu nabavljeno je 600.000 doza cjepiva protiv gripe, namijenjenih rizičnim skupinama stanovništva, a cjepivo je distribuirano prema županijskim zavodima za javno zdravstvo i liječnicima obiteljske medicine.

Počela je sezona respiratornih infekcija pa će se porast broja oboljelih od virusnih i bakterijskih infekcija vjerojatno nastaviti još neko vrijeme. To je i očekivano s obzirom na boravak u zatvorenom prostoru i veća okupljanja u blagdansko vrijeme, kaže epidemiologinja Vesna Višekruna Vučina.

Pročitajte članak “Bakterijske bolesti dišnog sustava: Ovih 5 infekcija češće su u zimskim mjesecima i važna je brza dijagnoza! Liječnik otkriva sve detalje“.

Kada prevladavaju respiratorne infekcije, veća je zastupljenost pedijatrijskih pacijenata
FOTO: Shutterstock

Veća zastupljenost pedijatrijskih pacijenata

Na hitnom prijemu u zagrebačkoj Klinci za dječje bolesti zabilježen je veliki broj intervencija zbog respiratornih infekcija, uključujući COVID, gripusincicijski virus i sl.

Zoran Barčut, pročelnik Objedinjenog hitnog bolničkog prijema, ističe:

Navale pacijenata su i dalje, pritisak je jako velik, kao i u svim hitnim službama.

Osim toga, u blagdanskom razdoblju su na kirurgiji zaprimili četiri slučaja ozlijede pirotehničkim sredstvima, među kojima ima i ozbiljnih ozljeda. Barčut objašnjava:

Jedno je dijete stradalo nakon što je u kanalu našlo petardu, koja mu je eksplodirala u lice. Ima ozljedu oka zbog čega je upućeno na operaciju u KBC Sestre milosrdnice.
Kroz objedinjeni hitni prijem u Klinici za dječje bolesti dnevno prođe 250 – 300 pacijenata, dok na pedijatrijskom odijelu znaju primiti i do 170 pacijenata.

Kroz godinu je uobičajeno da dvije trećine pacijenata ide na kirurgiju, a ostali na pedijatriju, no u ovo doba, kada prevladavaju respiratorne infekcije, veća je zastupljenost pedijatrijskih pacijenata.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu