Dijabetes – kako se otkriva, kako živjeti s njim i koristiti tehnologije kontrole šećera u krvi

Mjerenje šećera u krvi

Šećerna bolest ili dijabetes jedna je od najraširenijih bolesti današnjice. U Hrvatskoj ima više od 300.000 dijagnosticiranih osoba. Pretpostavka je da od dijabetesa boluje još polovica tog broja, a da to još ne zna. Povećanje svijesti o dijabetesu primarni je zadatak zdravstvene zajednice, pa je zbog toga Hrvatska proglasila Dan šećerne bolesti, koji se od ove godine obilježava 14. svibnja.

Šećerna bolest ili dijabetes (lat. diabetes mellitus) je kronična bolest u kojoj je razina glukoze u krvi povišena. Do toga dolazi ako organizam nema dovoljno hormona inzulina, kojemu je zadaća regulirati razinu šećera u krvi tako da omogućava ulazak šećera u stanice, u kojima se pretvara u energiju za tijelo. Ako inzulina nema ili ga je nedovoljno, odnosno nije dovoljno djelotvoran, šećer ne može ući u stanice, ostaje u krvi i dolazi do povišene razine šećera u krvi i razvoja komplikacija bolesti.

Postoje dva najčešća tipa šećerne bolesti – tip 1, kada gušterača ne proizvodi inzulin, i tip 2, kada je učinak proizvedenog inzulina smanjen

Više od 95 % oboljelih ima šećernu bolest tipa 2. Ovaj se tip obično pojavljuje u zrelim godinama, a pogoduje mu izostanak fizičke aktivnosti i povećana tjelesna težina. Zbog činjenice da u početku nema uočljivih simptoma često se otkriva slučajno ili u fazi kad je već uznapredovao, pa kronične komplikacije predstavljaju prve prepoznate simptome. Šećerna bolest tipa 1 najčešće nastupa iznenada i češće se javlja kod djece i mlađih osoba.

Kontrola šećera u krvi
FOTO: Getty Images

Najčešći simptomi šećerne bolesti oba tipa su: prekomjerna žeđ, učestalo mokrenje, neobjašnjivi gubitak tjelesne težine, umor i iscrpljenost, jaka glad, iznenadne smetnje vida, nedostatak koncentracije, suha koža, rane koje sporo zacjeljuju, češće infekcije.

Kako se dijabetes liječi?

Dijabetes se liječi lijekovima, a značajni napredak uočava se kod onih oboljelih koji se pridržavaju dijetetskih mjera:

  • izbjegavanje hrane bogate jednostavnim šećerima i hrane sa zasićenim masnim kiselinama
  • smanjenje konzumacije alkohola
  • redovita tjelesna aktivnost najmanje 30 minuta dnevno
  • održavanje tjelesne težine u poželjnim vrijednostima
  • prestanak pušenja
  • redovite kontrole u svrhu ranog otkrivanja mogućih komplikacija.

Te mjere ujedno su i preporuka za liječenje oboljelih, ali su i važna stavka u prevenciji razvoja šećerne bolesti tipa 2.

Što donosi redovito mjerenje razine šećera?

Šećer se najčešće mjeri na redovnim kontrolama kod liječnika ili u sklopu sistematskih pregleda. Oni koji sumnjaju na tu bolest ili imaju najmanje jedan simptom koji povezujemo uz ovu bolest moraju se što prije javiti svom liječniku.

Normalna razina šećera (glukoze) u krvi zdravih osoba natašte iznosi od 3,9 do 6 mmol/L. Budući da se razine šećera u krvi mijenjaju tijekom dana, dva sata nakon jela ona može porasti na čak 7,8 mmol/L. Osobama sa šećernom bolešću vrijednosti glukoze u krvi mogu porasti znatno više, a preporučene ciljne vrijednosti dogovorit će sa svojim liječnikom, ovisno o vrsti liječenja, dobi i drugim čimbenicima.

Oni koji već imaju dijagnosticiran šećer mjerenju glukometrom pristupaju do nekoliko puta dnevno. Upravo za njih je kontrola najvažnija i zbog njih je tvrtka Medilab One razvila podršku koju pruža već godinama.

Koliko znači imati točan glukometar?

Tvrtka Medilab One zastupa proizvođača uređaja poznatog po točnim mjerenjima – glukometra Contour NEXT. Osim točnosti, ovaj glukometar ima svjetlo koje bojom označava je li vrijednost mjerenja unutar (zeleno), iznad (žuto) ili ispod ciljne vrijednosti (crveno). Takve jednostavne oznake omogućuju oboljelom da prati razinu šećera, ali i ujedno ima točan uvid u to što se događa nakon konzumacije određene namirnice ili nakon određene tjelesne aktivnosti. Na taj način oboljela osoba brže i lakše stječe prehrambene navike koje će razinu šećera držati pod kontrolom.

Mr. sc. Martiana Džepina, direktorica tvrtke Medilab One, je istaknula:

Korisnici naših proizvoda poznaju i cijene napredne i inovativne tehnologije koje donosimo u Hrvatsku, što pokazuje činjenica da smo već 30 godina tržišni lider u području sustava za mjerenje glukoze u krvi. Svjesni da briga o zdravlju zahtijeva mjeru i uravnoteženost koje ponekad nije jednostavno postići, naše je nastojanje podržati ih i u tome koliko je u našoj mogućnosti. Stoga smo povodom prvog Hrvatskog dana šećerne bolesti odlučili omogućiti svim osobama sa šećernom bolešću da se proaktivno osvrnu na svoje zdravlje, postignu što bolju regulaciju bolesti i dalje pozitivno gledaju u budućnost.

Besplatno savjetovanje

Ova tvrtka pruža oboljelima ili onima koji sumnjaju na bolest i moralnu podršku te aktivno radi na pružanju svih informacija. U sklopu redovitih aktivnosti održava i besplatnu telefonsku liniju Glukofon (0800 600 900), na kojoj se osobe sa šećernom bolešću mogu savjetovati s dežurnim liječnikom dijabetologom ili medicinskom sestrom edukatorom za dijabetes.

Kako si oboljeli mogu pomoći?

Osim prilagodbom životnih navika, uzimanjem terapije i savjetovanjem sa stručnjacima, oboljeli si mogu pomoći na razne načine. Iako ga nije moguće izliječiti, dijabetes se može uspješno držati pod kontrolom. Uravnotežena prehrana podrazumijeva i neprerađenu prirodnu hranu koja sadrži tvari za regulaciju glukoze u krvi ili hranu koja ima nizak glikemijski indeks i ne uzrokuje nagli porast šećera.

Namirnice poput bijelog brašna i bijelog šećera imaju visok glikemijski indeks i brzo dovode organizam u nepoželjno stanje hiperglikemije. Uvijek treba birati namirnice bogate vlaknima, proteinima i zdravim masnoćama. Posebno treba biti oprezan pri konzumaciji ugljikohidrata, na primjer bijele riže i tjestenine. Zaslađeni sokovi također ne bi trebali biti u jelovniku osoba sa šećernom bolesti, a poželjno je unositi jogurte s puno bjelančevina. Sve vrste sjemenki također će učiniti mnogo dobra organizmu, a uz njih je važno unositi i jaja, svježi sir i sve vrste zelenog povrća. Iako na tržištu postoje brojne zamjene za šećer, najpouzdaniji zaslađivači su stevija i eritritol, koji ne podižu šećer i ne sadrže kalorije.

Također, nikako se ne smije zanemariti tjelovježba. Osim što će organizam biti snažniji i otporniji, tjelovježba dokazano regulira razinu šećera u krvi, a svakodnevna rekreacija pomaže u nošenju s ovom bolesti.

Nova StudioSadržaj napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Medilab One po najvišim profesionalnim standardima.
Članak objavljen:

Saznajte više o dijabetesu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.75 / 5   4

Foto: Medilab One

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu