Šest okusa u ayurvedi za savršeno zdravlje
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja
U ayurvedskoj tradiciji okusi (rasa) su jako važni jer predstavljaju snažne terapeutske alate koji doslovno utječu na svaki aspekt našeg bića.
Svaki pojedinačni okus ima određenu ulogu u održavanju ravnoteže u tijelu, umu i svijesti.
Kombiniraju se na bezbroj načina kako bi stvorili raskošnu paletu okusa s kojima se susrećemo tijekom svog života. Odabirom prave hrane ili ljekovitog bilja možemo uravnotežiti svoje tjelesne doše (vata, pitta, kapha), liječiti razna stanja i bolesti te ih prevencijom, spriječiti.
U ayurvedskoj prehrani, šest okusa se također usklađuju prema godišnjim dobima i prijelaznim sezonskim promjena kako bi donijeli našem organizmu najviše dobrobiti.
Jedno od temeljnih učenja ayurvede je da se sve u svemiru sastoji od pet elemenata – zemlje, vode, vatre, zraka i etera (svemir). Tako ni okusi (rase) nisu različiti jer svakim pojedinačno dominiraju po dva elementa. S obzirom da igraju vitalnu ulogu u našoj fiziologiji, zdravlju i cjelokupnoj dobrobiti, korisno je da se upoznamo sa njima.
1. Slatko (Madhura)
Element: zemlja i voda
Kvalitete: teško, masno, vlažno i hladno.
Slatki okus prirodno povećava količinu, vlagu i težinu u tijelu.
Iz tog razloga, ovaj okus je važan za izgradnju sedam vitalnih tjelesnih tkiva; krvi, plazme, masti, mišića, kostiju, srži i reproduktivnih tekućina. Smatra se okusom energije i tonikom jer nas njeguje.
Osim što jača tkiva u tijelu, potiče cirkulaciju, snaži srce i smiruje živce. Slatki okus također poboljšava naša osjetila, proljepšava ten, podržava zdravu kožu i kosu i daje dobar glas.
Slatka hrana daje umu osjećaj ljubavi, suosjećanja i zadovoljstva.
Ukoliko pretjerujemo sa slatkim okusom, on može dovesti do letargije, usporenosti i pretilosti. Neravnoteža može izazvati kašalj, prehladu, zagušenja, edeme, tumore ili dijabetes.
U slatke, zdrave namirnice, osim prirodnog šećera, spadaju bademi, laneno sjeme, slatko voće, žitarice (zob, riža, pšenica, ječam), grah, leća, korijensko povrće (mrkva, cikla i slatki krumpir), med, mlijeko i mliječni proizvodi.
2. Kiselo (Amla)
Elementi: zemlja i vatra.
Kvalitete: lagano, masno (vlažno) i vruće.
Kiseli okus:
- poboljšava probavu,
- potiče protok sline i lučenje kiseline u želucu,
- smanjuje plinove,
- povećava cirkulaciju,
- jača srce,
- ublažava žeđ
- čisti sva tkiva i pomaže pri apsorpciji minerala,
- podržava kiselost,
- izoštrava osjetila
- energizira tijelo.
Kisela hrana pruža umu osjećaj stimulacije i bistrine.
Ako jedemo previše kisele hrane, ona može dovesti do hiperaktivnosti, prekomjerne žeđi, žgaravice, čira, infekcija i kožnih stanja poput dermatitisa, akni, ekcema i psorijaze.
Zdrava kisela hrana uključuje jogurt, sir, kiselo vrhnje, agrume i kiselo voće, ocat, fermentiranu hranu, tempeh, sojin umak.
3. Slano (Lavana)
Elementi: voda i vatra.
Kvalitete: teško, masno (vlažno) i vruće.
Slani okus:
- potiče stabilnost i uzemljenje,
- poboljšava druge okuse,
- temelj je za nervni sustav,
- smiruje živce,
- pomaže tijelu da zadrži vodu,
- podmazuje tkiva,
- poboljšava probavu,
- održava ravnotežu elektrolita,
- pojačava apsorpciju i uklanjanje tjelesnih otpada iz tijela,
- poboljšava sjaj kože i
- potiče zdrav rast u tijelu.
Slana hrana pruža umu osjećaj samopouzdanja i živosti.
Previše slane hrane može uzrokovati stanja poput hipertenzije, zadržavanja vode, edema, čireva, bubrežnih kamenaca, ćelavosti i izboranosti kože. Prekomjerna upotreba slanog utječe na emocije izazivajući pohlepu i želju za jačim okusima.
Zdrava slana hrana, osim soli, uključuje orašaste plodove i hranu koja dolazi iz mora kao što su morske alge.
4. Ljuto (Katu)
Elementi: vatra i zrak.
Kvalitete: lagano, vruće i suho.
Ljuti okus
- svojom kvalitetom topline zagrijava cijeli organizam,
- poboljšava cirkulaciju i potiče metabolizam,
- pomaže u probavi i apsorpciji,
- otpušta plinove,
- smanjuje zagušenje,
- čisti sinuse,
- pospješuje znojenje i detoksikaciju
- ubija mikrobe i parazite.
Ljuta hrana pruža umu osjećaj jasnoće, otvorenosti i odvažnosti.
Previše oštre hrane može dovesti do tjelesnog i psihičkog pregrijavanja.
Izaziva “vruće” emocije poput strasti, ljutnje, iritacije i bijesa. Prekomjerna upotreba također može povećati drhtavicu, peckanje, seksualnu iscrpljenost i nesanicu.
Zdrava ljuta hrana uključuje začine poput čili papričice, gorušice, đumbira, kajenske paprike, kardamoma, klinčića, rotkvice, luka i češnjaka.
5. Trpko (Kashaya)
Elementi: zrak i zemlja.
Kvalitete: suho, hladno i teško.
Trpki okus se obično manifestira kao suh i stezajući osjećaj u ustima.
- podupire tijelo i tkiva da apsorbiraju vodu,
- zateže,
- isušuje i učvršćuje tkiva pa na taj način pomaže u zaustavljanju krvarenja,
- pomaže u zacjeljivanju zglobova, rana, oteklina i čireva.
Trpka hrana mentalno pročišćava i snaži um.
Previše trpke hrane može dovesti do konstipacije, usporene cirkulacije, bolova u srcu, suhoće usta, slabog glasa, niske vitalnosti i preranog starenja.
Zdrava trpka hrana uključuje mahunarke, mažuran, brokulu, cvjetaču, artičoke, šparoge, repu, crvene maline, brusnice, šipak, kruške i nešto suhog voća. Žitarice poput raži, heljde i kvinoje također imaju trpki okus.
6. Gorko (Tikta)
Elementi: zrak i eter.
Kvalitete: lagano, hladno i suho.
Gorak okus je snažno sredstvo za detoksikaciju. Smatra se najhladnijim i najlakšim od svih okusa.
- Isušuje višak tekućine u tijelu i pomaže u smanjenju težine,
- ima antibiotske, protuupalne, anti-parazitske i antiseptičke kvalitete
- pročišćava krv i jetru,
- smanjuje osipe na koži, peckanje, vrućicu i mučninu.
Gorka hrana pročišćava um i oslobađa emocije od gorčine i ljutnje.
Previše gorke hrane može izazvati iscrpljenost tjelesnih tkiva, suhoću u ustima, vrtoglavicu, tjeskobu i strah.
Zdrava gorka hrana uključuje zeleno lisnato povrće, tikvicu i patlidžan, korijen kurkume, piskavicu, bosiljak, korijen maslačka, cikoriju, kavu, čajeve, grejp, masline i maslinovo ulje.
Ayurveda preporučuje uključivanje svih šest okusa u našu svakodnevnu prehranu, uz prilagodbu individualnoj tjelesnoj konstituciji (vata, pittta,kapha) kako bi nam pomogli u održavanju ravnoteže, savršenog zdravlja i cjelokupnog zadovoljstva.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja