Šest okusa u ayurvedi za savršeno zdravlje

Šest okusa ayurvede

U ayurvedskoj tradiciji okusi (rasa) su jako važni jer predstavljaju snažne terapeutske alate koji doslovno utječu na svaki aspekt našeg bića.

Svaki pojedinačni okus ima određenu ulogu u održavanju ravnoteže u tijelu, umu i svijesti.

Kombiniraju se na bezbroj načina kako bi stvorili raskošnu paletu okusa s kojima se susrećemo tijekom svog života. Odabirom prave hrane ili ljekovitog bilja možemo uravnotežiti svoje tjelesne doše (vata, pitta, kapha), liječiti razna stanja i bolesti te ih prevencijom, spriječiti.

U ayurvedskoj prehrani, šest okusa se također usklađuju prema godišnjim dobima i prijelaznim sezonskim promjena kako bi donijeli našem organizmu najviše dobrobiti. 

Jedno od temeljnih učenja ayurvede je da se sve u svemiru sastoji od pet elemenata – zemlje, vode, vatre, zraka i etera (svemir). Tako ni okusi (rase) nisu različiti jer svakim pojedinačno dominiraju po dva elementa. S obzirom da igraju vitalnu ulogu u našoj fiziologiji, zdravlju i cjelokupnoj dobrobiti, korisno je da se upoznamo sa njima.

1. Slatko (Madhura)

Element: zemlja i voda
Kvalitete: teško, masno, vlažno i hladno.

Slatki okus prirodno povećava količinu, vlagu i težinu u tijelu.

Iz tog razloga, ovaj okus je važan za izgradnju sedam vitalnih tjelesnih tkiva; krvi, plazme, masti, mišića, kostiju, srži i reproduktivnih tekućina. Smatra se okusom energije i tonikom jer nas njeguje.

Osim što jača tkiva u tijelu, potiče cirkulaciju, snaži srce i smiruje živce. Slatki okus također poboljšava naša osjetila, proljepšava ten, podržava zdravu kožu i kosu i daje dobar glas.

Slatka hrana daje umu osjećaj ljubavi, suosjećanja i zadovoljstva.

Ukoliko pretjerujemo sa slatkim okusom, on može dovesti do letargije, usporenosti i pretilosti. Neravnoteža može izazvati kašalj, prehladu, zagušenja, edeme, tumore ili dijabetes.

U slatke, zdrave namirnice, osim prirodnog šećera, spadaju bademi, laneno sjeme, slatko voće, žitarice (zob, riža, pšenica, ječam), grah, leća, korijensko povrće (mrkva, cikla i slatki krumpir), med, mlijeko i mliječni proizvodi.

Bademi
Foto: Unsplash

2. Kiselo (Amla)

Elementi: zemlja i vatra.
Kvalitete: lagano, masno (vlažno) i vruće.

Kiseli okus:

  • poboljšava probavu,
  • potiče protok sline i lučenje kiseline u želucu,
  • smanjuje plinove,
  • povećava cirkulaciju,
  • jača srce,
  • ublažava žeđ
  • čisti sva tkiva i pomaže pri apsorpciji minerala,
  • podržava kiselost,
  • izoštrava osjetila
  • energizira tijelo.

Kisela hrana pruža umu osjećaj stimulacije i bistrine.

Ako jedemo previše kisele hrane, ona može dovesti do hiperaktivnosti, prekomjerne žeđi, žgaravice, čira, infekcija i kožnih stanja poput dermatitisa, akni, ekcema i psorijaze.

Zdrava kisela hrana uključuje jogurt, sir, kiselo vrhnje, agrume i kiselo voće, ocat, fermentiranu hranu, tempeh, sojin umak.

Citrusno voće
Foto: Unsplash

3. Slano (Lavana)

Elementi: voda i vatra.
Kvalitete: teško, masno (vlažno) i vruće.

Slani okus:

  • potiče stabilnost i uzemljenje,
  • poboljšava druge okuse,
  • temelj je za nervni sustav,
  • smiruje živce,
  • pomaže tijelu da zadrži vodu,
  • podmazuje tkiva,
  • poboljšava probavu,
  • održava ravnotežu elektrolita,
  • pojačava apsorpciju i uklanjanje tjelesnih otpada iz tijela,
  • poboljšava sjaj kože i
  • potiče zdrav rast u tijelu.

Slana hrana pruža umu osjećaj samopouzdanja i živosti.

Previše slane hrane može uzrokovati stanja poput hipertenzije, zadržavanja vode, edema, čireva,  bubrežnih kamenaca, ćelavosti i izboranosti kože. Prekomjerna upotreba slanog utječe na emocije izazivajući pohlepu i želju za jačim okusima.

Zdrava slana hrana, osim soli, uključuje orašaste plodove i hranu koja dolazi iz mora kao što su  morske alge.

4. Ljuto (Katu)

Elementi: vatra i zrak.
Kvalitete: lagano, vruće i suho.

Ljuti okus

  • svojom kvalitetom topline zagrijava cijeli organizam,
  • poboljšava cirkulaciju i potiče metabolizam,
  • pomaže u probavi i apsorpciji,
  • otpušta plinove,
  • smanjuje zagušenje,
  • čisti sinuse,
  • pospješuje znojenje i detoksikaciju
  • ubija mikrobe i parazite.

Ljuta hrana pruža umu osjećaj jasnoće, otvorenosti i odvažnosti.

Previše oštre hrane može dovesti do tjelesnog i psihičkog pregrijavanja.

Izaziva “vruće” emocije poput strasti, ljutnje, iritacije i bijesa. Prekomjerna upotreba također može povećati drhtavicu, peckanje, seksualnu iscrpljenost i nesanicu.

Zdrava ljuta hrana uključuje začine poput čili papričice, gorušice, đumbira, kajenske paprike, kardamoma, klinčića, rotkvice, luka i češnjaka.

Chili papričica
Foto: Unsplash

5. Trpko (Kashaya)

Elementi: zrak i zemlja.
Kvalitete: suho, hladno i teško.

Trpki okus se obično manifestira kao suh i stezajući osjećaj u ustima.

  • podupire tijelo i tkiva da apsorbiraju vodu,
  • zateže,
  • isušuje i učvršćuje tkiva pa na taj način pomaže u zaustavljanju krvarenja,
  • pomaže u zacjeljivanju zglobova, rana, oteklina i čireva.

Trpka hrana mentalno pročišćava i snaži um.

Previše trpke hrane može dovesti do konstipacije, usporene cirkulacije, bolova u srcu, suhoće usta, slabog glasa, niske vitalnosti i preranog starenja.

Zdrava trpka hrana uključuje mahunarke, mažuran, brokulu, cvjetaču, artičoke, šparoge, repu, crvene maline, brusnice, šipak, kruške i nešto suhog voća. Žitarice poput raži, heljde i kvinoje također imaju trpki okus.

Šparoge
Foto: Unsplash

6. Gorko (Tikta)

Elementi: zrak i eter.
Kvalitete: lagano, hladno i suho.

Gorak okus je snažno sredstvo za detoksikaciju. Smatra se najhladnijim i najlakšim od svih okusa.

  • Isušuje višak tekućine u tijelu i pomaže u smanjenju težine,
  • ima antibiotske, protuupalne, anti-parazitske i antiseptičke kvalitete
  • pročišćava krv i jetru,
  • smanjuje osipe na koži, peckanje, vrućicu i mučninu. 

Gorka hrana pročišćava um i oslobađa emocije od gorčine i ljutnje.

Previše gorke hrane može izazvati iscrpljenost tjelesnih tkiva, suhoću u ustima, vrtoglavicu, tjeskobu i strah.

Zdrava gorka hrana uključuje zeleno lisnato povrće, tikvicu i patlidžan, korijen kurkume, piskavicu, bosiljak, korijen maslačka, cikoriju, kavu, čajeve, grejp, masline i maslinovo ulje.

Bosiljak
Foto: Unsplash

Ayurveda preporučuje uključivanje svih šest okusa u našu svakodnevnu prehranu, uz prilagodbu individualnoj tjelesnoj konstituciji (vata, pittta,kapha) kako bi nam pomogli u održavanju ravnoteže, savršenog zdravlja i cjelokupnog zadovoljstva.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu