Škole bez nasilja: UNICEF-ov program prevencije nasilja

Lipikar škola atopije

Istraživanja pokazuju da djeca koja su u školi izložena nasilju trpe posljedice poput slabog školskog uspjeha, niskog samopoštovanja, psihosomatskih simptoma, depresivnih tendencija i u ekstremnim slučajevima, imaju sklonost agresiji ili samoubojstvu.

Djeca koja se ponašaju nasilno u još su većem razvojnom riziku od one koja trpe nasilje. Primjerice, za dječake koji u školi maltretiraju drugu djecu tri je puta veća vjerojatnost da će počiniti kazneno djelo prije nego što navrše 24 godine.

Zadnje domaće istraživanje, koje je 2014. objavio Centar za mirovne studije, a provedeno je na uzorku od 700 učenika, pokazalo je da je 79% posto učenika i činilo, ali i trpjelo nasilje svojih vršnjaka. O ozbiljnosti problema vršnjačkog nasilja svjedoče globalni UNICEF-ovi podaci, prema kojima je između deset i 27 posto djece izloženo vršnjačkom nasilju, koje je prisutno u svim dijelovima svijeta.

U 185 hrvatskih škola u kojima je proveden, UNICEF-ov je program smanjio stopu vršnjačkog zlostavljanja za 50 posto. U programu je sudjelovalo 140 tisuća učenika i više od 15 tisuća učitelja. U potpunosti su ga osmislili hrvatski stručnjaci, a postao je uspješan izvozni proizvod te se sada provodi u školama u Srbiji, Crnoj Gori, Bugarskoj, Kazahstanu i Sloveniji.

Nasilje

„Sva istraživanja pokazuju da nasilje raste tamo gdje nema sustavnog rada na prevenciji, a smanjuje se tamo gdje su poduzeti stručno utemeljeni i trajni napori. Mi imamo kvalitetno rješenje – UNICEF-ov preventivni program u deset je godina provedbe prepolovio nasilje među djecom u školama koje su u njemu sudjelovale.

Spremni smo pružiti podršku novoj Vladi i obrazovnom sustavu u rješavanju ovog velikog izazova i osigurati da sve škole budu sigurno i poticajno mjesto za djecu”, poručila je predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Valentina Otmačić.

Više informacija o programu „Škole bez nasilja”

Djeca koriste internet više nego ikad čime su izloženiji cyber nasilju

Da djeca danas o Internetu znaju više od njih priznaje svaki treći roditelj. Digitalna generacija je toliko uznapredovala da je potpuno promijenila način komunikacije, osobito verbalnog nasilja kojem je na Internetu svakodnevno izložena čak polovina djece koja se njime koristi. Istraživanje koje je proveo osječki centar za nestalu i zlostavljanu djecu pokazuje da je većini djece Internet dostupan u svako doba dana.

Članak objavljen:

Saznajte više o depresiji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu