Recept: Napravite integralne dinja tortice
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
![integralne-dinja-tortice](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2015/06/integralne-dinja-tortice-4.jpg?x38585)
Kako u jednoj rečenici opisati ovaj izuzetan desert? Teško…. ali pokušati ću. Savršen spoj integralnog prhkog tijesta, kreme od dinje i kiselkaste note ribizla.
Dinja je po mom skromnom mišljenju zapostavljena pri izradi slastica, a kao njena velika ljubiteljica ovaj recept posvetila sam upravo njoj – dinji.
Integralno prhko tijesto (bez jaja)
Potrebni sastojci:
(od navedenih sastojaka dobiti ćete 6 manjih tortica promjera 12 cm ili jednu veću promjera 26 cm)
- 150 g integralnog brašna
- 80 g smeđeg šećera (koristila sam tamni muscovado)
- 150 g maslaca (sobne temperature)
- 150 g zobenih mekinja
- 1 kavska žličica sode bikarbone
- Prstohvat soli
- 3 jušne žlice hladne vode
Priprema tijesta:
- U posudi pjenasto izmiksajte šećer i maslac, a zatim dodajte ostale sastojke, te ih dobro rukom izmješajte u kompaktnu smjesu. Ukoliko vam se smjesa učini pretvrdom slobodno dodajte još malo vode.
- Omotajte tijesto prozirnom prijanjajućom folijom i odložite u hladnjak na 30 minuta.
![integralne dinja tortice 1](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2015/06/integralne-dinja-tortice-1-1.jpg?x38585)
Umjesto zobenih mekinja možete koristiti i zobene pahuljice, no mekinje su puno sitnije i samim time podatnije za izradu ovakvog tipa tijesta. Koristite li zobene pahuljice preporučam da ih prethodno usitnite u električnoj sjeckalici.
Dok se tijesto odmara u hladnjaku, pripremite baznu kremu.
Bazna krema
Potrebni sastojci:
- 4 žumanjka
- 3 dl mlijeka
- 1,5 dl vrhnja za šlag (slatkog vrhnja, nikako ne biljno!)
- 1 vrećica vanilin šećera
- 1 jušna žlica škrobnog brašna (Gustin) vrhom puna
- 1 vrećica (10g) želatine ili 1 jušna žlica agar-agara
Priprema bazne kreme:
- Pripremite želatinu prema uputi na vrećici.
- Pomiješajte žumanjke i vanilin šećer.
- U dobivenu smjesu dodajte hladno mlijeko, vrhnje za šlag i na kraju dobro umiješajte škrobno brašno te sve zajedno stavite kuhati na jako laganu vatru dok se krema ne zgusne (preporučam posudu s debelim dnom). Stalno miješajte.
- Gotovu kremu odmah maknite s vatre, umiješajte pripremljenu želatinu (ili agar-agar) i pokrijte prozirnom prijanjajućom folijom kako se prilikom hlađenja na kremi ne bi napravila korica.
Kremu možete kuhati i na pari, no postupak će potrajati nešto duže od ovog koji sam navela.
Dok se krema hladi pripremite pire od dinje.
Pire od dinje
- Za pripremu pirea potrebno vam je 300-350 g očišćene dinje.
- U električnu sjeckalicu ubacite kockice dinje i miksajte dok ne dobijete finu glatku kremu.
Osim bazne kreme i pirea od dinje, potrebno vam je još 2-3 jušne žlice svijetlog blagog meda.
![integralne dinja tortice 3](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2015/06/integralne-dinja-tortice-3-1.jpg?x38585)
Postupak pripreme:
Ispecite prhko tijesto
U ovom receptu koristila sam silikonske kalupe za tortice (tartlet) promjera 12 cm koje nije potrebno namastiti prije korištenja, no ukoliko koristite metalni kalup svakako bi ga prethodno trebalo namastiti i malo pobrašniti.
- Napunite kalupe tijestom, dobro utisnite i pecite. Ukoliko koristite male kalupe, pecite tortice 12 min na 160 stupnjeva, a koristite li veliki kalup pecite cca 20-25 minuta na istoj temperaturi.
- Ohladite tijesto malo u kalupu, istresite ga van, ohladite do kraja.
![integralne-dinja-tortice-biskvit](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2015/06/integralne-dinja-tortice-biskvit-1.jpg?x38585)
Dovršite kremu.
- U mlaku baznu kremu umiješajte 2-3 jušne žlice meda i pire od dinje. Ostavite 1 jušnu žlicu čistog pirea za ukrašavanje.
- Izlijte kremu u udubinu tortica i pustite da se sve dobro ohladi.
- Ukrasite svježim voćem (ribizl se ovog puta pokazao kao odličan izbor) i pokapajte preostalim pireom.
![integralne-dinja-tortice](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2015/06/integralne-dinja-tortice.jpg?x38585)
SAVJET: Tijesto možete ispeći i dan-dva ranije i držati ga u hladnjaku, jer što duže stoji to je ukusnije.