Pohane banane – recepti

pohane banane

Pohane banane su zanimljivi desert koji se najčešće servira u azijskoj kuhinji. Možete ih jednostavno pripremiti kod kuće u manje od pola sata.

Pohane banane možete rezati vodoravno ili na manje ploškice, kako god preferirate. U nastavku se nalaze različiti recepti za pripremu ovog finog deserta.

U južnoj i centralnoj Americi te Africi postoji slično jelo, a radi se o prženim ili pohanim platanama. Ovo jelo se najčešće servira sa slanim prilozima.

Banane na tavi

Banane možete pripremiti na tavi bez tijesta za pohanje. Ove pohane banane s medom možete servirati same, uz palačinke, sladoled ili kolače.

Sastojci

  • 2 zrele banane,
  • 1 jušna žlica kokosovog ulja ili maslaca,
  • 2 jušne žlice meda,
  • ½ čajne žlice cimeta,
  • ⅛ čajne žlice soli.

Priprema

  1. Ogulite banane i izrežite ih na ploške debljine oko 12 mm.
  2. Stavite tavu na srednje jaku vatru i na njoj otopite ulje, med, cimet i sol. Pomiješajte da se sve spoji.
  3. Dodajte ploške banane i pržite ih 2 – 3 minute sa svake strane, dok ne postanu zlatne boje. Ako počnu zagarati smanjite vatru.

banane na tavi

Pohane banane s čokoladom

Banane možete i pohati, a ako pripremite i umak od čokolade imat ćete fini desert.

Sastojci

  • 4 zrele banane,
  • 2 jaja,
  • 1 jušna žlica šećera,
  • prstohvat soli,
  • 100 g brašna,
  • 5 dl bijelog vina,
  • ulje za prženje.

Sastojci za čokoladni preljev

  • 70 g tamne čokolade,
  • 40 g kokosovog ulja.

Priprema

  1. Ogulite banane i vodoravno ih izrežite na ploške. Ako su banane velike ploške možete prepoloviti.
  2. Umutite jaja sa šećerom, soli i brašnom. Postupno dodajte vino kako biste dobili gusto tijesto.
  3. Uvaljajte banane u smjesu za pohanje i pržite ih u ulju dok ne poprime zlatnu boju sa svake strane. Kada su gotove stavite ih na kuhinjski papir kako bi se upio višak ulja.
  4. Za to vrijeme otopite čokoladu s kokosovim uljem i prelijte umak preko banana pa servirajte.

* Možete pripremiti i pohane banane s Nutellom. Kada su banane gotove umjesto prelijeva od čokolade namažite ih Nutellom.

Pohane banane s kokosom

Za potrebe ovog recepta možete koristiti i kokosove mrvice kako biste dodali poseban okus.

Sastojci

  • 6 do 8 zrelih banana,
  • 105 g rižinog brašna,
  • 30 g tapioka brašna,
  • ½ čajne žlice sode bikarbone,
  • 2 jušne žlice šećera,
  • 1 čajna žlica soli,
  • 50 g kokosovih mrvica,
  • 230 ml vode,
  • ulje za prženje.

Priprema

  1. Ogulite i vodoravno izrežite banane na 4 ploške.
  2. U zdjeli pomiješajte rižino brašno, tapioka brašno, sodu bikarbonu, šećer, sol i kokosove mrvice.
  3. Suhoj smjesi postupno dodajte vodu dok se smjesa ne zgusne.
  4. Uvaljajte banane u smjesu za pohanje i pohajte ih u ulju dok ne poprime zlatnu boju sa svake strane. Kada su gotove stavite ih na kuhinjski papir kako bi se upio višak ulja. Pustite da se banane malo ohlade pa servirajte.

pohane banane

Pohane banane na kineski način

Tradicionalno se za pripremu pohanih banana koriste male azijske banane, ali za ovaj recept možete koristiti i obične banane. Tijesto pohane banane na kineski način nešto je laganije teksture.

Sastojci

  • 4 do 5 zrelih banana,
  • 65 g brašna,
  • 55 g brašna kukuruznog škroba,
  • 2 jušne žlice mlijeka,
  • 1 jušna žlica maslaca (otopljenog),
  • 1 jušna žlica šećera,
  • 110 ml vode.

Priprema

  1. Izrežite banane na deblje ploške.
  2. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, mlijeko, maslac, šećer i vodu. Trebali biste dobiti smjesu slične konzistencije kao onu za palačinke.
  3. Uvaljajte banane u smjesu za pohanje i pohajte ih u ulju dok ne poprime zlatnu boju sa svake strane. Kada su gotove stavite ih na kuhinjski papir kako bi se višak masti upio. Pustite da se banane malo ohlade pa servirajte.
Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu