Lagana večera poslije vježbanja – obrok koji hrani mišiće i pomaže nam zaspati

Vindon 1

Mnogi za vježbanje imaju vremena tek u večernjim satima, odnosno poslije posla. Kako se poslije treninga oteti želji da ispraznimo hladnjak i izaberemo zdravi obrok koji će nam pomoći brže doći do rezultata i usto nam pomoći zaspati otkriva nutricionistica Zrinka Babić.

Večera kao zadnji obrok u danu treba biti izbalansirana kako bismo spriječili kasnije napadaje gladi i noćne odlaske u frižider. Stoga ona treba sadržavati proteine, vitamine, minerale, vlakna. S druge strane, želimo večeru koja se brzo i jednostavno priprema jer se navečer želimo i odmoriti od posla. Ako navečer treniramo, tada želimo i nahraniti svoje mišiće i organizam.

Donosimo prijedlog večere, uz naputke naše nutricionistice, koji u sebi sadrži kompletne proteine, odnosno sve esencijalne aminokiseline.

Proteini, poput onih u puretini Vindon, pomažu u očuvanju i rastu mišića te su neophodni nakon treninga, posebice težinskog treninga.

Vindon 2

Proso s povrćem i kurkumom uz pureće medaljone

Sastojci za jednu osobu:

  • 150 g medaljona od filea prsa Vindon
  • 50 g prosa
  • pola luka
  • pola tikvice
  • pola crvene paprike
  • otprilike 5 g maslinova ulja
  • šalica rikole/matovilca/zelene salate/radiča
  • otprilike 10 komada maslina
  • papar
  • aceto balsamico
  • sol
  • kurkuma.

Priprema

  1. Ispecite pureće medaljone na malo maslinova ulja. Mi smo koristili pureće medaljone Vindon koji su već marinirani, odnosno posoljeni i začinjeni. Zato ih ne treba dodatno soliti, potrebno je tek nešto maslinovog ulja.
  2. Proso isperite, stavite ga u vrelu vodu i pustite da se kuha oko 10 minuta. Omjer vode i prosa treba biti 2:1.
  3. Na tavici na kojoj ste ispekli medaljone dinstajte luk, tikvicu i crvenu papriku do pet minuta.
  4. Operite radič i sitnu miješanu salatu, dodajte masline bez koštica ili narežite one s košticama, stavite ih u zdjelu, dodajte kap – dvije maslinova ulja i začinite jednom čajnom žličicom aceta balsamica.
  5. U proso dodajte sol i kurkumu, pa ga pomiješajte s povrćem.
  6. Meso poslužite uz proso s povrćem.  
Nutritivna vrijednost:
  • 480 kcal
  • 34,5 g proteina
  • 38 g ugljikohidrata
  • 18 g masti
  • oko 15 g vlakana.

Količina se može prilagoditi s obzirom na ciljeve. Na primjer, osoba koja je u kalorijskom deficitu može dodati otprilike 30 g prosa i pet maslina ili izostaviti masline, dodati manje ulja.

Što ovo jelo čini idealnom večerom poslije treninga?

Nutricionistica Zrinka Babić objasnila nam je zašto baš te namirnice preporučuje u zdravom večernjem obroku koji će nam pomoći da brže dođemo do rezultata, ali i utonuti u san.

Puretina je izvor kvalitetnih i lako probavljivih proteina. Proteini su esencijalni i stoga ih moramo unositi u organizam, a posebice su važni nakon (težinskog) treninga kako bismo nahranili mišiće. Puretina sadrži i vitamine B skupine te selen, a izvor je i aminokiseline triptofan, koja prirodno regulira hormone za raspoloženje i omogućava bolji san. Zato je puretina idealan izbor namirnice u večernjem obroku.

Proso prvenstveno služi kao izvor ugljikohidrata i vlakana, ali sadrži i kalcij, natrij, fosfor, magnezij, željezo, kalij i druge minerale. Lako je probavljiv i pogodan za osobe koje ne podnose gluten. Proso je veoma zahvalna namirnica koja se brzo i lako priprema, a osim u večeri, može se naći i u doručku, nutritivno bogatim kolačima i sličnom.
Vindon 3

Povrće služi kao izvor vlakana, vitamina i minerala. Zahvaljujući zelenom pigmentu klorofilu opskrbljuje naš organizam kisikom, a dobre bakterije u crijevima osnažuje. Niskokalorično je, sadrži otprilike 20 kcal na 100 g te se idealno uklapa u prehranu osoba koje su na redukciji. Paprika je bogata vitaminom C, važnim za proizvodnju kolagena. Osim toga, vitamin C je esencijalan i važno ga je unositi kroz prehranu svaki dan. Ako ste pušač, tada su vaše potrebe za vitaminom C veće. Luk je bogat flavonoidima poput kvercetina te vitaminom C. Znate li da se luk ubraja u prirodne antibiotike? Dobar je odabir za dijabetičare jer smanjuje glukozu u krvi. Tikvica obiluje vitaminima i mineralima te antioksidansima, djelujući protuupalno. Radič povoljno utječe na rad jetre. Općenito, gorko povrće i zeleno lisnato povrće povoljno djeluje na rad jetre.

Maslinovo ulje pogodno je za pečenje zbog visoke temperaturne točke dimljenja. Zahvaljujući polifenolima djeluje protuupalno. Povoljno djeluje na krvožilni i probavni sustav.

Papar i kurkuma djeluju sinergijski. Piperin iz crnog papra omogućuje kurkuminu iz kurkume bolju apsorpciju u organizmu. Tako zajednički imaju jači protuupalni i antioksidacijski učinak. Zato uvijek kurkumu kombinirajte s paprom, kako biste osnažili njezino djelovanje.

Osim što ovaj obrok služi kao večera, također može poslužiti i kao brzi i lagani ručak, koji će šećer u krvi održavati stabilnim.

Inspiraciju za druge recepte za lagani ručak ili večeru pronađite u Vindonovoj kuharici:

Nova StudioSadržaj napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Vindon po najvišim profesionalnim standardima.
Članak objavljen:

Saznajte više o ljekovitosti kurkume u sljedećim člancima:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Vindon

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu