Kolač s kivijem – recepti
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja
Kivi (koji je tehnički bobica) je iznimno nutritivno voće. Osim što je ukusan sam po sebi, možete ga koristiti kako bi napravili smoothie, salatu pa i kolač s kivijem. Zbog svoje jake boje može funkcionirati i kao dekoracija na vrhu kolača.
Kolač od kivija i banana
Ovaj kolač s kivijem bez mliječnih proizvoda jednostavan je za napraviti, a zasladit će vaš dan.
Sastojci
- 3 kivija,
- 1 banana,
- 180 g bijelog brašna,
- 125 g maslaca,
- 2 čajne žlice praška za pecivo,
- ½ čajne žlice sode bikarbone,
- ½ čajne žlice arome vanilije,
- ½ čajne žlice cimeta,
- 2 velika jaja,
- 150 g šećera u prahu.
Priprema
- Zagrijete pećnicu na 180°C.
- Ogulite i naribajte kivi, a oguljenu bananu zgnječite.
- Pomiješajte kivi i bananu i dodajte im cimet i aromu vanilije.
- U zasebnoj zdjeli umutite maslac i šećer dok ne postanu kremasta smjesa. Dodajte jaje jedno po jedno i dobro ga umutite u smjesu.
- U smjesu umiješajte voće.
- Prosijte brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu u zasebnu zdjelu.
- Postupno dodajte smjesu suhim sastojcima i dobro promiješajte sve.
- Stavite smjesu u kalup i pecite 45 – 50 minuta – dok ne naraste i postane čvrsta na dodir.
- Izrežite na ploške i servirajte!
Kolač od kivija bez pečenja
Ovaj sirovi cheescake s kivijem odličan je ako ne želite stajati uz pećnicu, ali i ako izbjegavate mliječne proizvode i jaja.
Sastojci za koru
- 150 g badema,
- 170 g datulja (bez koštica i natopljene par sati).
Sastojci za kremu
- 250 g indijskih oraščića (natopljenih preko noći),
- 180 ml punomasnog kokosovog mlijeka,
- 2 jušne žlice soka limete,
- 2 jušne žlice rižinog ili agavinog sirupa,
- 10 svježih listova mente,
- 1 kivi.
Sastojci za površinu
- 3 kivija,
- svježa menta.
Priprema
- U procesoru hrane izblendajte bademe dok nisu dobro samljeveni. Dodajte datulje i miksajte dok se ne oformi smjesa.
- Smjesu za podlogu ravnomjerno utisnite u kalup i stavite u zamrzivač.
- Napravite kremu na način da izblendate indijske oraščiće, kokosovo mlijeko, sok limete i rižin ili agavin sirup dok smjesa ne postane kremasta.
- ¾ kreme stavite na bazu i vratite u zamrzivač.
- Ostatak kreme ostavite u procesoru hrane i dodajte kivi i mentu. Izblendajte dok ne dobijete smjesu kremaste teksture i zelene boje. Rasporedite ravnomjernu smjesu po kolaču i vratite u zamrzivač na 2-3 sata.
- Kada izvadite iz frizera na vrh ravnomjerno nanesite ploške kivija i pospite listiće mente.
- Prije serviranja ostavite kolač na sobnoj temperaturi 20-30 minuta.
Kolač od kivija i jabuka
Ovaj jednostavni kolač od kivija i jabuka je niskokalorična i vrlo fina slastica.
Sastojci
- 2 velika jaja,
- 150 g brašna,
- 200 ml obranog mlijeka,
- 100 g zaslađivača po želji,
- 6 jabuka,
- 4 kivija,
- 1 jušna žlica praška za pecivo,
- 2 jušne žlice marmelade od jagoda.
Priprema
- Zagrijete pećnicu na 180°C.
- Ogulite 5 jabuka i kivije pa ih izrežite na sitnije komadiće. Zajedno ih izblendajte u procesoru za hranu.
- U velikoj zdjeli pomiješajte voće, jaja, zaslađivač i mlijeko.
- Dodajte prašak za pecivo i brašno postupno. Mutite smjesu 3-4 minute.
- Ravnomjerno prelijte smjesu u kalup. Zadnju jabuku izrežite na ploške i posložite po vrhu.
- Pecite 50 – 70 minuta.
- Kada se kolač ohladi stavite marmeladu na vrh.
- Ostavite u frižideru na par sati.
Kolač s kivijem i pudingom
Ovaj kolač s kivijem i keksom bez pečenja brz je za napraviti, a i finog okusa.
Sastojci
- 5 kivija,
- 1 pakiranje petit keksa,
- 2 pudinga od vanilije,
- 1 puding od čokolade.
Priprema
- Kekse poredajte u kalup.
- Umutite puding od vanilije i prelijte preko keksa.
- Ogulite i nasjeckajte kivi na kolutiće pa ih poredajte preko pudinga.
- Umutite puding od čokolade i prelijte preko svega.
- Stavite na kratko u hladnjak i prije serviranja dekorirajte po želji (kolutići kivija, mljeveni orasi itd).
Pita od kivija
Za kraj recept za finu pitu od kivija i limete.
Sastojci za koru
- 14 graham krekera,
- 8 jušnih žlica maslaca,
- 60 g macadamia oraha,
- 65 g šećera.
Sastojci za kremu
- 1 jušna žlica naribane kore od limete,
- 2 žumanjka,
- ½ šalice soka limete,
- 400 ml kondenziranog mlijeka.
Sastojci za glazuru
- 1 šalica slatkog tučenog vrhnja,
- 2 jušne žlice šećera,
- 5 kivija.
Priprema
- Zagrijete pećnicu na 180°C.
- Krekere i orahe izblendajte u procesoru hrane dok ne dobijete glatku smjesu.
- Smjesi dodajte maslac i šećer i ponovno miksajte da se svi sastojci dobro spoje.
- Smjesu rasporedite u posudi za pite i pecite 5 minuta (ili dok ne poprimi zlatnu boju).
- U procesoru hrane izblendajte koru i sok limete i jaja dok se sastojci ne izmiješaju.
- Smjesi dodajte mlijeko i ponovno miksajte dok ne postane glatka.
- Smjesu izlijte u gotovu koru u kalupu i pecite još 15 minuta.
- Kada se ohladi stavite u hladnjak na barem sat vremena.
- Vrhnje miksajte u zdjeli sa šećerom dok ne postane gusto.
- Kivije izrežite na kolutiće i rasporedite ih po površini pite.
- Vrhnjem prekrijte kivije, a ostatak kivija možete staviti na vrhnje.
Preokrenuti kolačići s kivijem
U nastavku se nalazi video recept za pripremu finih kolačića s kivijem.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Ne trebaju vam utezi!
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja
Članak objavljen: