Acai bobice – dobrobiti i recepti

Smoothie s acai bobicama

Acai [asaí] bobice su crvenoljubičaste boje, veličine zrna grožđa, a pune sitnih sjemenki poput šipka koje se ubiru s visokih stabala palmi koje rastu uz obalu Amazone.

Južnoamerički stanovnici tradicionalno koriste acai za liječenje problema probavnog sustava, posebno za rješavanje parazitskih infekcija. Tamo se često kombinira s korijenom manioke u ukusnom varivu.

U nastavku članka pročitajte o ljekovitosti acai bobica te pronađite recepte u koje ih možete uklopiti. 

Acai prah Foto: Photostock Secrets

Acai bobice – nutritivne vrijednosti

Okus acai bobica (lat. Euterpe oleraceaujedinjuje arome šumskog voća i čokolade, a kad mu se pripišu i dobrobiti koje nosi za ljudsko zdravlje, jasno je zašto je acai postao trend u kvalitetnoj prehrani.

U dućanima ga najčešće nalazimo kao sok, čaj ili prah jer ga je vrlo teško uvesti iz Amazone dovoljno brzo da ne izgubi svoju svježinu i zdrave sastojke.

U 100 grama acai bobica se nalazi:

 • 70 kalorija,
 • 5 grama masti,
 • 4 grama ugljikohidrata, od čega 2 grama šećera i 2 grama dijetalnih vlakana,
 • 15% od preporučene dnevne doze unosa vitamina A,
 • 2% od preporučene dnevne doze kalcija.

Osim ovih sastojaka, u acai bobicama se nalaze i minerali u tragovima poput cinka, kroma, bakra i mangana.

Tamnu lijepu boju acai bobicama daju antocijani, pigmenti koji djeluju i kao antioksidansi, ističu stručnjaci sa zdravstvenog portala Healthline.

Antioksidativni kapacitet različitih spojeva se opisuje mjerom koja se naziva apsorbativni kapacitet oksidativnih radikala.

Znanstveno istraživanje iz 2010. godine američkog ministarstva agronomije pokazuje da 100 grama acai bobica ima antioksidativni kapacitet od 15,405 dok ista količina borovnica ima kapacitet 4,669. 

Acai bobice – zdravstvene prednosti

Ovo voće sadrži visoke koncentracije sastojaka koji djeluju blagotvorno na ljudsko zdravlje.

Pročitajte više o ljekovitim svojstvima:

 • Antioksidansi – smatra se da acai bobice sadrže još više antioksidansa od borovnica, brusnica, jagoda i malina koje su inače poznate po visokoj količini ovog nutrijenta. Tamna boja bobica dolazi od antocijanina, antioksidansa koji dokazano snižava kolesterol, a time i šanse za razvoj koronarnih bolesti. Antioksidansi također uništavaju slobodne radikale i zaustavljaju rast malignih stanica što ih čini važnim sastojkom u prevenciji razvoja karcinoma. Acai bobice zbog visoke koncentracije antioksidansa koriste se i u kozmetičkoj industriji u borbi protiv starenja.
 • Bogat vitaminima A, C i E – visoka koncentracija C vitamina u ovom voću čini ga odličnim za podizanje imuniteta, vitamin A dokazano štiti vid, a kombinacija A i E vitamina u acai bobicama pomaže u njezi osjetljive i suhe kože.
 • Dijetalna vlakna – svakodnevni unos vlakana važan je za pravilan rad probavnog sustava, a razine vlakana u acai bobicama pomažu protiv zatvora i proljeva.
 • Nezasićene masne kiseline – sastav masnih kiselina u acai bobicama sličan je sastav sličan masnim kiselinama u maslinovom ulju, koje dokazano blagotvorno djeluju na zdravlje srca i krvnih žila.

Acai bobice – nuspojave, rizici i interakcije

Smatra se da manja količina acai bobica ne uzrokuje nikakve posebne nuspojave. Međutim, ne postoji dovoljno znanstvenih istraživanja koja bi dokazala sigurnost kod dugotrajne konzumacije većih količina, trudnica i dojilja.

Trovanje acai bobicama može uzrokovati:

 • probavne tegobe,
 • oteknuća,
 • promjene u krvnom tlaku.

Ako koristite neke lijekove, prije konzumacije acai bobica se obavezno posavjetujte s liječnikom. To se posebno odnosi na osobe koje piju lijekove protiv visokog tlaka ili primaju antikancerogene terapije.

Također, zbog intenzivne ljubičaste boje u nekim slučajevima acai bobice mogu interferirati s medicinskim pregledima gastrointestinalnog sustava.

Prije takvih pregleda izbjegavajte acai bobice ili objasnite liječniku o čemu se radi, upozoravaju stručnjaci s medicinskog portala Medical News Today.

Acai bobice – recepti

Acai sok ili čaj možete konzumirati direktno iz pakiranja. Već male količine bobica u obliku soka ili praha učinit će svaki obrok ukusnijim i zdravijim.

Zbog toga donosimo nekoliko recepata u kojima možete iskušati ovo južnoameričko voće.

Acai smoothie od bademovog mlijeka

Sastojci za dvije osobe:

 • 250 ml nezaslađenog bademovog mlijeka,
 • 1 banana,
 • 1 šalica smrznutih acai bobica ili 1 šalica acai soka,
 • 1 šalica borovnica (svježih ili smrznutih),
 • 1 šalica jagoda.

Priprema:

 1. Sastojke stavite u blender i miksajte do željene teksture.
 2. Umjesto bademovog mlijeka možete koristiti i kravlje ili sojino, ali je bademovo ipak zdravija opcija jer ne sadrži laktozu i gluten.
 3. Ako koristite sok umjesto smrznutih bobica, umanjite količinu mlijeka za 50 ml.

Zdjele s voćem Foto: Photostock Secrets

Zdravi doručak sa žitaricama i acai prahom

Sastojci:

 • 250 ml rižinog mlijeka,
 • 1 žlica acai praha,
 • 100 g žitarica,
 • 2 čajne žličice sjemenki šipka,
 • šumsko voće po izboru.

U rižino mlijeko jednostavno redom umiješajte ostale sastojke. Ovaj zasitan doručak bogat vitaminima priprema se u nekoliko minuta, a napunit će organizam potrebnom energijom za čitav dan.

Acai u zdjeli sa zelenim povrćem

Sastojci:

 • 1 šalica nezaslađenog bademovog mlijeka,
 • 1 žlica acai praha,
 • 1 šalica narezanih listova kelja,
 • 1 šalica jagoda,
 • ½  šalice borovnica.

Sastojci se uliju u blender i miksaju do željene teksture. Po želji se može posložiti posipano chia sjemenkama ili kokosom.

Ovaj zdravi obrok vraća energiju i odličan je izbor za početak radnog dana. 

Acai bobice i prah – gdje kupiti?

Svježe bobice teško je naći zbog teškog transporta namirnice iz Južne Amerike. Ipak, smrznuto voće ne gubi mnogo nutritivnih vrijednosti, a moguće ga je pronaći u dućanima specijaliziranima za zdravu prehranu.

U ljekarnama se prodaje u obliku praha i tableta, a kao čaj ili sok možete ga kupiti u dućanima mješovite robe.

Acai bobice Foto: Photostock Secrets

Prah od acai bobica najpraktičniji je za svakodnevnu upotrebu u spremanju obroka. Iako visoka cijena praha, koja iznosi oko 150 kuna za pakiranje od 100 grama, može obeshrabriti kupce. 

Ipak treba imati na umu dan se u uobičajen obrok za jednu osobu stavlja tek jedna žlica praha.

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Haytowitz, D.B., Bhagwat, S. (2010) USDA Database for the Oxygen Radical Absorbance Capacity (ORAC) of Selected Foods, Release 2U.S. Department of Agriculture. Agricultural Research Service.
 2. Jeste li već probali acai bobice? (2015) Centar Zdravlja.
 3. Jennings, K.-A. (2017) 5 Impressive Health Benefits of Acai Berries. Healthline.
 4. Ware, M. (2018) What are the health benefits of acai berries? Medical News Today.

Ocijenite članak

4.67 / 5   3

Foto: Photostock Secrets

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: acai bobice, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu