Zajedno u debelu budućnost

spoj

Pretilost u dugogodišnjoj vezi rijetko pogađa samo jednog partnera, najčešće oboje pate od viška kilograma. S jedne strane, uzrok možemo tražiti u činjenici da osobe s viškom kilograma često nalaze partnera sličnih sklonosti, s druge strane, u zajedničkom životu se s vremenom navike sve više približavaju. Ako se jedan dio para nezdravo hrani i premalo kreće, drugi ga često u tome prati.

Tim znanstvenika okupljen oko Dr. Laure Cobb s Johns Hopkins School of Public Health u Baltimoreu posvetio se ispitivanju i razjašnjenju ove pojave. Vrednovali su podatke o 3900 parova, koji su do 25 godina sudjelovali u ispitivanju i u tom se vremenu nisu razišli.

U početku, sudionici ispitivanja su bili prosječne dobi 53-55 godina, s prosječnim BMI 27,5, gotovo četvrtina je već patila od pretilosti, četvrtina pušila, više od polovice se nije bavilo nikakvom tjelovježbom, a trećina je u prehrani minimalno ili uopće nije koristila voće, povrće, proizvode od punih žitarica i ribu.

Pretilost u vezi

Kod 61% parova u početku ispitivanja niti jedan od partnera nije patio od pretilosti, a kod 8% su oboje bili gojazni.

U fokusu istraživača su stajali parovi kod kojih u početku niti jedan partner nije imao BMI iznad 30.

Ako je supruga s vremenom „natukla kile“, često ju je slijedio suprug. Učestalost pretilosti kod muškaraca sa suprugama koje su se udebljale, bila je oko 80% viša od one kod muževa čije supruge su ostale vitke. Slično vrijedi i obrnuto, odnosno 90% više žena je slijedilo suprugove trendove debljanja.

Zaključak ove studije je da bi se liječnici i zdravstveni eksperti trebali koncentrirati u prevenciji i savjetovanju kod pretilosti, ne na jednu osobu,nego i na obiteljsko okruženje. Ako partnerima zajedno uspije promijeniti nezdrave prehrambene navike, šanse za sprječavanja nastanka pretilosti, ili za njeno rješavanje, znatno su uvećane.

Članak objavljen:

Saznajte više o zdravom mršavljenju u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o zdravoj prehrani u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu